tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion: Bästa läsningen under första halvåret 2024

 


Det är 2 juli och dags för en tisdagstrio. Som synes är det bästa läsningen fram till 1 juli med andra ord. Jag påbörjade en annan bok igår så den lär inte räknas. Andras svar hittar man hos Ugglan & Boken. Jag inser att många böcker jag läser under ett år är för mitt arbete och allt jag tar mig igenom är inte alltid bra. Detta är de jag tyckt varit riktigt bra. 


 

 

1. Tove Jansson - mycket mer än Mumin av Christina Björk. Vi började året med att läsa biografier och jag läste nog fem och eleverna fick välja själva. Jag fastnade mycket för den här om Tove Jansson. Årets biografi bland mina elever var antingen Matthew Perrys eller Petra Malms. De lästes av flest. Janssons liv var intressant och författaren skrev till Jansson som barn. Det vävs in i biografin på ett smart sätt. 

2. Slutet var bara början av Anders Nilsson. Jag har alltid tyckt om Johan Falk och den här kändes lite om att se filmerna. Det ska komma en bok till vilket känns rimligt när jag läste klart. Spoiler - jag ska inte läsa den här med mina elever.

3. Jerusalem av Selma Lagerlöf. Omläsning och jag måste säga att jag fortfarande tycker mycket om den. Lite långsam men det finns ett intressant stråk av radikalisering som jag numera uppskattar mycket.