torsdag 25 april 2024

Helgfrågan vecka 17

 


Denna gång är frågan: Vad kan irritera dig i böcker? T.ex. felstavningar, upprepningar eller liknande?

 

Jag skulle vilja säga felaktig grammatik men eftersom jag läser läromedel vet jag att det sker för ofta. Mycket tar sig förbi korrläsningen. I ett läromedel vi har har en hel upplaga tre sidor utan rätt de/dem. Det gör mig glad att det inte är i svenska. I nästa upplaga är det borta. 

När jag läser är det nog mer långa beskrivningar av saker som inte är relevanta senare i berättelsen. Min käre författare varför lägga ned tre sidor på något som inte återkommer? Vad duktig du är på att beskriva ett träd. Jag har sett ett träd. Jag kan gissa mig till utseendet. Skriv björk!

Jag kan också irritera mig på konstiga intriger. Vissa saker händer inte rent tekniskt i Sverige. Det är liksom inte den myndigheten eller den. Det sker via kanske kommunen. Så Google finns. Använd den :). Livsmedelsverket gör inte kontroller. Det gör länsstyrelsen eller kommunens egen avdelning bara så ni vet.

Som lärare blir jag också galen när lärare framställs som töntar eller totalt okunniga människor i sitt eget ämne. Tack men nej tack. Vi behöver inte vara bäst men alla förgriper sig inte på sina elever. Det sker ju nästan alltid i böcker.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar