Sidor

tisdag 30 april 2024

Tisdagstrion: Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag

 


Så sång eller dans i någon form. Här är mina tre. 

1. Änglarna dansar i gryningen av Camilla Davidsson. Del tre i serien om Emma som börjar om på vandringen Camino och nu bor på Fårö. Sedan är det en avstickare till Mallorca. 

2. Sånger i skymningen av Camilla Davidsson. Del fyra i serien om Emma. Olle och Emma är inte överens om livet framöver. Så det blir en ny vandring men det blir inte som Emma tänkt sig. 

3. The Ballad of Songbirds and Snakes av Suzanne Collins. Att träffa Snow innan han blir ledare av Panem är en viss intressant twist. Fattig men ambitiös skulle jag säga. Hungerspelen innan de blir det gladiatorspel som vi känner.


måndag 29 april 2024

Boktriss R

 

Vi har kommit till R. Så det är en manlig, kvinnlig, barn, djur, väsen eller serie som gäller.

 

 

Manlig: Det får bli Robert Langdon. Han har jag ju läst om några gånger nu.

   
Kvinnlig: Det får bli en nödlösning. Rosen på ön heter egentligen Gabriella men också känd som familjens ros.
 
 
Barn, djur, väsen eller serie: Det får bli Ratata från Lucky Luke som under typ ett år fick två seriealbum helt själva. 




torsdag 25 april 2024

Helgfrågan vecka 17

 


Denna gång är frågan: Vad kan irritera dig i böcker? T.ex. felstavningar, upprepningar eller liknande?

 

Jag skulle vilja säga felaktig grammatik men eftersom jag läser läromedel vet jag att det sker för ofta. Mycket tar sig förbi korrläsningen. I ett läromedel vi har har en hel upplaga tre sidor utan rätt de/dem. Det gör mig glad att det inte är i svenska. I nästa upplaga är det borta. 

När jag läser är det nog mer långa beskrivningar av saker som inte är relevanta senare i berättelsen. Min käre författare varför lägga ned tre sidor på något som inte återkommer? Vad duktig du är på att beskriva ett träd. Jag har sett ett träd. Jag kan gissa mig till utseendet. Skriv björk!

Jag kan också irritera mig på konstiga intriger. Vissa saker händer inte rent tekniskt i Sverige. Det är liksom inte den myndigheten eller den. Det sker via kanske kommunen. Så Google finns. Använd den :). Livsmedelsverket gör inte kontroller. Det gör länsstyrelsen eller kommunens egen avdelning bara så ni vet.

Som lärare blir jag också galen när lärare framställs som töntar eller totalt okunniga människor i sitt eget ämne. Tack men nej tack. Vi behöver inte vara bäst men alla förgriper sig inte på sina elever. Det sker ju nästan alltid i böcker.

 

tisdag 23 april 2024

Tisdagstrion: Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning

 


Böcker som fungerar att läsa en gång till. Jag får väl ta några jag läst mer än en gång.

 

 

1. Persuaion av Jane Austen. Anne Elliot är väl egentligen för gammal för äktenskapsmarknaden och har de senaste åren tagit hand om sin far och äldre syster. Men pengar är inte familjens starkaste gren och familjegods säljs. En amiral köper den och på så sätt möts Frederick och Anne igen efter nästan 10 år. På ett sätt fungerar alla Austens böcker för omläsning men just den här säger ganska mycket om den lite äldre Austens sätt att skriva. 

2. Det går an av Carl Jonas Love Almqvist. Jag älskar att han kör hela sitt namn på alla böcker. Då vet du i alla fall vem du läser. Den fungerar och ska man undervisa i tidens känsla är väl Stockholmsäktenskap i Västergötland i början av 1800-talet stort.  

3. Förvandlingen av Franz Kafka. Det är en bok som ger mer ju fler gånger man läser den. Fast nu kanske jag har fått min dos. Jag har läst den sex gånger och även om jag älskar premissen kan det bli lite mycket upprepning.



måndag 22 april 2024

Boktriss Q

 


Kanske den klurigaste bokstaven. Det är ju rätt ont om Q enligt Alfredsson. 


Manlig karaktär: Det får bli Quasimodo. Den sorglige person som världen är rädda för. Det annorlunda har alltid skrämt människan.

 Kvinnlig: Queen Jackson är slav och kommer så småningom att bli Alex Haleys farmor. Till skillnad från hans farfars sida är hennes liv annorlunda. Lättare men fortfarande ett slavliv.
 
 
Djur, barn, väsen eller serie: Det finns flygödlor på Isla Nubar. En flygande dinosaurie heter:  Quetzalcoatlus. Inte ett namn man säger varje dag.



torsdag 18 april 2024

Helgfrågan vecka 16

 

Den här veckan är det som följer: Vi säger att du skriver en bokserie deckare/feelgood/annan genre. Vad skulle du välja för stad/by/plats?     


Alltså tja. Det var svårt. Jag tilltalas av fantasy för då skulle man kunna göra sin egen karta. All bra fantasi har en karta med. Så ett land som påminner Europa kanske med både sommar och vinter. Det är nog medeltid, känns rimligt med stora stenslott och drakar. Holmiaborg skulle nog få vara huvudstaden. 








tisdag 16 april 2024

Tisdagstrion: Yrken (eller andra roller) med uniform, i handling, titel eller på omslag

 


Vad klurigt. Det ska vara uniformer i handling, titel eller omslag. Då börjar vi. 


 

 

1. Singöspionen av Gustafson & Kant följer polisen Sol-Britt Andersson. Så även om hon är civilt klädd har hon säkert en uniform någonstans.

2.  Fiendens fiende av Jan Guillou. Carl Hamilton går klädd i uniform då och då. Det gör även den sovjetiska militären. Kanske en och annan amerikan med. 

3. En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzhentsyn. Det är ett militärläger och de måste ha uniform och hålla sig till de militära graderna trots att de är i fängelse. En kort men bra bok.


måndag 15 april 2024

Boktriss P

 


Det är dags för P och en manlig och kvinnlig karaktär. Valfritt mellan djur, väsen, barn och serie. 

 

Manlig karaktär: Det får bli Pappa Goriot som är en sorglig typ. En typiskt realistisk karaktär från Frankrike. Kräver sin läsare som mina elever lärde sig. De ångrade sig nog tror jag. 

 
Kvinnlig karaktär: Paddy Mehan i Denise Minas serie som utspelar sig på jag tror 70-talet. Paddy som i Patricia. Bra och lite mörk serie. Helt läst på engelska i mitt fall. 
 
Barn, djur, väsen eller serie; Det får bli en liten honungsälskande nalle. Faktiskt så heter det likadant nästan på både engelska och svenska. Nalle Puh med andra ord.

 



torsdag 11 april 2024

Helgfrågan v. 15

 


Den här gången är det: Har du läst böcker där dialekter eller regionala variationer i språket spelar en viktig roll? Hur påverkar det din läsupplevelse?

 

Det får bli Mikael Niemis Populärmusik från Vittula. För nog är det meänkieli som pratas en del. Det är ju ett eget språk och det märks. Men jag skulle nog vilja läsa mer med dialektinslag. Annars är väl Moberg väldigt bra på dialekt. 




tisdag 9 april 2024

Tisdagstrion: "Första" eller "sista" i boktiteln

 


Så denna gång är det: "Första" eller "sista" i boktiteln som gäller. 









1. Den sista kvinnan från Ur av Anita Goldman. Detta är en berättelse om Sara, Abrahams fru. En kvinna från Ur som möter sin mans nya kultur. Sorgen om att inte få barn och förhållandet till Hagar. Jag tycker mycket om Goldmans bok. 

2. The last devil to die av Richard Osman. Vi möter torsdagsmordsklubben igen men som vanligt är det inte något kallt fall. Det är en gammal klenod och en rävs begravning i denna bok för utom ond bråd död. Joyce skriver som alltid sitt nyhetsbrev. 

3. De första tolv av Denise Rudberg. Jag tycker om serien om Marianne Jidhoff. Det är inga avancerade fall men just detta är skönt att läsa om. Det är liksom lite lättsamt.

måndag 8 april 2024

Boktriss O

 


Så en manlig, kvinnlig och valfritt mellan djur, barn, väsen och serie. Denna gång är det  O. 

 

Manlig: Det får bli Ove. Ove är speciell och ärligt många av de Ovar jag känner är speciella de med.

 
Kvinnlig: Det får bli Offred som lever i världen som känns hemsk.   
                                                                                                                                                                                              

   Barn, djur, väsen eller serie: Jag kör på Paradis-Oskar. Underbar i boken och minst lika underbar med i Allan Edvalls tolkning. 









torsdag 4 april 2024

Helgfrågan vecka 14

 


Veckans fråga är som följer: Bokomslag: Dela med dig av ett bokomslag som du tycker är särskilt vackert eller intressant. Vad fångar din uppmärksamhet?


Oftast är det omslag som är lite romantiska men även de som är stilrena.



tisdag 2 april 2024

Tisdagstrion: Blommor i titel, författarnamn eller på omslag

 


Idag är blommor på ett eller annat sätt som gäller. 


 

 

1. Flowers in the Attic av V.C Andrews. Ja, det säger sig väl själv men kanske är det världens tråkigaste omslag på både svenska och engelska. Det spanska däremot.

2.  Blom av Hjalmar Söderberg. En typisk Söderbergsnovell med Blom som kommer ut från fängelset och det blir lite annat än han tänkt sig.

3. Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg. Mamma och jag läste sviten ihop. Det var lite roligt och spännande premiss för en feel good. Men det finns fortfarande en spinoff med Angelica.


måndag 1 april 2024

Boktriss N

 


En manlig, kvinnlig, djur, barn, väsen eller serie. Allt på N denna vecka.


Manlig karaktär: Det får bli Guy Montag som arbetar som en bokbrännande brandman om jag minns rätt.


Kvinnlig karaktär: Nathalie Svensson i Moströms serie. 


Djur, barn, väsen eller serie: Herr Nilsson så klart.