onsdag 11 september 2019

Minnesdag

Idag är en stor minnesdag. Det har hänt en del saker rent historiskt den 11 september.


11 september 2001 hade jag varit lärare i precis en månad. Det var en hemsk dag då en av mina elever hade en släkting i New York som de inte fick tag i. I vanliga fall arbetade den här killen i ett av husen bredvid WTC men var inte där den dagen. Hade han varit det hade han nog varit väldigt skadad eftersom en kollega blivit det. 


Den 11 september 2003 grät jag på jobbet. Jag fick rätt mycket pisk för det men Anna Lindhs mord var så onödigt. Någonstans tror jag att hon en dag hade blivit en riktigt bra statsminister. Det finns en minnesfond efter henne. Därifrån har jag lånat denna bild.


Jag hade en skolkamrat vars föräldrar lyckades undkomma diktaturen i Chile. De var motståndsrörelse men var tvungna att fly runt 1974. Den 11 september mördade militären människor. Att detta skedde under CIA:s vakande öga är skrämmande. Min skolkamrat har aldrig varit i Chile och hans föräldrar kan inte åka tillbaka trots att mycket skett. De "dog" i en olycka i Chile när de flydde landet.

2 kommentarer:

  1. minns... satt på jobbet vid datorn, Aftonbladet var snabb, alla sprang till källaren där det fanns tv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en hemsk dag. Att förklara terrorism för barn som inte mindes IRA eller hade läst om annat. Det händer hemska saker överallt. Det är inte mindre hemskt med krig. Barn förstår inte det heller.

      Radera