lördag 30 april 2016

Ingen behöver veta av Christina Wahldén


Gustaf går på högstadiet och älskar att åka skidor. Han vill in på skidgymnasiet och tränar hårt. En dag blir han skadad och armen måste gipsas. Gustaf tycker detta är väldigt jobbigt eftersom han tror sig komma efter med allt. Mitt i allt detta måste hans mamma åka på konferens i USA. Hon är ortens bästa läkare och måste helt enkelt åka. Hon lämnar Gustaf i sin systers vård. Moster Agneta är allt annat än en bra vårdare för Gustaf. När hon en natt kryper ned i hans säng blir han chockad men tror att det inte kommer att hända igen.

Det är en ganska tragisk händelse som vävs upp. Gustaf beskrivs utifrån skam och skuld och det är komplext. Jag blir lite tagen och rörd av detta och tänker mig att många inte klarar av att läsa detta i den åldern den är tänkt för. Jag vet att många elever inte klarar av läsa Wahldéns Kort kjol. Måste skrivas att jag tycker att boken är klart läsvärd.

fredag 29 april 2016

Grease



Ja, vad kan jag säga som inte är sagt. Det handlar om Sandy och Danny. De har träffats på sommaren innan sitt sista år på high school. Eftersom Sandy har flyttat så blir de skolkamrater och det är lite svårt att lämna de invanda spår de befinner sig i. Det är lite charmigt och mycket sång. Det jag kan tycka är att det är en ganska tråkig bild av tjejer också. Speciellt eftersom båda anser att de måste ändra sig så mycket för att passa den andra. Så borde det ju inte vara egentligen. Som vuxen tycker jag det är tråkigt att inse det.

Min mamma älskar musikaler och jag har sett denna många gånger. Dock inte så många gånger de senaste åren däremot. Den har inte helt fullt åldrats väl och jag har svårt att tro att många födda i slutet av nittiotalet har något ut av denna film. Det är en trevlig underhållning i stunden.

torsdag 28 april 2016

Veckans ord på B

Enligt O fortsätter med sitt alfabet och vi är på B. De ska anknyta till böcker de svar jag klurar ut.

Veckans ord är:

begåvad

beundra

bov

bröllop

bur

Det finns så många begåvade människor i världen men jag tänker ta Hermione Granger som är en otroligt duktig och begåvad häxa. J.K Rowling har verkligen lyckats få till en bra tjej med skinn på näsan och mycket tydlig personlighet.

Jag beundrar alla människor därute som vågar ta tag i sin författardröm och vill bli publicerade. Hurra till er.

Så många bovar som det finns i den litterära världen borde det ju inte vara något problem hitta några. Jag tänkte nästan på en gång på pensionärsligan som dyker upp i Catharina Ingelman-Sundbergs romaner. Charmigare bovar får du nog leta efter.

Jag sitter och tänker på bröllopet i Populärmusik från Vittula. Det finns något charmigt över det. Jag minns, skrattar och tänker på bastubadandet.

Bur fick mig att tänka på Maya Angelous fina I know why the caged bird sings. Det är visserligen en metaforisk bur men ändå. Det var den boken som fick mig att förstå Toni Morrisons författarskap och se den i ett annat ljus.


onsdag 27 april 2016

Rån och inga visor av Catharina Ingelman-Sundberg


Pensionärsligan är tillbaka. Vi börjar med ett bankrån i en sopbil som sedan sätter fart på deras plan att förbättra livet för pensionärer. Denna gång vill Märta även att vårdpersonal runt om ska få bonus. Det är inte så mycket att stoltsera med men lite pengar är det. Så medan de andra öppnar restaurang och fixar planerar Märta en ny större och smartare kupp.

Jag gillar dessa böcker. De är knappast djupa och det är väl inte riktigt någon karaktärsutveckling men det behövs inte alltid. Det är mysigt och passar nog många. Jag gillar böckerna och njuter av lättheten i dem. Helge Skoog läser med den äran och jag tycker att det är viktigt att uppläsaren är trovärdig. Uppiggande skulle jag säga att det är.

tisdag 26 april 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Din bästa Shakespeareupplevelse

Frågan från Kulturkollo denna vecka är enkel: vilken är din bästa Shakespeareupplevelse?

Jag har några att välja på. De flesta är uppsättningar i en eller annan form men jag har valt den som var vackrast.

En midsommarnattsdröm är en rolig pjäs och passar väl på sommaren. I närheten av där jag bor ligger Riseberga kloster. Det ligger fint på en kulle och är ganska välbevarat. Det finns också en fin amfiteater i skogen.



För några år sedan så sattes pjäsen upp och den spelades under några kvällar under juni månad. Det var lite speciellt att gå ned i amfiteatern, sätta sig i skymingsljuset. Scenen var upplyst med lampor och så började det. Det blev mörkare och de sprang in och ut ur skogen vid scenen och runt oss. Det var lite som att känna älvornas lek. Jag måste säga att de amatörer som var med gjorde ett bra jobb och det var en upplevelse. När pjäsen var slut var det fortfarande sommarmörkt och när Puck städade bort allt släcktes alla lampor. Det var effektfullt som bara den. Omgivningen var säkert halva uppsättningen. 

måndag 25 april 2016

Beck - sista dagen



Det finns några logiska missar i denna film som jag retar mig på. Kanske sådant som andra tänker, vad är det inte så? Nej, nej. Fast det är inget viktigt. Det hela utspelar sig en avslutningsdag. En skola förbereder sig för att sjunga in sommaren. Beck bestämmer sig för att säga upp sig. En annan polis för att gå i pension. Någonstans bestämmer sig en man för att göra upp med sitt förflutna. Det är så som allas vägar korsas denna avslutningsdag.

Det är faktiskt ganska bra och ibland är det lite kul att det blåses nytt liv i en långkörare. Vi får se vad som händer. Det kändes lite öppet.

söndag 24 april 2016

To kill a mockingbird



I lilla Maycomb sker en väldigt hemsk händelse. En ung flicka anklagar en ung svart man för att ha våldtagit och slagit henne. Ingen vill försvara mannen, Tom, så domaren frågar advokaten Atticus Finch. Detta är inte populärt bland resten av stadens invånare. Det blir en ganska hård tid för Atticus att försvara Tom.

Fast fokus ligger på Jem och Scout, Finch två barn, som upplever rättegången och gör andra saker som påverkar faderns arbete.

Ja, filmen är berättad ur barnens perspektiv och det märks. Jag tror det var nytt och fräscht på sextiotalet. Idag har det varit gjort och Pojken i randig pyjamas är en bättre filmatiserad bok ur ett barnperspektiv. Samtidigt är farten annorlunda idag. Ämnet är relevant även år 2016 och jag tycker det är bra. Kanske inte den klassiska film som min svensklärare kvittrade över för 22 år sedan. Mycket har hänt och jag måste säga att Juryn från mitten av 1990-talet är en minst lika relevant film. Södern är södern och att det inte ändrats mer stör mig. I have a dream sa en pastor en gång. Fortfarande har få saker hänt.

Är den sevärd? Ja, det är den. Den behandlar ett ämne som alltid går att diskutera oavsett land eller hudfärg.

lördag 23 april 2016

Göteborgs museum

Jag var i Göteborg förra helgen och besökte Göteborgs museum. De hade en fin utställning om musik i Göteborg med fina kläder från alla årtionden som var representerade. Intressant om du gillar musik och kul med intervjuer och låtar att lyssna på.








fredag 22 april 2016

Veckans ord på A

Enligt O kör vidare med alfabet även om det denna gång har en annan inriktning.

Varje vecka presenterar hon fem ord som en ska associera med böcker. Vilka böcker och författare förknippar jag då med veckans ord?

Det här är veckans ord:

alltid

alkohol

alldaglig

analfabet

associera

Alltid du är en roman av författaren Pernilla Alm. Hon har en blogg och precis som jag är lärare. Den ligger någonstans i min läslista så en dag kommer jag dit. Jag tycker det är modigt av henne att ge sig efter sin dröm att bli författare.

Jag har tittat på Krig och Fred som gått på SVT och blivit sugen på att läsa en mustig rysk roman med långa namn och mycket prat. Det dricks alltid en hel del alkohol i ryska romaner. Inte för att det är ett måste men den ryska romanen känns rätt.

Alldaglig tror jag att de flesta känner sig ibland. Lite så där grå. Arthur Miller har skrivit En alldaglig flicka som kom 1997 tror jag. Den är ofta kallad lång novell men den handlar om en flicka i New York som upplever lite olika saker. Jag tänker på hans mest kända fru, Marilyn Monroe när jag läser. Kanske inte alldaglig för oss men vad vet vi om hennes själsliv? Flickan i boken är rätt så grå.

Det finns en bok av Ivar Lo-Johansson som heter Analfabeten. Den handlar om hans far som inte kan läsa. Jag minns en fin scen där de är på hästauktion och blev lite rörd. Jag hoppas våra arbetarförfattare ges ut i nyutgåva. Det förtjänar de.

Idag är det den 22 april och det är 344 år sedan Georg Stiernhielm avled. Jag har läst av honom men det är ingen läsning jag gillar. Jag associerar hans böcker med 1600-tals svenskan som är allt annat än lättläst.

En bra bit över....

8135 var summan jag kom upp i för drygt en månad sedan. Jag har läst en hel del sedan dess så vi får se.

I påskhelgen läste jag Beautiful Creatures - beautiful redemption med sina 396 sidor. Poes novell är inte så lång med sina 34 sidor och nästa novell kom från Amanda Svensson och var 24 sidor lång. Strindberg skrev Ett dockhem och hamnar på 29 sidor.

Östergrens Ravioli var 28 sidor lång. Plaths novell var 29 sidor lång. Ohlssons Paradisoffer var 406 lång samt Taylors 463. Davidsstjärnor var 490 sidor lång. Stina Stoors novell var 28 sidor lång. Fitzgeralds novell något längre med sina 49 sidor lång. Langes tre böcker var 165, 195 och 159 sidor långa respektive.

Mazettis roman var 254 sidor lång och Taylors bok 100 sidor. Mordbrännaren är 303 sidor lång. Då ska vi lägga ihop hur långt det blir.

Summan landade rätt långt över de 10000 sidor jag utsatt mig för att läsa. 11 287 blev summan. Jag har läst 7621 sidor sedan 1 januari. Det är jag ganska stolt över. Nu får vi se hur lång tid det tar att komma till nästa 10000 sidor. Fortsatt läsning mina vänner.

onsdag 20 april 2016

Mordbrännaren av Anders Gustafson & Johan Kant



Solbritt Andersson är tillbaka. Hon hade ju blivit utlånad till Norrtäljepolisen för att nysta upp fallet med Singöligan och nu pågår utredningsarbetet för fullt. Dock händer ett hemskt hatbrott på campingen som gör att utredningen måste pausa lite.

Solbritt och hennes man Rune bor sedan några månader på Singö och trivs. Barnbarnet Isabelle kommer ibland och umgås med de båda men helst med Albin, hennes pojkvän. När Albins kompis Jonas hem brinner ned, med fadern och modern i huset, sätter en ny utredning fart. Det känns inte som om dessa två bränder har något gemensamt annat än Singö.

Jag gillar Solbritt. Hon är en skön böna som älskar sitt jobb men också sin familj. Allt har sin tid och hon låter inte sig inte tänka något annat än att göra sitt bästa där hon är just då. Detta fall är dock något som tar ganska mycket av Solbritt privat. En sak jag stör mig lite på är hur kvinnorna skildras i förhållande till män. De är liksom arga, sura och kanske behövde de prata med sina respektive och inte vara så introverta. Jag hoppas att de arbetar lite på det. Nyansera mina herrar. Det blir nog en trea, eller varför skulle annars det hintas om vissa platser i slutet?

måndag 18 april 2016

Night of cake and puppets av Laini Taylor



Denna lite kortare novell handlar om Zuzanna som blir kär i Mik. Det är lite trevande i början och de upplever varandra som ganska stränga och udda. Så händer något och de leker tafatt en natt. Zuzanna lämnar ledtrådar åt Mik som han ska göra och utföra.

Det är en ganska fin liten mellanbok innan sista delen. Den är också lite charmig i det att den handlar om kärlek och ganska fin sådan.

söndag 17 april 2016

Blandat blod av Katarina Mazetti



Vi befinner oss i Blekinge. Eller Blekinga tror jag det uttalas. Här bor Säbjörn med sina söner Svarte och Kåre. Svarte är vacker med mörkt hår och blå ögon. Kåre är inte ful men känner sig i underläge mot sin mer begåvade bror. Det visar sig att äventyrsådern lever i de två sönerna och Svarte blir handelsman och Kåre söker lyckan i väster. Vi träffar Säbjörns familj i slutet av 900-talet. Kristendomen breder ut sig men samtidigt kämpar kungar om makt. I Kiev träffar Svarte Milka som följer honom hem. Ödet vill dock inte förena dem två men Milka blir kvar och gifter sig med Kåre.

Det är första boken i en serie som heter Släkten. Jag har bara läst denna men jag tycker att premissen är intressant. Dessutom tycker jag att den var bra och helt okej skriven. Mycket är ju lite svårt att veta om denna tid och visst går det att fantisera ihop en del. En är kanske lite överdrivet men jag gillar lite tanken med boken. Utan människor från olika håll blir vi rätt inavlade. Som människorna på Storkö till exempel.

lördag 16 april 2016

Förr eller senare exploderar jag



Hazel är en 17 år gammal tjej som lider av cancer i sista stadiet. När hennes mamma och doktor bestämmer att hon ska gå till en stödgrupp gör hon det ganska så motvilligt. Det är där hon träffar Augustus Waters och i och med det ändras hennes liv för alltid. “Some infinities are bigger than other infinities" för att citera Hazel Grace.

Jag som sett filmen grät lite här och där. Eftersom jag såg den med vänner som inte visste att det fanns en film så undrade de varför. Det var ju så gulligt. Det är det ju men också så tragiskt på flera sätt. Filmen är trogen boken men föräldrarna får mindre utrymme och jag måste säga att deras humor saknas lite ibland.

Det är en film mina elever älskar och gråter lite över. Något som mina vänner också gjorde i slutänden. Eller som en sa, det var allt en tung film även om jag inte förstod det först. Ja, eftersom jag fulgrät när jag läste boken så var jag beredd. Jag lyssnade på boken när det begav sig och jag har uppläsarens uttal av Hazel Grace i huvudet. Kanske skulle regissören tränat på det uttalet för jag saknade just det. En struntsak egentligen. En film som du kan se med vem som helst för denna film kan alla relatera till.

fredag 15 april 2016

Lektioner i mord av Henrik Lange


Den här är lite rolig och är du, som jag, lite skeptisk till deckare som produceras i Sverige så kanske du också skrattar lite. Detta handlar om hur du kan tjäna pengar på din deckare och ändå egentligen inte skriva något av substans. Alltså, vatten på min kvarn. Den var också riktigt rolig.

Kvinnoalfabetet bokstaven Ö

Idag är det slut på denna alfabetsutmaning. Jag måste säga att jag tror Ö är en något lättare bokstav än de senaste.


Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Ö?

Den jag har läst något av är ju Helena Östlund som skrivit Flykten från Nova och fortsättningsböckerna om Stella. Det är en annorlunda tonårsbok men bra.

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Ö som du gillar?

Japp, den eminenta professorn i historia Eva Österberg. Hon skrev rätt mycket om svensk historia och så småningom om kvinnor och om våldshistoria. Jag hade den stora äran att lyssna på henne vid en gästföreläsning när jag studerade till lärare. Det var om kvinnors plats under Vasatiden tror jag.

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Ö i titeln vill du lyfta fram?

Jane Austens fina Övertalning får bli den bok som jag rekommenderar idag. Den hamnar lite skuggan ibland men den har ett lite annorlunda ingångsläge kring kärlek.

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Ö som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Lillemor Östlin eller Hinsehäxan som hon också kallas har ju faktiskt skrivit tre böcker. De handlar konstigt nog om fängelse. Dock kan ju det vara lite intressant.

torsdag 14 april 2016

96 romaner för dig som fortfarande har bråttom av Henrik Lange


Ah, den här är minst lika kul som den första. Mest för igenkänningen. Versionen om Godot är ju hur kul som helst. 


onsdag 13 april 2016

Den lite längre bokenkäten

litterarum finns denna enkät om någon känner sig manad. Det var ett slingrigt uppdrag att hitta källan kan jag säga.


1. Bästa boken du läst hittills i år?

Ja, vet inte riktigt. Kanske är det Davdisstjärnor av Kristina Ohlsson. Jag kände att Hosseinis böcker var lite för hypade för att leva upp till sin egen hype.

2. Och sämsta?

Sämst och sämst men jag förstod mig inte på Det sällsamma fallet Benjamin Button. Jag tror inte jag Fitzgerald är kompatibla.

3. Boken i bokhyllan som du ser väldigt mycket fram emot att läsa?

Jo, alltså jag vet inte riktigt. Krig och Fred som jag sett på TV börjar få mig att trängta efter Tolstoy och en riktig mastig rysk roman. Sådär som bara ryska författare kan få mig att bli lite drömsk.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Mest kvinnliga även om det har skett genom en utrensning. Efter att ha plockat bort alla Koontz och Mankells deckare blev det mest kvinnor.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?

Det är väldigt få memoarer eller böcker baserade på sanna historier. Däremot så finns det otroligt mycket fantasy men mest historiska romaner.

6. Ärligt nu - finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?

Jag säger att jag har läst Bibeln och Koranen men det kan hända att jag hoppat några sidor. Det kommer jag inte riktigt ihåg. Allt är ju inte välskrivet och uppräkningar av släktskap har kanske hoppats över.

7. Föredrar du att låna, byta eller köpa böcker? Motivera!

Jag vill helst äga de böcker jag tycker om. Om jag lånar och läser en bok jag gillar så brukar det sluta i att jag pausar och sedan läser jag den innan boken åker in i min egen hylla.

tisdag 12 april 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Högläsning

Kulturkollo ställer en kort fråga denna vecka: Men vilket är alltså ditt bästa högläsningsminne?

Ja, var ska jag börja. Det finns så många. Min farfar läste högt för mig. Min pappa har dyslexi och kunde inte göra det men farfar fick svår kärlkramp när jag var liten. Det ledde till han arbetade halva dagar och resten av dagen var farfar hemma. Så när min lillasyster blev riktigt sjuk började vi läsa på eftermiddagar. Det hade han gjort innan men då började vi för att hon skulle sova och dessutom inte springa omkring ha ont. Då började farfar läsa allt.

Mina favoriter var nog en serie om Heidi och sedan alla Lagerlöf-noveller som jag fortfarande älskar. Det är mina bästa minnen. Lillsyrran älskade Heidi lika mycket så vi läste den serien en gång var tredje månad. Stackars farfar :). Vi minns den dock rätt bra. Har man läst den sådär 20 gånger kan man den trots ålderns glömska.

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange



Den är så klockren som kortfattad beskrivning av många kända romaner. Stolthet och fördom t.ex.


måndag 11 april 2016

Det sällsamma fallet Benjamin Button av F.Scott Fitzgerald




Ett ungt par får barn runt tiden för det amerikanska inbördeskriget. Fadern är uppspelt men så träffar han sin son. Pojken är en fullvuxen man i närmare 70-års åldern. Det visar sig att fadern inte köper detta utan han istället tvingar pojken att vara barn. Det är allt annat än lätt. När Benjamin växer blir han yngre och när han är runt 20 är han lika gammal som sin far och det leder till ett giftermål.

Jag vet inte jag. Det är rätt så mysko att en nyfödd människa skulle kunna prata som en vuxen, föredra vuxna saker. Det är också mysko att Benjamin går igenom livet bakfram. Jag vet inte om jag tycker det är bra. Det är värt att läsa men Fitzgerald verkar inte vara den typen av författare som tilltalar mig. Så kan ju livet vara ibland.

söndag 10 april 2016

Här har jag nördat loss ordentligt

Jag tar ibland kort på ord som dyker upp på bilar. Det är kanske nördigt men jag tycker det är väldigt kul. Så bortklippta siffror men otroligt många engelska ord kan bildas av tre bokstäver.

 
 

 
 
 

lördag 9 april 2016

Ojura av Stina Stoor


Det handlar om Sandra, som bor med sin pappa och sin storasyster en bit utanför centralorten någonstans i Norrland. Sandras tillvaro, trygg och självklar som den är för henne, omgiven av växtlighet, djurspår och de gamla bortslängda grejerna i sopsänkan.

Det är en helt okej novell. En sorglig novell känns det som på en nivå. Pappans tatueringar och att det är långt till staden. Visst finns en trygghet men den känns som sagt sorglig.

fredag 8 april 2016

Davidstjärnor av Kristina Ohlsson



Papperspojken är tydligen på besök i Stockholm och det leder till att två små pojkar mördas dagen efter att en förskolelärare mördats. Kvinnan arbetade för samma judiska församling som pojkarna tillhörde. När Alex Recht och Fredrika Bergman kopplas in på fallen visar det sig vara svårare och mer komplext än de tidigare trott.

Återigen blir SÄPO inkopplat men denna gång är det mer personligt för Eden Lundell. Deras förra kollega Peder Rydh har fått jobb på församlingen som säkerhetsansvarig. Från att ha sett ut som ett hatbrott visar det sig att morden är personliga och har starka kopplingar till Israel och en annan papperspojke.

Jag gillar ju Kristina Ohlssons deckare och detta är inget undantag. Det är välskrivet och spännande. Det är väl också sista delen om Fredrika Bergman antar jag. Känns som att det kom till ett slags avslut. Något som jag irriterar mig lite på är att ibland ältas saker som återkommer från äldre böcker. Fredrikas man t.ex. eller att Peder Rydh är hetlevrad. Visst ska jag som läsare påminnas men kanske inte tre gånger i tre kapitel efter varandra. Det är dock något som stör mig och om du väljer att läsa denna så skulle jag säga grattis. Det är god och spännande läsning att se framemot.

torsdag 7 april 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Ä

Jo, men så att denna vecka känns det tungt att leta runt i hyllan efter smarta svar.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på Ä vill du lyfta fram?

Åh, vad denna kvinna satt långt inne men Maria Ängquist-Klyvare som arbetar mycket i mosaikteknik. Grått i grått är en av hennes verk och Julia hjular på Astrid Lindgrens sjukhus. Den senare har jag bara sett en gång men den första är vanligare mer ofta av fotograferad. Det är kul med konstnärer som jobbar på många sätt.


Vilken bok med en titel som börjar på Ä tycker du är läsvärd?

Jag tycker om Kristina Ohlsson så hennes Änglavakter är helt läsvärd. Det är hela serien om Fredrika Bergman och Alex Recht.

Vilken kulturellt verk som film, sång eller kanske tavla på Ä tycker du om?

Okej, så det är inte riktigt en kvinna som ligger bakom denna sång men den är vacker ändå. Änglamark av Evert Taube måste bara få vara med på Ä.

Finns det någon kulturell kvinna på Ä som du är nyfiken på?

Kimberly Motley kallas Lagens Ängel i Kabul. Som enda icke-afghan och enda kvinna får hon arbeta som advokat i landet. SVT har visat en dokumentär om henne nyligen som gjorde mig nyfiken. 

Blod & Stjärnstoft av Laini Taylor



Karou har lämnat jorden och återvänt till Eretz. Där tar hon på sig rollen av kimärernas återuppväckare. Hon väcker de döda till liv detta med en passion som är intill fanatisk. Samtidigt saknar Zuzanna och Mik henne och söker högt och lågt. En dag får de kontakt och de båda möter Karou i Eretz.

Samtidigt verkar Akiva fast besluten att städa upp sin del av kriget. Tillsammans med sina halvsyskon och så småningom hela armén går han till uppror mot kejsaren och dennes armé. Under detta pågår det grymma krig mot både änglar och kimärer.

Det fanns en del av boken som jag tyckte var lite seg. Det tog tid att ta sig igenom det partiet men sedan växte boken mot slutet. Någonstans tycker jag att kimärer som demoner känns lite konstigt men allteftersom de bygger nya verkar de bli värre till utseendet. Jag tycker bokserien är bra. Nästa del är en novell emellan tvåan och trean. Den tänker jag läsa härnäst.

onsdag 6 april 2016

The Virgin suicides




Familjen Lisbon består av mor och far och fem strängt hållna döttrar Cecilia, Lux, Bonnie, Mary och Therese. Pojkarna i grannskapet är otroligt intresserade av flickorna. Den dagen den yngsta dottern Cecilia begår självmord genom att hoppa från sitt fönster direkt på en spetsig staketpåle ändras allt.

Med tiden så blir pojkarnas trånande större och flickorna får mindre handlingsutrymme. Däremot så visar de olika sorters uppror. Det hela slutar dock på ett sätt som får pojkarna att fortfarande som vuxna män, fundera över vad som hände.

Jag läste boken flera år innan jag såg filmen. Det är en ganska så speciell både som bok och film. Män som ser flickor och inte förstår skulle kunna vara titeln. Jag förstår faktiskt inte själv. Både film och bok lämnar ett slags tanke kring om det är en sorglig upplevelse eller om det är en glorifiering av självmord. Jag har fortfarande inte bestämt mig. Filmen är vackert regisserad av Sofia Coppola som inte var så gammal just då.

tisdag 5 april 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Det snyggaste du har sett

Veckans utmaning handlar om vackra omslag. Enligt ryktet tycker John Green själv att det svenska omslaget är vackert. Jag måste säga att jag är svag för Shakespeareomslaget nedan är riktigt vackert. 






Batman vs. Superman Dawn of Justice


Det är mörkt i den värld som Batman lever i. Äntligen outar serieskaparna närheten mellan Gotham och Metropolis. Som den nörd jag är blir jag perplex. Två så extrema städer bredvid varandra men med helt olika tankar om världen.

Det är ett mörkt möte mellan den ljusa positiva Superman och den mörka lite trötta Batman. Ett möte som är oundvikligt eftersom de existerar i samma universum. Denna drabbning är ju förutspådd att inte gå Batmans väg men kryptonit är som sagt kryptonit.

Egentligen är själva mötet bra gestaltat och människor som säger att det är lite torrt borde nog läsa serierna mer. Alltså de är ganska torra våra kära superherrar. Batman är så mörk att Gotham knappt kan upplevas i dagsljus. Stålmannen är ju rakt igenom god och då blir det lite knastrigt ibland. Så i alla fall tycker jag att det är ganska så, om jag minns rätt, troget serierna. Det är någon form av möte mellan de två som förenar dem. Att vi dessutom får se andra medlemmar i justice league är en annan sak men den mer stör än något annat.

Alla superhjältar är byggda utifrån mäns syn på världen. Då har inte kvinnor speciellt bra roller. Stora snygga hjältar eller kvinnor som måste räddas eller kvinnan som alltid funnits där. Spindelmannens kärlek till sin aunt May är stor. Likaså den saknad Batman har för sin mor eller Superman för sin. Den finns där och är central. Det kan ju vara svår att få med. Så, ska du se den? Nja, kanske inte om du inte är en serienörd.

måndag 4 april 2016

Seventh son


Det är tydligen en bok i serie av böcker som denna film är baserad på. Dock vet jag inte vad det är för serie. En väktare jagar i alla fall en häxa men i en strid dödar hon hans lärling. Master Gregory var den soldat som för århundraden sedan fängslade den onda och mäktiga häxan Mother Malkin. Hon är nu tillbaka och tänker hämnas genom att släppa lös sin fruktansvärda vrede över världen. Endast Master Gregory står i hennes väg och han har till nästa fullmåne på sig att träna upp sin lärling som måste vara en sjunde son av en sjunde son. Det finns inte så många kvar men Gregory vet att Tom Ward är just denne son.

Det känns lite som att de har försökt ridit på fantasyvågen som finns just nu men detta känns mer som en budgetfilm som egentligen släppts direkt till TV. Halvdåliga kulisser och blandning av språket. Om du gillar Kit Harrington och tror att han är med mycket så blir du lätt lurad för så är inte fallet. Jag skulle nog inte rekommendera dig att se denna. Det finns andra filmer som är bättre i genren. Se någon av dem istället.