måndag 30 november 2015

Kom ihåg

Idag är det Anders. Om dagen braskar så slaskar julen och tvärtemot.



Alice Munro


söndag 29 november 2015

Det var onekligen väldigt roligt när…

jag läste den här sidan. Lite elakt men samtidigt lite roligt. Läs här.


#bokhorajulutmaning



Jag tänker att jag ska försöka trots att det är en del att göra i december.

Herta Müller


lördag 28 november 2015

Doris Lessing


Hepp! Det här tycker jag alla bör läsa.

Jag tycker att alla borde läsa Vibeke Olssons Ulrike och kriget och Ulrike och freden.

fredag 27 november 2015

torsdag 26 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven O

Denna vecka är det dags för O. Det känns lite svårt just nu men vi får se när fjärde frågan är besvarad.
Läs mer här.

Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?

Vibeke Olsson och jag träffades en dag när jag var tio år. Jag fick inte läsa Anne Frank en gång till så vår skolbibliotekarie/speciallärare hade skickat mig till stora biblioteket. Jag hade läst allt. Där hittade jag Ulrike och kriget. Den boken älskade jag och skrev mitt specialarbete om. Jag ville skriva min C-uppsats om den. Så Vibeke Olssons författarskap har påverkat mig djupt.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Elizabeth Olsen är en ganska ung skådespelerska men rätt så briljant. Hon har spelat i både stora filmer och lite mer smala. En bra film är Martha Marcy May Marlene där hon spelar Martha. En kvinna som flyr en sekt. En tjej som kommer att göra riktigt bra saker i framtiden.

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Men gud vad svårt detta var. Jag har tänkt fram och tillbaka men så slog det mig. Jag ser en tv-serie som heter Once upon a time. Det handlar om sagokaraktärer som hamnat i vår värld genom en trollformel. Här pratar vi kvinnor i centrum. Först har vi Emma som är hjälten och den enda som kan häva förbannelsen. Hennes mamma är Snövit med ganska mycket skinn på näsan och så finns också den elaka styvmodern också med. Även hon en stark kvinna. Jag tycker det är upplyftande att Snövit får rädda Prince Charming, ganska ofta.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?

Efter att ha läst elevernas PM i över en vecka har namnet Nene Ormes kommit upp. Hon ligger även i en läshög i plattan så jag borde kanske öppna en bok av henne någon gång i framtiden.

Kolla! Här jobbar jag.


onsdag 25 november 2015

5 grejer jag alltid har i kylskåpet

Jag har alltid

mjölk
bregott
ägg
ketchup
paprika

i min kyl.

Wislawa Szymborska


tisdag 24 november 2015

Tisdagsutmaning - ge en bok ett pris

Kulturkollo frågar vilken bok jag skulle ge ett pris.

Det finns så många böcker därute som är bra.

Så tänk efter noga och så berättar ni vilken bok och varför som ni vill prisa!

Härmed vill jag ge ett pris till:

Fyren mellan haven av M.L Stedman. Motiveringen lyder: För att den visar på att djupaste kärlek kan spira även i djupaste sorgmod.

Boken handlar om en man som överlever första världskriget och blir fyrvakt. Han träffar en ung kvinna som snart blir hans hustru. Hennes största önskan är att få barn men när så inte sker blir hon obotligt sorgsen. Tills den dag ett barn kommer till deras lilla ö.

Att boken handlar om etik är kanske svårt att tro men den gör det och jag kan inte låta bli fundera över hur känslan att göra rätt kan driva en människa.

Visserligen inte den nyaste boken men jag tycker i alla fall att förtjänar ett pris.

Månadens klädesplagg är givetvis…

halsduken. Jag har inte stickat färdigt min halsduk så den får bli i tecknad version.



måndag 23 november 2015

Toni Morrison


Hepp! Dagens måltidstips!

Jag har börjat äta mycket soppa nuförtiden. Det är gott och jag tänker liksom att jag är vegetarisk eftersom majoriteten är rena grönsakssoppor.

Detta är tomatsoppa och riktigt tomatig i smaken.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda följande ingredienser i form.

2 knippor basilika
5 vitlöksklyftor
10 tomater av valfri sort. Jag använder lite röda, lite gula och körsbärstomater
Lite färsk oregano eller timjan
1 silver lök

Gör en blandning av

honung
salt
peppar
olja
vinäger

Dosera efter smak. Häll över tomaterna. Låt stå i ugnen i ungefär 45 minuter eller kortare beroende av hur tomterna ser ut. De ska krympa lite och se skrynkliga ut. När tomaterna är ugnen värm upp 7 dl buljong, kyckling eller grönsaker spelar ingen roll. När tomaterna är klara ta ut dem. Kör tomaterna i en mixer och blanda sedan med buljongen. Jag brukar sila bort kärnor och sådan för att få en klar soppa men det är valfritt. Låt sjuda med buljongen och smaka av. Krydda om så behövs eller tillsätt lite honung. Det lyfter tomaternas naturliga sötma.

Ät med ett gott bröd och god ost.

söndag 22 november 2015

Beautiful Creatures - Det högsta priset, det största offret av Kami Garcia och Margaret Stohl



Det finns något stört över Gatlin. Sommaren är otroligt het och lång och det händer mystiska saker. Ethan och Lena befinner sig i början av ett nytt skolår men allt är annat än lugnt. Link är numera rätt nöjd med sina inkubuskrafter. Ridley inte lika nöjd att inte ha några krafter. Tingens ordning är bruten och allt är upp och ned.

Världen måste återställas är mantrat från de flesta ställen i världarna. Marian ställs inför rätta för sitt förräderi. Liv får inte längre vara väktare. Amma är helt utom sig. Macon har blivit en vit besvärjare. John Breed kommer tillbaka och det är skolbaler som helvetet. Lena får veta mer om sin mamma och Abraham blir ett allt större hot. Att det är lite varmt och att gissel förstör världen är liksom småsaker i de bådas liv.

Jag tycker att den här serien tar sig med tiden. Det här är en av de bättre böckerna i serien. Jag har också vant mig vid Ethans ångest över livet. Eller snarare den besatta kärlek han känner till Lena. Så läs den för det tar sig till slut.

Kolla! Här bor jag.


lördag 21 november 2015

5 saker jag blir irriterad på i vardagen

Jag stör mig på

Bilister som bromsar en kilometer innan avfart. Seriöst!
Dåligt musikval på radion. Herregud vad mycket dumt som producerats.
Min urkassa tevemottagning. Rändernas paradis.
Människor som envisas med att skrika i telefon ute. Jag orkar inte med din fascination av vad det nu må vara.
Microvågsugnarna på jobbet som fyller moppe i år.

fredag 20 november 2015

Om jag skulle skaffa mig en ny ovana så skulle det bli…

att dricka ett glas varje dag. Vin eller annan alkohol menar jag då. Jag tror inte det skulle vara bra men det vore nog min ovana.

torsdag 19 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven N

Så vi har kommit ända till bokstaven N. Fler tankar kan du läsa om här.


Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?

Alltså, tja, en dam på N. Eller kvinna ska jag säga. Jag älskar Zelda. Hon är helt galen större delen av tiden och hon är Lina Neidestams skapelse. Denna duktiga tecknare och berättare. Det finns en viss vass spets i Neidestams skrivande som jag älskar.



Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Nina Björk som skrivit underbara Under det rosa täcket borde läsas av mer chefer i Sverige. Varför? Alla behöver utmanas i sin norm. Speciellt i strukturer som gynnar enbart ett kön oavsett.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Den brittiska skådespelerskan Naomie Harris är med i Mandela: Long Walk to Freedom och spelar där Winnie Mandela. Det är inte det lättaste men hon gör det bra. Dessutom har hon fått rollen som Moneypenny i de två senaste Bondfilmerna och har mycket, mycket mer skinn på näsan än tidigare.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?

Jag borde läsa mer av Nadine Gordimer. Det är så mycket som borde göras i denna värld.

Kolla! Det här åt jag idag.



En god räksallad :)

En omräkning igen

Sist var i slutet av oktober men då var jag uppe i 9319 sidor. Jag är ganska säker på att jag nått i mål. Fast det ska vi räkna ut först.

Jag har sedan dess läst ut Håkan Nessers roman och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla som är 329 sidor lång. Dessutom har jag läst Svindlande höjder av Brontë. Den är 157 sidor lång.

Sedan var det den lättlästa varianten Det fruktansvärda av Håkan Nesser. En kort bok på 128 sidor. Den följdes av Holly Blacks Den vita katten med sina 282 sidor. Därefter läste jag Iggy 4-ever av Hanna Gustafsson på 215 sidor. Sista boken denna gång är Thomas Bodströms Rymmaren på 456 sidor.

Detta betyder att efter Holly Blacks bok har jag nått 10215 sidor. Då är det dags att börja om. Ganska modest tänker jag och hamnar på 671 sidor.

onsdag 18 november 2015

Rymmaren av Thomas Bodström



Min syster utmanade mig att läsa Bodströms debutdeckare. Kanske för att jag har rätt förutfattade meningar ibland och kanske för att jag har svårt för vissa deckare. Jag valde att läsa den i örat och i bilen så det tog 12 dagar. En timma fram och tillbaka till jobbet men sedan var det klart.

Det hela börjar med ett mord på Österåker anstalt. Den dödes närmaste släkting sitter på samma anstalt men flyttas inte trots att det finns risk för hans liv. Polisen kopplas in och det är här som Susanne Berglund gör sin entré. Hon har nyligen flyttat från åklagarmyndigheten till polisen. Mordet på internen retar justitieministern Gerd Lundin. Nog för att hon har svårt som politiker i vanliga fall men detta är början på en karusell.

Miro, som släktingen heter, vill stämma staten på pengar och använder sin advokat. Problemet är bara att advokatens kollega kommer att företräda de misstänkta mördarna. Alla dessa händelser kommer att smälta samman.

Jag blev positiv överraskad och det var lagom underhållning i bilen. Någon anklagade Bodström för att ha skrivit för enkelt men det kan jag säga stämmer inte alls.

Ibland retar det mig att…

människor är så dumma mot varandra. Speciellt märkbart nu. Älska din nästa säger Jesus. Jag önskar fler kunde göra det.

tisdag 17 november 2015

Tisdagsutmaning - En favorit bland landsbygdsskildringar

Denna vecka är det landsbygden som gäller hos Kulturkollo. Frågorna är två och nu ska jag ta tag i dem.

Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte)?

Jag gillar faktiskt Kim Novak badade aldrig i Genersarets sjö. Jag känner så igen mig i omgivningen och backen. Backen som jag cyklat uppför som barn. Backen där Edvard kräks. Jo, så den är väldigt trogen sin omgivning.

Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? Berätta gärna också hur och varför.

Jag vet inte varför men jag måste säga Ulf Malmros lite halvgalna filmer om Värmland. Inte för att jag är värmlänning men mer för att han beskriver mina elever på ett sätt som jag känner igen. De är från små orter här och där och har det svårt med att förstå livet utanför den egna lilla bubblan. Sedan vrider han ju till det en gång till men så sant.

Sedan måste Hem till byn få ett hedersomnämnande. Det är en serie som beskriver en landsbygd som faller ihop över en riktigt lång tid.

Nadine Gordimer


Hepp! Dagens tv-tips!

Gud vad svårt men tydligen börjar Hela Sverige bakar med barn snart. Det brukar vara rätt så pedagogiskt.

måndag 16 november 2015

Iggy 4-ever av Hanna Gustafsson




Iggy heter egentligen Ingrid och är en tjej i åttan. Hon hänger rätt mycket med sin bästa kompis och en dag träffar de en ny grupp. Det är lite annorlunda och Iggy är både på och av i den nya klungan. Att bo med en ensamstående mamma som är i konstant konflikt med Iggy är inte heller lätt. Dessutom finns det en hel del som är lite mysko med en av de nya kompisarna.

Jag gillade den och tror att yngre tonåringar kan känna igen sig. Det finns en mycket röd tråd genom hela och dessutom är det trovärdigt berättat.

Kolla! Så här ser min autograf ut.


söndag 15 november 2015

Nelly Sachs


5 saker jag blir glad av i vardagen

Jag blir glad av:

mina elever
att läsa böcker
god mat
min familj
att jag är frisk

lördag 14 november 2015

Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…

...scrapbooking tror jag. Det finns något strukturerat och kreativt över det hela. Det gillar jag.

Den vita katten av Holly Black


Cassel Sharpe vaknar en morgon på taket till sin skola. Han går på en prestigefull internatskola och hamnar ganska ofta i problem. Det kan bero på att han kommer från en släkt som i århundraden kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död – de är berörare. Det är inte allt för hans föräldrar var rätt så duktiga solochvårare och småfifflare i största allmänhet.

Han blir avstängd och måste vara hemma. Eftersom mamma sitter i fängelse blir det storebror Philip och hans fru som tar hand om Cassel först och sedan morfar. Cassel har ett ganska ansträngt förhållande till sin familj. De är berörare åt Zacharov.

Det är okej men jag blir lite trött på attityden att göra rätt. Cassel är en fifflare han med men kanske mer ärlig på ett sätt. Det är inte så trevligt att läsa om unga människor, för han var bara 14 år, som mördar andra unga och tycker det är okej eller åtminstone sådant som ska göras. Nej, kanske en helt okej bok men inget jag kommer att rekommendera till några andra.

Kvinnoalfabetet bokstaven M

Denna vecka har vi kommit till M som i många böcker blir det. Här är mina tankar denna vecka om än något sent.

Vilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?

Madonna har följt mig sedan start kan jag säga. Jag tror jag hörde henne på radio redan 1984 eller om det var 1985. Sedan dess tycker jag om henne och jag är ledsen att jag aldrig lyckats gå på konsert med henne. Jag har varit sjuk eller på semester eller som idag jobbat. Men, men jag kan lyssna ändå.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Marilyn Monroe som den vackra sorgliga kvinna hon var förtjänar mer uppmärksamhet för sin intelligens och faktiskt sitt affärssinne. Hon var bra på att spela en dum blondin men var knappast det. Däremot var hon en sexsymbol som till skillnad från kvinnor idag var kurvig. Vi brukar prata om Monroe i historien och tjejerna brukar säga att hon ser bra ut. Kanske för att hon faktiskt fysiskt mår bra medan hennes psykiska liv var annorlunda.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag som inte ens tänkt böcker idag. Vem nu då? Jag som inte ens tänkt böcker idag. Vem nu då? Marie Fredriksson är en av Sveriges bästa sångerskor och jag ryser ibland när jag hör henne. Där du andas från Arn-filmen får mig att bli lite tårögd.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?

Ja, jag har varken läst något av Bodil Malmsten eller Melina Marchetta så det kanske är dags nu tänker jag

fredag 13 november 2015

Kolla! Här är en av mina favoritplatser.


Jag gillar Stockholm som jag tycker är en av världens vackraste städer. Det är visserligen Köpenhamn också men idag får vår huvudstad vara favoritplatsen.


Det fruktansvärda av Håkan Nesser


Det Fruktansvärda är den lättlästa varianten av Håkan Nessers Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. 

Det hela handlar om Erik och Edmund som en sommar i början av 1960-talet är vid Eriks familjs stuga vid sjön Möckeln. Där lever de livets glada dagar och Henry, Eriks storebror, skriver den stora romanen. Dock ska allt roligt ta slut. Henry blir tillsammans med Kumlas stora skönhet - Ewa Kaludis trots att hon egentligen är fästmö till Berra Albertsson, den store handbollsspelaren. Dagen som äventyret tar slut är den dagen som Berra hittas död hundra meter från familjens stuga.

Jag som läst originalet måste säga att det är en god bearbetning. Vi läste den ihop jag och en elev. Jag tror hen gillade den men det går aldrig att veta vad tonåringar tycker om eller inte. I alla fall är den lika kryptisk som originalboken.

torsdag 12 november 2015

Hepp! Dagens filmtips!



Paddington kommer till London från Sydamerika för att möta den upptäcktsresande som en gång hälsade på hans morbror och moster. Ja, han heter ju inte Paddington. Det namnet får han den dagen han träffar familjen Brown. Mamma Mary tycker det är passande eftersom de mötte honom på Paddington Station. Att leva med en björn är inte lätt alla dagar i veckan. Speciellt inte om en heter Henry Brown och är försäkringsagent och räknar ut olycksstatistik. 4000% högre än annars. 

Paddington vill egentligen bara hitta ett hem och när det inte blir så bra med familjen Brown fortsätter han att leta efter C. Montgomery och det är allt annat än bara bra.

Jag gillar filmen och tycker den är charmig. Har du barn som börjat läsa lite längre böcker är Paddington ett alternativ och då är denna film väldigt passande. 

The Walking Dead-bingo


Visserligen för omgång 1-3 men fungerade bra på 4-5 också.

onsdag 11 november 2015

Tisdagsutmaning: Vi två

Kulturkollo kör med tema Vi två denna vecka så frågan är vilka par som jag tänker på inom:


litteratur

musik

film

tv

(och så lite överkurs)

teater/opera

sport

Par i litteraturen är så svårt för det finns så många. Eller tja, jag har många favoritpar ska jag säga istället. Jag älskar George och Lenny i Möss och människor. Det finns något fint och vackert över hur Lennie blir omhändertagen och brydd om av George och jag gråter varje gång jag läser boken. Tvåsamhet är så mycket mer än bara kärlekspar. Fast jag måste nog ta med ett kärlekspar. Jag gillar Levin och Kitty i Anna Karenina som får stå för den mer tysta passionen.

Musik är mer komplicerat men jag väljer June Carter Cash och Johnny Cash. Båda bra sångare och levde ett hårt liv. Deras passion för musik fick dem att hitta varandra. Att June skrev Ring of Fire är kanske inte känt för så många men den är spännande att höra i hennes tolkning också. Det finns ju annars Paul och John som under en tid skapade väldigt bra musik ihop. Ja, McCartney-Lennon alltså.

Film som jag gillar så mycket och nu har jag ju tagit ett favvopar. Jag väljer Nyckeln till Frihet och vänskapen mellan Red och Andy, underbart spelade av Morgan Freeman och Tim Robbins. Det är en vänskap som växer fram i ett hårt fängelse där omtanken om varandra är det som är drivet i filmen och karaktärerna. Annars är jag också svag för Anna och William i Notting Hill. Ett av filmvärldens mest otippade par men ack så charmiga.

TV är mer ännu komplicerat. Jag tänkte fram och tillbaka och valde till slut Watson och Sherlock i BBCs underbara tappning. Det går inte att undgå att älska deras förhållande till varandra. Ett annat favoritpar är Niles Crane och Daphne som jag kan bli lite kär i själv. Eller, för att jag är en riktig nörd, Luuk och Lindström i På spåret.

En av de bästa uppsättningar jag sett på teater är En midsommarnattsdröm. Där hittar jag också mina favoritpar som får visa upp sig i högform. Här träffar du Lysander och Hermia, Helena och Demterius. Sedan får Svansjön med den svarta och vita svanen vara bubblare. Hur kan en inte älska den vackra dansen och Odette och Odile som speglar varandra.

I sportens värld är jag grymt imponerad av bröderna Sedin som spelat ihop hela sitt liv. De måste nästan tänka likadant. Annars är systrarna Helgesson som åker konståkning som får stå för ett annat sportpar.

Månadens färg är givetvis…


Mörklila i dess olika nyanser. 

100 klassiker

Denna listan har jag snott hos Lyran. Fetmarkerade har jag läst.

1. Chinua Achebe: Allt går sönder
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn
5. Jane Austen: Stolthet och fördom
6. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
7. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
8. Samuel Beckett: I väntan på Godot
9. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
10. Victoria Benedictsson: Fru Marianne
11. Frans G. Bengtsson: Röde Orm
12. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping
13. Giovanni Boccaccio: Decamerone
14. Karin Boye: Kallocain
15. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn
16. Fredrika Bremer: Hertha
17. Anne Brontë: Agnes Grey
18. Charlotte Brontë: Jane Eyre
19. Emily Brontë: Svindlande höjder
20. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
21. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande
22. Albert Camus: Främlingen
23. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak
24. Cervantes: Don Quijote
25. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
26. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin (delvis)
27. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
28. Charles Dickens: Oliver Twist
29. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
30. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna
31. Marguerite Duras: Älskaren
32. T S Eliot: Det öde landet
33. Euripides: Medea
34. William Faulkner: Absalom, Absalom
35. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
36. Gustave Flaubert: Madame Bovary
37. Flygare-Carlén, Emilie: Rosen på Tistelön
38. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
39. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
40. André Gide: Den omoraliske
41 Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden
42. Maksim Gorkij: Min barndom
43. Graham Greene: Brighton Rock
44. Knut Hamsun: Markens gröda
45. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
46. Joseph Heller: Moment 22
47. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
48. Hermann Hesse: Stäppvargen
49. Homeros: Odysséen (delvis)
50. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
51. Eyvind Johnson: Strändernas svall
52. James Joyce: Ulysses
53. Franz Kafka: Processen
54. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
55. Kleve, Stella (Malling, Mathilda): Bertha Funke
56. Pär Lagerkvist: Barabbas
57. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
58. Lidman, Sara: Lifsens rot
59. Väinö Linna: Okänd soldat
60. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
61. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
62. Harry Martinson: Nässlorna blomma
63. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd
64. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
65. Molière: Tartuffe
66. Elsa Morante: Historien
67. Morrison, Toni: Älskade
68. Vladimir Nabokov: Lolita
69. George Orwell: 1984
70. Ovidius: Metamorfoser
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Combray)
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
76. Cora Sandel: Alberte-serien
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth
79. Mary Shelley: Frankenstein
80. Sofokles: Konung Oidipus
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv
82. John Steinbeck: Vredens druvor
83. Stendhal: Rött och svart
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde
86. August Strindberg: Röda rummet
87. Snorre Sturlasson (?): Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
90. Anton Tjechov: Damen med hunden
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina
92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar
95. Voltaire: Candide
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
97. Woolf, Virginia: Mot fyren
98. Wägner, Elin: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

måndag 9 november 2015

5 saker jag borde ta tag i

Jag borde:

- göra klart kursen jag började på.
- städa
- börja med julsakerna
- läsa ut en bok jag hållit på med i ett år
- se klart Downton Abbey men jag har separationsångest

Gabriela Mistral


söndag 8 november 2015

Ibland blir jag avundsjuk på…

människor som verkar så säkra på sig själva. Jag är otroligt osäker och känner inte alls att det fungerar bra för mig alla dagar i livet. Så lite avundsjuk.

Pearl Buck


lördag 7 november 2015

Kolla! Så här ser jag ut idag.

Alltså jag publicerar inte mig själv.



Serier som sagt tack och hej

Under detta år har jag sett klart många serier. En av dem är bland annat Mad men.

Mad men med den drickande, rökande och kvinnotokiga Don Draper som är ett reklamgeni. Jag vet inte riktigt om så är fallet men visst det har varit bra och mindre bra. Jag gillar Roger och Peggy bäst med Joan som god trea. Det är ju så att Don är en ganska otrevlig man. Att han får omkull så många kvinnor förvånar mig alltid. Sedan tycker att den slutade helt okej. Jag hade dock önskat ett annat slut för Don men men. En kan inte få allt i denna värld.

CSI:NY har legat och väntat i många år. Mest för att jag inte fått tag på säsong nio förrän nu. Så vad kan jag säga om denna serie. Jag gillar den. Kanske för att den liksom handlar om brott och den fula sidan av människan. Det är knappast något djupt eller så men det är underhållande att se hur de tänker. Manusförfattare som skriver kriminaldrama måste vara lite knäppa någonstans. Eller åtminstone tendenser till mördare i alla fall. Vissa saker är helknäppa.

Sons of Anarchy tog sitt avsked också för mig. Jag måste säga att det är en serie som kräver sin tittare. De flesta gånger är det hur bra som helst. Andra gånger vill jag verkligen bara att alla ska dö. Fast det var ett avslut som höll. Det är så en negativ spiral ska avslutas. Jag måste säga att jag inte kunde strecktitta direkt eftersom det var jobbigt som bara den.

Jag såg klart Revenge och insåg att den skulle ha slutat en säsong tidigare. Det var det mest såpiga jag sett sedan Desperate Housewives. Så det var ett avslut som passade serien. Det var också många trådar som löste sig och det kändes som om alla blev andra människor på en positiv nivå.

Terra Nova kom och såg och var väl okej. Ibland är jag nyfiken vad som händer när serie startar och sedan läggs ned. Det händer så ofta.

Smash började så bra och slutade så dåligt. En serie om sånger borde väl innehålla sånger eller? Nej, det var slöseri med tid.

Continuum har avslutats och det var helt okej. Det kändes lite som om de behövde några avsnitt för att knyta ihop alla trådar. Det var helt okej men synd att den inte fick en fortsättning. Jag tror den hade blivit riktigt bra.

En serie jag började och avslutade ganska snart var Blue Mountain State. Den kan väl ses som en sorts collegeserie. Djupt är obefintligt men lite kul till och från.


fredag 6 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven L

Veckans bokstav är L. L som i läsa.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.

Det var lättare sagt än gjort. Jag har ju använt några av mina L-författare redan. Tusan också tänkte jag och funderade vidare tills jag kom på Johanna Lindbäck. Nu har jag visserligen inte läst alla hennes böcker men jag gillar de jag faktiskt läst. Det finns något i hennes författarskap som är lätt och jag tycker att hon skriver bra för unga.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag som ser rätt så mycket film måste få lyfta en ung tjej som heter Jennifer Lawrence. Hon är nog rätt känd för att på vita duken personifiera Katniss Everdeen. Det är inte det enda hon gjort utan det finns många exempel på en blivande storstjärna. Sedan gillar jag att hon säger utmanande att hon har för dåligt betalt jämfört med sina manliga kollegor.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här tänker jag faktiskt ta en författare och min farmors favorit Selma Lagerlöf. Hon var kanske inte alltid så lätt att ha att göra med men hon skrev sina böcker, hon arbetade som lärare och hon reste i Europa. Hon vann Nobelpriset i litteratur, något som inte ens Strindberg fick, och satt sedan i Svenska Akademin. Hon levde antagligen i ett samkönat förhållande och hon stred för kvinnlig rösträtt. Min farmor älskade hennes berättande och det har jag ärvt. Det finns en krater på Venus som heter Lagerlöf.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jag tänker Sara Lidman som är rätt så anonym i min bokhylla.

Månadens djur är givetvis…


Ella den sköna vattenagamen.

Svindlande höjder av Emily Brontë


Detta är kärlekshistorien mellan den föräldralöse Heathcliff och hans fostersyster Catherine som får förgörande konsekvenser. Heathcliff kommer som mycket liten till familjen Earnshaw. Han växer upp till en mycket osympatisk person dock älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som fortfarande älskar honom är Catherine, hans tvillingsjäl. Catherine gifter sig med Linton, en vän från barndomen och när Heathcliff får veta det bestämmer hans sig för att hämnas.

Jag läste denna bok i min ungdom och läste om den nu. Denna gång i seriealbumsform. Jag kan inte säga att jag gillar denna bok. Det är något med galenskapen hos alla som jag avskyr. Jag har svårt att anknyta till Catherine och Heathcliff. Därför är deras tragiska kärlekshistoria inte något för mig. Jag tänker att det är lite underhållande men jag föredrar syster Charlotte.

torsdag 5 november 2015

Hepp! Dagens boktips!

Dagens boktips är två. Åsa Asptjärn har skrivit två härliga böcker om Emanuel. De är så värda att läsas av alla. 

Läs mer om dem här och här.

tisdag 3 november 2015

Tisdagsutmaning: Magi, mystik och metafysik

Veckans utmaning från Kulturkollo går ut på att fundera på var min gräns går när det gäller magi, mystik och metafysik i populärkultur? Hur mycket övernaturligt jag tål i böcker, tv-serier och/eller filmer?  

Det korta svaret först - nemas problemas. Jag läser böcker med magiska inslag, mystik och metafysik.

Jag gillar magi i böcker, i filmer och på TV för att jag gillar att fantisera lite. Det samma gäller det mystiska som gärna får gå hand i hand med det magiska.

Det metafysiska är också något som tilltalar mig.

Magi finns i många böcker där Harry Potter och Engelsfors-trilogin kan räknas som några av de bästa exemplaren. När det kommer till TV kan jag väl säga att Förhäxad - Charmed är en serie med magi. Det och tre starka kvinnor.

Det mystiska intresserar mig och Neil Gaiman är en författare som balanserar på gränsen till det mystiska. Det samma kan sägas om Håkan Nesser där en mystisk ådra finns. Filmer jag tänker på är David Lynch Blue Velvet eller De 12 apornas armé. Det finns också en film som heter Momento som också kan hamna i det facket. TV-serier jag följer som är mystiska är Haven baserad på en Stephen King-roman och Grimm.

Metafysisk finns i allt. Jag gillar att fundera på vad som gör oss till människor och vad som gör att vi är här. Det finns olika saker till det men här måste jag säga att de flesta böcker inom science fiction gör det bäst. Läs Asimov och begrunda vad som gör en människa.

Ibland tänker jag att jag borde…

lära mig spela ett instrument. Eller i alla fall försöka. Jag tror att det vore en trevlig hobby men sedan vore det nog så att jag skulle göra det dåligt eftersom jag är något tondöv.

måndag 2 november 2015

5 saker jag tänkt på idag

1. När ska jag hinna ha utvecklingssamtal? Det är mycket nu.
2. Kommer de ihåg att det är elevråd imorgon?
3. Vad ska jag äta imorgon?
4. Undrar om jag ska titta på Blacklist idag eller imorgon.
5. Kan jag ha den här en dag till eller inte.

Djupa tankar? Nej, knappast men saker som går runt i huvudet.

Mad men Bingo


söndag 1 november 2015

Kolla! Så här ser det ut utomhus idag.



As good as it gets tror jag. Gråmulen beige dag. 

Något nytt varje dag - hela november

1. Kolla! Så här ser det ut utomhus idag.
2. 5 saker jag tänkt på idag
3. Ibland tänker jag att jag borde…
4. Kolla! Här är en bild på mina fötter i ett par skor jag gillar.
5. Hepp! Dagens boktips!
6. Månadens djur är givetvis…
7. Kolla! Så här ser jag ut idag.
8. Ibland blir jag avundsjuk på…
9. 5 saker jag borde ta tag i
10. Kolla! Här har jag ritat en hund.
11. Månadens färg är givetvis…
12. Hepp! Dagens filmtips!
13. Kolla! Här är en av mina favoritplatser.
14. Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…
15. 5 saker jag blir glad av i vardagen
16. Kolla! Så här ser min autograf ut.
17. Hepp! Dagens tv-tips!
18. Ibland retar det mig att…
19. Kolla! Det här åt jag idag.
20. Om jag skulle skaffa mig en ny ovana så skulle det bli…
21. 5 saker jag blir irriterad på i vardagen
22. Kolla! Här bor jag.
23. Hepp! Dagens måltidstips!
24. Månadens klädesplagg är givetvis…
25. 5 grejer jag alltid har i kylskåpet
26. Kolla! Här jobbar jag.
27. Ibland skulle jag vilja…
28. Hepp! Det här tycker jag alla bör läsa.
29. Det var onekligen väldigt roligt när…
30. Kom ihåg