fredag 31 juli 2015

#augusti

Bildkälla: www.pbase.com
Augusti är för mig månaden med vackra mörka kvällar där fullmånen hänger och är vacker. Det finns nog skäl till att du finner månen som en del i kräftskivan. Den är om du har tur så här vacker en augusikväll.

Percy Jackson och monsterhavet


Numera är Percy killen med en egen fanclub och liksom killen som har lite pondus i halvgudsskolan. Så dyker en cyklop upp. Han påstår sig vara Percys bror och det är allt annat än lätt att fatta. Fast den förvirringen behöver inte Percy tänka på länge. Skolan blir anfallen trots att det ska vara omöjligt och det visar sig att Luke, som försökte störta gudarna tidigare, försöker denna gång väcka Kronos. Det kan ingen annan halvgud tillåta.

Jag gillar uppföljaren även om den är lite annorlunda än ettan. Sedan tycker jag att Logan Lerman är en bra skådespelare. Han har växt i sitt yrke. Senast jag såg honom var i Fury och Perks of being a wall flower. Två skilda roller men samtidigt med en viss osäkerhet som hör åldern till. Nja, så helt okej tvåa.

torsdag 30 juli 2015

Percy Jackson och Kampen om Åskviggen


Percy lever med mamma och styvfar i New York. Han har ADHD och dyslexi och går på en skola som är ganska speciell. Trots det har han svårt i skolan. Den dagen klassen besöker historiska museet där en grekisk-romersk utställning visas händer saker som ändrar hans liv för alltid. En furie anfaller och då påbörjas en serie händelser som slutar i att Percy hamnar i det läger där alla grekiska gudars barn, med en människa, lever och tränar. Percy är den enda halvgud till de tre stora, Hades, Zeus och Poseidon, som lever. Det visar sig vara ganska kraftfullt att vara Poseidons son.

Det är en charmig film som är baserad på Riodarns bok med samma namn. Jag gillar att författaren och filmskaparna låter moderna saker blandas med de gamla antika myterna. Jag tycker att filmen är perfekt som familjefilm.

Betvingade av Simona Ahrnstedt



Här pratar vi om en ganska så egensinnig ung dam. Illiana Henriksdotter är visserligen hårt hållen och strängt fostrad av sin mor och far. Hon tillhör en stormannafamilj från Östergötland. Illiana har dock utbildat sig inom den tidens läkekonst och kan en hel del om alla de örter som helar och dödar. Hon har dock en förkärlek att bada och gärna offentligt. Det är så hon träffar Markus Järv. Han ville träffa en av ortens änkor som inte kunde låta bli den imponerande riddaren men hans väpnare kidnappar Illiana istället. Här ska familjens ära räddas, betalas och kungen tvingar Markus till äktenskap med Illiana.

Det unga paret är ganska olika men men. Detta är en romance så här får du gissa vad som händer. Jag tycker nog att det var bra skrivet och jag gillar faktiskt farten i boken. För det händer saker och det är faktiskt bra. Det handlar alltid om trovärdighet i den värld som utspelar sig i boken. I detta fall är det verkligen bra för jag blir fångad i boken och vill läsa klart.


#aktivitet

En av de intressantaste utställningarna jag varit på är den som nu går i Norrköping. Den heter NASA a human adventure och handlar om bl.a. Apolloprogrammet som lyckades landa en man på månen.

Du får också se saker som varit i rymden. Den här noskonen till exempel. Den har brunnit vid återinträde.



Orsaken till att få kvinnor omnämns är för att det fanns få kvinnor. I Mercuryprogrammet var det faktiskt med 13 astronauter. Enligt bilden nedan. Dock försvann de och det var inte förrän 1978 kvinnor kunde ansöka till NASA. Sovjet skickade ut sin första kvinnliga kosmonaut på sextiotalet. 


onsdag 29 juli 2015

#skugga

Det brukar vara där jag håller till på sommaren men i år är det nästan onödigt. Det finns ingen skugga och finns det någon vill till och med jag vara i solen.

Så vi får väl hoppas på lite skugga de sista veckorna innan jag börjar arbeta.

När svenska pojkar började dansa av Karolina Ramqvist



Karolina Ramqvist har skrivit en bok som handlar om musik och hur män, framförallt i Sverige, förhåller sig till musik. Jag som mer är som beskrivs som lyssnande på radio har faktiskt ganska svårt att hänga med i alla svängar.

Jag är lite lost i vad som hände musikvägen för i slutet av 1990-talet. Däremot så älskar jag beskrivningen mellan kille med gitarr och rockstjärna. Den är klockren och jag känner kvinnor som har den tanken om Leonard Cohen eller Plura eller vem det nu kan vara. Så, den var intressant men jag känner att jag verkligen inte var rätt publik.

Hello sister, goodbye life


När pappa Richard och hans nya fru dör blir Celia föräldralös. Pappa har en annan dotter från ett tidigare äktenskap och den 22-åriga Olivia blir förmyndare åt sin syster. Det visar sig vara ganska svårt. Pappan har haft ganska olika förhållningssätt mot sina döttrar och det är inte så lätt för Olivia att acceptera det.

Så, en liten fin film. Du ser den och kommer att bli underhållen men du kommer nog inte komma ihåg den så väl. Det är inte mer med denna än så.

tisdag 28 juli 2015

#ljud

Jag älskar ljudböcker av någon konstig anledning. Kanske är det för att jag har vuxit upp med läsare och med en far som har dyslexi. Jag lärde mig tidigt att lyssna på ljudböcker. Vi lyssnade på dem under semesterresorna. Fast jag måste säga att de blivit bättre med åren. Det var ganska monotont ibland och Raskens höll på att göra min mamma galen.

Jag gillar verkligen att gå och lyssna. Jag sitter inte och stirrar rakt ut utan jag pysslar, städar, lagar mat, handlar och går promenader. När jag lyssnade på Förr eller senare exploderar jag och kom till slutet stod jag vid mjölkkylen och grät. Det är helt okej att gråta.

Jag har en timmes restid till jobbet varje dag och eftersom det ligger lite avigt åker jag bil. Det går ganska fort att lyssna på en ljudbok då. Annars är ljudböcker det sätt jag lyssnar på engelska. Det är perfekt för att hålla igång språket. Me like a lot.

Ljud, jag är helt för men det är inte alla. Det gör inget men snacka om att ha förutfattade meningar ibland. Det kan vara lättare att komma in i en bok om någon läser den högt.

Singöspionen av Anders Gustafson och Johan Kant



Det är allt lite konstigt att läsa en bok av en person vars blogg jag följt ett tag. Det blir liksom lite knäppt i huvudet. Fast så är det kanske alltid. Detta är dock boken om Sol-Britt Andersson. Hon är kriminalinspektör och bra på det. Just nu har hon och maken Rune semester. Eller ja, han har gått i pension så semester har han alltid. De har köpt en sommarstuga på Singö och den första personen de träffar är grannen Gustaf.

Gustaf är den som berättar om Singömordet för Sol-Britt. Mordet skedde samtidigt som Palmemordet och hamnade nog lite i bakgrunden. En ung soldat knivmördades på Singöbasen och mördaren bara försvann. Detta var på den tiden då försvaret hade stenkoll på Östersjön i allmänhet och ubåtar i synnerhet.

Sol-Britt blir intresserad och börjar nysta utan att berätta det för Rune och barnbarnet Isabell. Isabell har fått följa med och träffar några bofasta och gästande ungdomar. Det är på gott och ont denna bekantskap. Rune flyter runt och är småsur på sin fru med jämna mellanrum. Har en sitt arbete som hobby kan det ju bli så. Sol-Britt har tagit kontakt med Norrtäljepolisen för lite hjälp också detta bakom ryggen på Rune.

Det hela ändrar sig från ett ganska gammalt fall tills dess att en av Sol-Britts grannar hittar en sopsäck med ett lik i. Då tar det ny fart.

Jag läste en del recensioner innan och det är spridda skurar. Det finns lite åsikter om hur gåtan presenteras och det finns också lite åsikter om tempot. Jag gillar faktiskt att gåtan presenteras som den gör för den är knappast fokus. Fokus är resultatet av fokuset och svikna förtroenden i då- och nutid. Jag tycker att tempot är lagom. Det är ju sommar och Sol-Britt ska väl ha semester hon med. Sedan vet inte jag så mycket om polisprocedurer men jag känner att det är trovärdigt i boken och det är huvudsaken.

Det är en charmig bok men samtidigt är det inte djuplodande litteratur. Allt behöver inte vara det. Det ska också vara underhållning. Boken känns som första delen av flera. Slutet liksom indikerade det. En bokhandel nära mig skrev att det är en debut som håller till sista sidan. Jag kan inget annat än hålla med.

Sex Tape




Jay och Annie har varit ihop ett tag. De har barn och har lite tappat sin groove. När de var unga och nykära höll de på som kaniner. Nu är det mer schemalagt och knappt det. Så när de är en kväll blir spontant ensamma så då jäklar ska här liggas. Eller ja, det blir inte riktigt så.

Nej, det här är inte speciellt roligt. Det är mest skämskudde fram. Jag älskar scenerna med Rob Lowe och där glänser även Diaz. Annars känns det lite sunkigt. Eller mycket sunkigt. Speciellt stör jag mig på delen med Jack Black.

Värd att se? Nja, se hellre Bad Teacher med samma team. Det är en mycket roligare film.

måndag 27 juli 2015

#trött

Jag hittade en sida av en amerikansk bokbloggare för flera år sedan som handlade lite om retellning. Alltså tjejen som hade sidan läste en hel del sagor som författare har berättat om. Just då hade hon läst en som handlade om Törnrosa. Det är inget för barn dessa sagor om jag säger så.

Annars är sömn intressant i fantasygenren. Det finns ofta någon som blir utsatt för sömn eller något liknande. Jag vet inte varför fast det kanske handlar om den förlamande effekt som sömn har och det är svårt att göra något i just sömn. Eller för att du som sover är utsatt.

Sömn, ja, det händer en hel del i sömnen och en del kan till och med prata med andra i drömmar eller drömmer sanndrömmar. Som sagt, du blir kanske tröttare av att sova i vissa böcker än du borde.

Boktjuven


När Liesels bror dör blir Döden så intresserad av flickan att denna berättelse kommer till. Nu är det mer nedtonat i filmen mot boken och det är faktiskt lite skönt.

Liesel är fosterbarn hos familjen Hubermann. De är äldre och ganska fattiga men tar hand om den lilla flickan. Här lär hon sig läsa, hon träffar Rudy och tar hand om Max.

Filmen är som boken. Den har ett viktigt budskap men är lite seg. Det är boken också. Så värd att se och en annan form av krigsfilm.

söndag 26 juli 2015

#glädje

Det gäller att hitta glädje i det lilla i vardagen men nu struntar vi i det.

Jag älskar böcker men jag tappade min läsning under några år. Jag fick inte ro att läsa någonsin. När jag hade läst klart historia, mitt tredje ämne, började jag läsa igen. För några år sedan hittade jag läsglädjen igen.

Jag läser mer idag men inte så mycket som jag gjorde under tonåren. Dock är det samma lycka i att läsa en god bok då som nu. Jag är glad att jag hittade tillbaka för jag saknade min läsning under alla år. Så, läsglädje och glädjen att få hitta riktigt bra böcker.

Species 3


När Eva dör kidnappas hennes dotter och växer upp hos en vetenskapsman Abbott. Till skillnad från tidigare försök tar Abbott ut alla Saras ägg som gör att hon inte kan föröka sig så lätt. Trots detta vill Sara hitta en partner men hon ratar rätt många för hon är mer utomjording än de tidigare.

Abbotts assistent Dean är den som möter henne som en människa och den enda hon är intresserad av. Dock har hon visat sitt rätta jag och han kan inte mer än säga nej. De halvblod som överlevt letar dock efter Sara för att kunna överleva.

Så, okej inte mer. Se den om du har lite att göra eller vill se klart en serie så som jag.

lördag 25 juli 2015

#smultronställe

Jag har en plats dit jag gärna åker och det är min blåbärsskog. Där kan jag gå och plocka blåbär. Knappast avkopplande för alla men det är det för mig. Dessutom är jag ensam om att plocka där och jag hoppas att de inte tänker sig hugga ned min skog.


Species 2


Varför skulle någon lära sig något? Återigen görs experiment och Eva skapas. Lite mer människa än Sil men tillräckligt mycket utomjording för att vara farlig. När en känd astronaut kommer till Mars händer något. Där möter han en annan utomjording som tar över hans kropp. Nu är det spridning av generna som gäller. Det föds små halvblod på löpande band.

Det är en okej uppföljare men inte så där överdrivet bra. Att liksom upprepa handlingen från första filmen men bara nästan och dessutom varför skulle vissa göra samma dumma sak två gånger? Alltid i filmer däremot.

fredag 24 juli 2015

Species



En utomjordings DNA blandas med mänskligt DNA och ett embryo tar. Det växer fort och Sil, som hon kallas, rymmer den dagen de försöker mörda henne. Då är hon 3 månader men ser ut som 12. På rymmen fortsätter hon att växa och blir könsmogen. Nu ska hon leta reda på den rätte partnern. Samtidigt har ett speciellt team fått i uppdrag att leta reda på Sil.

Det är en bra film för de som gillar Scifi. Det gör jag och det kittlar lite magen när en tänker att det skulle kunna hända. Vem vet vad som döljer sig därute. Sedan är det bra skådespelare och en relativt, för genren, trovärdig handling och dialog.

#sommarregn

Det finns två sorters sommarregn. Det första är ljuvt och lätt och kommer ned som fina vattendroppar som gör allt lite grönare en stund. Tvåan är mer ösregn som ofta följer med åska.

Jag tänker ofta att regn i böcker, nutida böcker, har mycket gemensamt med Jane Eyre hennes humör avspeglas i väder och omgivning. I deckare kommer regn ofta när det gäller mord. Böcker som utspelar sig under den svenska sommaren har också inslag av regn. Regn som gör alla karaktärer lite slöa och griniga över den svenska sommaren. Det har jag aldrig förstått poängen med.

Regn är ju mysfaktor 3000 på sommaren. När det åskar, och en sitter inne med te, lite tända ljus och läser en bok. Då fungerar åskregn perfekt.

torsdag 23 juli 2015

#utekväll

Jag var på Öland för några veckor sedan. Jag hade tänkt besöka en konsert på Borgholms slottsruin. Jo, men den var lite fel med två veckor. Så kan det vara. Det förklarade varför det var vi och tre tyska husvagnar där. Fast ruinen var ju fin ändå :).


Employee of the month


Jag gillar Dane Cook och Dax Shepard. De är liksom den mindre kända varianten av Vince Vaghun och Owen Wilson. Fast kanske lite roligare. I alla fall så utspelar det sig på en stor matvarukedja i USA kända för sina extremt låga priser. Här jobbar killarna som kassör och lageransvarig. Den ene är effektiv och blir alltid månadens bäste anställde och den andre något av en slacker. När det kommer en ny snygg kassörska till butiken händer det något. De börjar tävla om titeln.

Så, jag gillar filmen. Den är gullig och dessutom ganska så rolig. I alla fall på en fnissig nivå.

onsdag 22 juli 2015

#värme

Ja, jo eller nja, det har varit sol idag men det har blåst så det har varit lagom varmt. Jag är inte en värmemänniska så 20 grader är my shit.

Van Wilder: Freshman year


Här får vi träffa Van, som tillbringar många år på college, under hans första år. Han till och med går på lektioner. Så nja, lite roligt kanske. En ful bulldogg i alla fall.

tisdag 21 juli 2015

#grön


Det syns inte men där ute i gröngräset och rapsblommorna springer 20 tranor. 

Van Wilder: The rise of Taj



Alltså nja, titeln är ju lite underfundig. Det är en klyschornas film. Jag önskar att jag inte hade OCD när det kom till filmserier.

måndag 20 juli 2015

10 000 sidor del 2

Jag läste ju i juni ut mina 10 000 sidor. Nu tänkte jag lägga samman böckerna jag läst sedan dess.

Det riktiga landslaget var först ut och hamnade på 173 sidor. Sedan läste jag Simona Ahrnstedts Överenskommelser som mäter 389 sidor. Justin Cronins bok De första tolv är inte lika lång som första boken i trilogin men är ändå 683 sidor lång. Kristin Cashores böcker De utvalda: Tankeläsaren och
De utvalda: Monstrets dotter är på 479 respektive 508 sidor lång. Jane Austens Övertalning hamnar på 337 sidor medan Marie Lus Legend är 291 sidor lång. Pullmans bok hamnar på 311 sidor och för dig som vill läsa om Strindberg lite kort har 168 roliga sidor att se framemot. Vill du fördjupa dig om kvinnor i historien av Kanarp är det Pärlor och patroner som gäller. Den är 127 sidor lång medan Zelda - uppbrott och utbrott är lång och hamnar på 171 sidor.

Jaha, tänker du vad blir detta då? Jo, 3637 sidor. Det är ganska långt för att vara mig :). På en knapp månad i alla fall.

#gemenskap

Det är i livet som i litteraturen viktigt med gemenskap. Den kan se så olika ut. Det kan handla om arbetskamrater eller familjen.

Denna sommar måste ändå säga att laganda har väl U21-herrlandslaget visat. Det är också gemenskap och med tanke på att några fyller 22 i år så lär det bli nya i laget nästa år.


Van Wilder Party Liaison


Van Wilder har gått på samma college i sju år utan att ta examen. Hans pappa är inte imponerad och nu bestämmer sig campustidningen för att göra en reportageserie om killen. Det visar sig att det är ett lyckokast för alla inblandade.

Så, nja, det är väl typ okej. Det är inget som överraskar om jag säger så.

söndag 19 juli 2015

Zelda - uppbrott och utbrott av Lina Neidestam


Ta debatten - om vad då? Jag älskar Zelda. Hon är så härligt PK fast egentligen inte. Hon säger sig vara feminist men har lite problem med andra kvinnor. Det är dags för Zelda denna gång att ha ett jobb. Självklart är det inte drömjobbet utan snarare hur många likes kändis-x klänning får. Ändå kommer några kommentarer kring mäns och kvinnors jobb fram.

En av mina favorit är diskussion kring internationella kvinnodagen. Den är klockren och skulle lika gärna kunna ha diskuterats kring mitt matbord på jobbet. Jag gillar också den här. Den är nästan ännu mer tagen från verkligheten.


#intryck

Att läsa är att få intryck från ställen du som läsare kanske inte kan ta dig till men detta ska handla om något helt annat.

Jag läste för några år sedan en sommarkurs på Linnéuniversitetet som fortfarande heter Film och litteratur i svenskundervisningen. Den började ganska tidigt i juni och 15 ska ändå avhandlas ganska raskt.

Det handlade mycket om adaption av böcker och jag måste säga att jag lärde mig mycket om hur böcker tolkas när de blir film. Dessutom handlade det mycket om hur valen sker och vad som är fungerande berättarteknik i film mot en bok.

Intrycket från denna kurs var att aldrig jämföra film och bok. Det är två egna medium och det är viktigt att komma ihåg. Så när någon säger att boken är bättre brukar jag numera tänka att det var inte en god adaptation. Det kan vara så ibland. Vi brukar diskutera det i svenskan för det är ju en annan persons tolkning som en måste titta på. Det är inte alltid det stämmer överens med ens eget huvud.

Pärlor och Patroner av Loka Kanarp


60 kvinnor som satt sina spår i historien på ett eller annat sätt. Som historielärare kan jag känna mig lite fnittrig men också glad. Det är svårt att hitta kvinnor att skriva om och eleverna vill ibland det. Speciellt tjejerna. Det finns visserligen mycket att skriva om när det gäller Hitler men variation förnöjer och dessutom att fördjupa sig om någon annan kan vara relevant vid tillfällen.

Jag skrattade högt och jag gillar Kanarps bilder. De är välgjorda och dessutom smarta. Väl värd att läsa.

Cherry


Aaron börjar college lite tidigare än andra. Han är lite försynt och smart. Samtidigt är han intresserad av att träffa tjejer. Eftersom han är duktig i fysik har han fått ett stipendium men han älskar också konst. Det är på konstkursen han träffar den mycket äldre studenten Linda och hennes dotter Beth. Detta är början på en konstig kärlekstriangel där Aaron trånar lätt efter Linda men också efter Beth.

Det är ganska långsamt berättat och det är inte komiskt utan drama är nog genren. Här är det verkligen svårt för Aaron att göra rätt och det är dessutom svårt för mor och dotter att göra rätt. Så jag tycker det är ganska så bra.

lördag 18 juli 2015

Strindberg för dig som har bråttom av Katarina och Henrik Lange


Jag måste säga att jag skrattade rätt gott åt den här charmiga boken. Mest för att jag känner att hur författarna beskriver Strindberg och hans verk, samt hur han skulle ha tolkat moderna klassiker så som Män som hatar kvinnor. Den är rolig och som lärare i svenska kan jag tycka att det lätt är en bok värd att läsa med elever när Strindberg hamnar på agendan.

#fantasi

Jag har nog ganska bra fantasi ibland och ibland inte. Det beror på. Jag brukar tänka att fantasi är något som går att välja till eller från. Jag kan se poängen med det hela. När det kommer till fantasi måste nog ändå den här serien vara något av det mest fantasifyllda jag läst.


Saving Silverman


Alltså svenska filmtitlar kan vara extremt förvirrande ibland. I detta fall är det typ Evil Woman som är den svenska titeln. För det är så som killarna ser Judith. Wayne och JD blir rätt så dumpade av Darren eftersom Judith förbjuder honom att träffas dem.Det tycker killarna inte om och kidnappar honom ibland. När Judith får reda på det blir begränsningarna större. Till slut bestämmer sig Darren för att fria och nu är det kokta fläsket stekt. Wayne och JD bestämmer sig för att kidnappa Judith så att Darren ska tro att hon dragit. Ja, så det kan bli.

Det är lite småroligt men mest är det pinsamt och dumknäppt. Undrar hur Neil Diamond tänkte.

fredag 17 juli 2015

Lovewrecked


Jenny är kär i en stor rockstjärna. Jason heter han och han är underbar. Det håller kanske inte hennes vän Ryan med om. Som alltid åker Ryan och Jenny till Karibien där de sommarjobbar. Ett underbart ställe med värme och årets stora gäst är Jason. Det fungerar väldigt bra för Jenny. En kväll blir det storm och Jason faller av sin partybåt med Jenny. De driver i land men eftersom Jason är skadad kan han inte gå någonstans. Jenny inser snart att de är några km från hotellet men utnyttjar situationen till sin fördel. Det kommer Ryan på men även Alexis som är Jennys största rival.

Det är en helt okej film för dig som gillar pinsamma situationer. Då är den kanon. Om du vill ha en bra film med djup och komisk förfining ska du nog leta någon annanstans.

#vatten

Vatten ja, det är viktigt. Viktigt att dricka och viktigt för naturen. Vatten dyker också upp i böcker som läses. Det kan vara i form av regn eller i form av hinder eller om det är deckare kanske mordvapnet. Eller så används det som ev. tortyrvapen.


Den skarpa eggen av Philip Pullman


Lyra vaknar på ett konstigt ställe där ingen finns.Will inga problem med Oxford dit han har flytt efter att männen som mamma är rädd för kommit för att leta efter honom. Han hamnar på ett annat ställe när han ser ett hål i världen. Där inga personer finns utom en. Lyra.

Det är så Will och Lyra träffas. De har hamnat på en plats där det inte finns några vuxna utan bara barn. De vuxna blir tagna av spökena och blir som zombier. Fast nu kan de inte lösa några problem i denna världen utan istället tar de sig till Wills Oxford som är helt annorlunda än Lyras. Något hon är ganska tydlig med att berätta. Det som är bra med Wills Oxford är dr. Malone som studerar mörk materia, stoft eller vad du nu vill kalla det. Hon har en dator som pratar med stoft och Lyra med den.

Sedan visar det sig att alethiometern blir stulen i Wills värld av en man från Lyras värld. Han vill dock ha något i utbyte och på så sätt blir Will utvald.

Samtidigt har häxorna med Serafina Pekkala tagit sig till den tredje världen och får höra talas om änglar för första gången. Dr. Malone blir också kontaktad och det visar sig att Wills pappa inte dog.

Det händer så mycket i denna bok att det ibland är lite svårt att hänga med. Fast det kan ju samtidigt vara ett resultat av att jag läste del 1 för över två år sedan. Det är nog en fördel om man läser böckerna tätt inpå varandra. Jag är lite förvirrad över att den religiösa underton som finns i boken. Här pratar vi om själar och hur unga själar är renare än äldre. Gud, den store, arkitekten och änglar. Det är kyrkor och vetenskapsmän och krig i himlen. Så, det är inte lite symbolik och religionsläraren i mig blir lite trött. Jag förstår mystiken och intresset men samtidigt är denna serie tydligen en av de bästa böckerna i Storbritannien. Fast trots mina åsikter är det god läsning och spännande samt lite gulligt ibland. Det är också kul med starka kvinnor även om de nu råkar vara häxor.

torsdag 16 juli 2015

#semesterkänsla

Semesterkänsla är att göra precis vad man vill och dessutom kunna unna sig en lång frukost, lång lunch och god mat senare på dagen.

Just Visiting


Detta är en remake av den franska filmen Visitörerna. Jag älskar den filmen och här är Christian Claver och Jean Reno med igen. De repeterar sina roller men inte riktigt lika bra. Jag saknar den första filmens charm och ska du se en av dessa filmer se den franska varianten. Den är lite roligare och dessutom är fransk komedi en fest i snabbt pratande.

Vad handlar denna film om då? En adelsman råkar ut för en trollkarl som skickar honom in i framtiden. Det positiva är att han träffar sin ättling och det negativa är att det är chockerande att vara i en annan tid.

onsdag 15 juli 2015

School Ties


En ung man får ett stipendium för att spela football vid en internatskola. Det är sista året i high school och möjligheten att komma till ett bra college för David är stor. Nu är det så att skolan heter St. Matthews. Här är alla kristna utom David som är jude. Det är dock inget han berättar frivilligt utan han ligger lite lågt. David är en bra footballsspelare och han driver laget framåt. En av hans vänner, Dillon har krav att gå i sin storebrors fotspår. Så när det skär sig mellan dessa och Dillon får veta att David är jude händer det saker. Större delen av skolan vänder sig mot honom.

Det är en helt okej film om antisemitism i de privilegierades skara under 1960-talet. Kanske lite svagare än tänkt men jag tror det handlar om trovärdigheten hos skådespelarna. Det finns mer än att se fånig ut. Jag säger inte att det är speciellt för någon. De flesta ser lite fåniga ut. Bra men inte som Döda poeters sällskap om pojkars väg mot vuxenvärlden.

Legend av Marie Lu


Day är en eftersökt kriminell. Han har gjort vissa saker mot republiken som inte riktigt är rumsrent. Trots att han bara är 15 år så är han smart, omtänksam och vill sin familj väl. June är lika gammal och hon lever i republikens topskick och går i den bästa skolan som finns. Hon är smart och har gått college trots att hon är yngre än vad hon borde vara.

Dessa två borde aldrig ha träffats om det inte vore för att att Junes bror mördas en kväll på patrull och den som anklagas för mordet är Day. Eftersom June är en protegé får hon jaga sin brors mördare. Det lyckas hon med men hon blir förvirrad då Day inte är den grymme mördare hon trodde.

June och Day lever i en republik till namnet men som är en diktatur. Vid 10 års ålder tar alla barn ett test för att staten sedan ska kunna stoppa dem i fack. June var den som skrev alla rätt på sitt prov. Day hade det lägsta resultatet någonsin. Något June finner konstigt när hon väl träffat Day. Han visar på kunskaper som hon själv är ganska ensam om så istället för att finna nöje i att ha hittat sin broders mördare börjar hon undersöka mer om sin bror och dennes mördare.

Det är lite uppfriskande med en bok som går ganska fort. Eller ja, men det går fort till handlingen. Sedan är det så väl knappast överraskande hur republiken är uppbyggd. Det är en ganska segregerad värld. Västra USA med säte i Denver ingår i republiken och kolonierna är de östra staterna. De ligger rätt ofta i krig med varandra. Det är också rätt mycket pestutbrott i samhället. Som vanligt är alltid någon sjukdom med.

Jag tycker dock att det är en bra bok. Det är svåra val som alla står inför och det är bra beskrivna karaktärer. Det är rätt skönt. Det som är intressant är att de båda i stort är föräldralösa och har egentligen bara sig själva att lita på. Jag gissar att det kommer att komma en film så småningom.

#vandring

Ja, alltså. Hur trogen hashtaggen ska jag vara? Nej, jag tänker space ut ordentligt.

Vandra, det händer att folk i böcker vandrar. Både frivilligt och ofrivilligt. I Rosenfeldts och Hjorths senaste roman Den stumma flickan så ger sig både Sebastian och en liten flicka ut på vandring. Den vandringen är central i boken.

Annars brukar ju fantasy vara fulla av vandringar, pilgrimsfärder, resor, uppdrag och liknande. Gärna över berg eller genom öknar och skogar. Det är liksom en av fantasygenrens största hinder. Ni som läser eller ser game of thrones. Fundera på hur länge de har vandrat från norr eller i öknen. Det är så författarna gör. Den kändaste marschen är väl ändå den som genomförs i Sagan om Ringen. Vandringar ja, det finns det många varianter av.

I städer med kända författare kan du som känner för det gå på författarvandringar. Jag har aldrig gjort det men det är säkert intressant.

I Ystad kan du göra detta: Wallander
Värmdö har uppmärksammat sin författare: Sten
Uppsala: Knutson
Stockholm: Larsson - Millenium


Eller så kan du göra som jag. Jag gillar att vandra i bibliotek och i skogen efter svamp. Det är inte riktigt lika häftigt som att vandra till Mordor.



tisdag 14 juli 2015

#spänning

Det är konstigt när det kommer till spänning. En del böcker gör inget för mig andra får mig att knappt kunna gå ut i höstmörkret. Så, just nu läser jag ingen bok som jag skulle kunna kalla spänning. Jag vet inte ens om jag tänker mig läsa någon i sommar. Kanske Kristina Ohlsson Davidsstjärnor. Den ligger i en läshög nära mig.

#novell

Gårdagen handlade om noveller och trots att jag läser noveller kom jag inte på någon bra. Så jag satte mig och bläddrade igenom elib och hittade Kimselius samling.




Mission Impossible



Jag lyssnade på en pod om filmer som blivit lite bättre än teveserien de är baserade på och denna kom upp som ett exempel. Det gjorde mig sugen på att se filmen igen. Jag håller med killarna och tjejerna i poden. Det är en film som flörtar med serien på ett smart sätt. Tvåan och trean har inget med serien att göra.

När fyran kom, Ghost Protocol, så kom lite humor tillbaka. Det tror jag kan vara en poäng med det hela. För vem kan inte älska Ving Rhames när han är lite rolig. Det är helt okej och innehåller några actionklassiker. Som att hänga från ett tak t.ex. eller att nästan bli halshuggen av en helikopter.

måndag 13 juli 2015

Mom's night out


Jag har inte barn men jag tänker att det kan inte vara så här. Det kan inte vara kaos jämt och att en förälder är totalt inkapabel att ta hand om sina barn. Eller är jag dum?

Om du som mamma har så mycket att göra hur hinner du blogga? För det är vad mamman i filmen gör. Har mycket att göra men kan blogga. Hmmm, säger jag. Nej, detta var ett bottennapp trots att den fått bra recensioner. Varför vet jag inte. Det är rätt många mammor som sågat den.

#sommarkväll

Jag var inte hemma under söndagen. Men sommarkväll. Förra året såg jag ballongflygare. Det är så vackert. Jag var tvungen att zooma med min mobil så därför lite halvtaskig bild. Men detta är sommarkväll.











Läs-a-lot helgen

Jag körde bil rätt mycket under lördagen och söndagen och i sällskap med andra. Det blev därför inte så mycket läst. Jag kom bara 55 sidor plus 20. Det är så det blir ibland men veckan har varit bra.

Totalt har jag läst 641 sidor. I sammanhanget verkar det inte vara mycket men jag läser för mig och jag är nöjd.


söndag 12 juli 2015

Keeping it in the royal family


Det sägs handla om det brittiska kungahuset men jag skulle säga att den blivande belgiske kungen Leopold har en stor huvudroll i programmet. Han tänkte gifta sig med prinsessan Charlotte av Storbritannien, gjorde det men hon dog i barnsäng och han gifte sig så småningom med den prinsessa som fick Belgien.

Hans syskonbarn Victoria och Albert kom dock att gifta sig och de är anfäder till dagens kungahus. Men fortfarande mycket Leopold. Dessutom tyska dubbade till engelska. Nja, lite besviken för jag tänker att man hade kunnat titta på annat. Som det kvinnliga inflytandet i släkten. Där kan vi prata om släktskap. Genom Victoria är större delen av Europa släkten med brittiska kungahuset och prinsessan Estelle är 201 eller något liknande till den brittiska tronen. Så, här pratar vi stor, stor släkt. Om de så önskar.

lördag 11 juli 2015

New Hidden Killers The Edwardian Home




Detta är en ny variant av den dokumentär jag skrev om för några dagar sedan. En brittisk produktion kring det tidiga 1900-talet och hur det var att bo i medelklassen. Att människor inte dog i större utsträckning förvånar mig väldigt mycket.

Jag gillar som sagt att det handlar om hemmet för det gör att skaparna av dokumentären väljer att lägga ett fokus på kvinnors görande. Här handlar det om smink med arsenik i. Det är konstigt att inte fler dog. Jag skämtar verkligen inte på den punkten. Fast det är intressant tycker jag.

Läs-a-lot dag 5

Okej så det blev lite läst igår. Jag kom cirka 31 i Ramqvists bok. Jag kom också 68 sidor i Beautiful Creatures. Jag kunde inte hitta läsro igår på grund av huvudvärk.


#chicklit

Jag gillar verkligen chicklit. Det kan vara den bästa avkoppling och den författare som är komisk på rätt sätt köper jag hur lätt som helst.

Människor brukar nedlåtande kalla det chicklit men när jag läste kursen med samma namn. Det var intressant och framförallt lärde jag mig att tänka på genren på ett annat sätt. Det är mer komplext än vad namnet och första anblicken ger. Däremot är det ju så att chicklit är underhållning och har sin egen tolkning av namnet. Jag läser gärna chicklit och tänker att det ger mig något. En bra skriven bok är en bra skriven bok.

Just nu gillar jag Lucy Dillon en hel del eftersom jag tycker om hennes Longhampton och tycker om hundar.

fredag 10 juli 2015

#fredagsmys

Det är inte så lätt att komma på något bra. På sommaren är det väl lite grillning, dock inte idag för det regnar som bara den. Det kanske också är en godare lunch eller möjligheten att äta frukostbuffé med varm blåbärsbulle som avslutning.

Annars är fredagsmys att unna sig något annat en fredagkväll. Dock har jag svårt för just fredagen. Jag arbetade i över 12 år fredagar till 20 respektive 22 och var inte mysig när jag kom hem. För mig är lördagen den dag man myser. Fast det är väl annorlunda för olika människor.

Själv ska jag försöka grilla och väntar in regnets avslut men jag tror inte det kommer att hända. Trevlig fredag därute.

Läs-a-lot dag 4

Så, jag började i en ny bok i går och kom 104 sidor. Jag läste ju klart Legend och det var 56 sidor. Totalt läste jag alltid 160 sidor. Det är rätt okej.

Hidden killers in the Victorian homes 2



Den här dokumentären är rätt skön. Eller snarare välgjord. Den handlar om vilka farligheter som du skulle kunna dö av i ett brittiskt medelklasshushåll under 1800-talet. Det är kanske inte så överraskande. Det som däremot är lite speciellt är att de undersöker korsettens inverkan på kroppen. Hua, måste jag säga. Det är inte konstigt att kvinnor dånade till höger och vänster.

Nej, en riktigt bra brittisk dokumentär. Den är helt klart av värde för en historieälskare och dessutom eftersom vi pratar om hemmet så är det ganska stort fokus på kvinnliga företeelser. Det är lite roligt.

torsdag 9 juli 2015

In the Shadow of the Moon


Det är inte så många människor som gått på månen. De går lätt att räkna upp om du finner det intressant.

De är:

Neil Armstrong
Buzz Aldrin January
Pete Conrad
Alan Bean
Alan Shepard
Edgar Mitchell
David Scott
James Irwin
John W. Young
Charles Duke
Eugene Cernan
Harrison Schmitt

12 alltså är de. I denna dokumentärer berättar de hur det kändes och de ironiserar också lite om konspirationsteorierna. En kille säger att han önskar att de var i en studio för den kraft det tar att åka ut och sedan sitta bakom ett litet glas och se världsrymden är rätt så skrämmande.

Jag gillar att det handlar om utbildningen och arbetat bakom. Neil Armstrong ställer nästan aldrig upp. Det är synd för att vara först måste ha varit stort. Extremt stort. Säga vad man vill sedan för i historieböckerna kommer han alltid vara mest minst. Tills någon går på Mars.

#klassiker

Sommarens klassiker kommer faktiskt bara att bli den bok jag just läst ut.


Övertalning av Jane Austen


Anne Elliot är mellandottern till en baronet. Hon lever ett ganska lugnt liv där hennes förtjänster inte är intressanta för fadern sir Walter. Han värdesätter skönhet och framförallt position i samhället. Anne är inte av den sorten men hennes äldre syster, Elizabeth är mycket intresserad i det som är rätt och den yngre systern Mary är också intresserad av klasstillhörighet.

Anne tillbringar rätt mycket tid med den avlidna moderns bästa vän Lady Russell och att ta hand om sin familj. Nu är det så att baroneter inte kan låta sina döttrar ärva utan den närmaste manlige släktingen är arvtagare. Som i de flesta Jane Austen-romaner verkar fäderna vara övertygade om en manlig avkomma så sparsamhet är inte det som värdesätts i familjen. Därför behöver sir Walter hyra ut sitt hus och bosätta sig i Bath ett tag.

Den blivande hyresgästen är amiral och då fungerar det. Det visar sig att den gode amiralens fru är syster till den man som Anne en gång var intresserad av men tackade nej till hans frieri av många skäl. Nu träffas de igen och mötet är allt annat än smärtfritt för Anne.

Jag minns att detta var den första Jane Austen jag läste faktiskt. Den är bra och mer filosoferande i sitt förhållande till kärlek än Förnuft och känsla. Det är nästan 20 år sedan jag läste den men det är fortfarande en njutning att läsa Austen. Som alltid tänker de flesta romantik. Ja, det är sant skulle jag säga men det är mer komplext. Det handlar också om kvinnors utsatthet och betydelsen av att inte vara fattig. Att hamna i fattigdom var närmare för medelklassens unga kvinnor än för männen. Om de inte gifte sig var deras liv beroende arbete. Så, det är också en förklaring till hur den kvinnliga delen av samhället. Att det sedan slutar lyckligt, so what. Har du läst Charles Dickens? Jag har och det slutar också alltid lyckligt.

Läs-a-lot sommar dag 3

Nej, det blev inte mycket läst igår onsdag. Jag kom knappt 45 sidor. Det kan bli så ibland. Fast jag är rätt så nöjd hittills. Jag har läst totalt 120+142+45 på tre dagar. Det är ändå 307 sidor. Okej, så jag är nöjd.

onsdag 8 juli 2015

Chocolate Perfection with Michel Roux Jr.



För matfantaster är Roux-familjen känd för klassisk mat och för att ha snärtat upp det brittiska köket. De är fransmän men bor i London. Här handlar det om choklad och en resa till en egen chokladblandning. Det är fransk choklad och mörk choklad och skulpturer som skrämmer mig.

Det är intressant och ser gott ut. När det kommer till matprogram ska det vara så. Jag gick faktiskt förbi en av deras restauranger i London. Lite starstruck blev jag allt. Fast det var mitt på dagen och de öppnade inte förrän på kvällen. Jag tror inte heller mina capribyxor varit acceptabla. Men lite sådär, weee.

#nyutgivet

Jag tänkte nog inte läsa den här men däremot tyckte jag den var lite kul när jag såg den. Det var Almedalsveckan så tänk om något hade hänt. Och hashtaggar dagen till ära :).


Läs-a-lot sommar dag 2

Det gick väl så där dag två. Jag arbetade hårt med mina bokhyllor och därför blev det inte så mycket som jag hade tänkt.

Jag fortsatte i Marie Lus Legend och kom 142 sidor. Jag hade tänkt mig läsa ut boken men det blev annat som kom emellan. Så vi får se hur det går idag.

Det ser regnigt ut så kanske blir det lite mer läst idag.

tisdag 7 juli 2015

Mystery of Shark Beach


Jag lovade mig själv att se 12 dokumentärer detta år. Det har gått sisådär. Men nu när sommaren är här och jag har olika streamningtjänster går det utmärkt att hitta bra dokumentärer.

Jag gillar djur och hajar skrämmer mig lite. Denna dokumentär handlar om Second Beach i Sydafrika som har otroligt många hajattacker med dödlig utgång. Nu pratar vi 100 % mot 20% i vanliga fall. Det finns ett forskarteam som undersöker varför. Hajar äter nästan aldrig människor men här verkar de ha fått fnatt. Det är minst fem sorter som antas vara orsaken till attackerna.

Spännande och lite otäckt eftersom de faktiskt filmar hajarna och när en stor vithaj dyker upp ökar pulsen på mig och killarna i båten. De har dramatiserat de olika attackerna och det yngsta offret var bara 16 år och försvann för alltid. De tror att han var offer för en vithaj som är stor och stark. Tragiskt för alla inblandade.

De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore


Flamma är född halvmonster. Hennes pappa var ett och alla ärver sina föräldrars monsteregenskaper oavsett den andra föräldern. Hon bor långt uppe i Dells i ett hus hon ärvt av sin far. Hennes bästa vän Archer bor i närheten. Hans far är lord i norr och har en gång varit i kungens tjänst.

När krig hotar landet blir Flamma kontaktad av kungen och reser till huvudstaden. Dells är inte ett lätt land att leva i. Det finns monsterdjur som äter varandra och som gärna skulle äta Flamma. Dessutom är alla fascinerade av den unga kvinnan på ett eller annat sätt. En del människor blir kära i henne, andra vill döda henne och några kan inte låta bli att stirra på henne. Även kungen blir totalt fascinerad av henne.

Eftersom monster och människor finner Flamma så intressant har hon alltid vakter med sig. De till och med sover i hennes närhet. Dessa har till skillnad från andra stark sinnesnärvaro och påverkas inte av det unga monstrets krafter. Flamma är rätt nöjd med det. Den person som är bäst på att stänga ute henne är kungens yngste bror, Brigan som hon inte alls får en känsla för. Eller får, hon kan med sina krafter känna var han är men till skillnad från andra kan hon inte påverka honom på samma sätt.
Något som hon tycker är riktigt skönt.

Fast i bakgrunden lurar en annan kraft som hon aldrig känt förut och det gör henne förvirrad. Precis som hon kan denna någon påverka sinnen men gör det på ett helt annat sätt. I det krig som lurar i skuggorna är den andra kraften minst lika farlig som hennes egen.

Detta är bok två i Cashores serie om de sju kungadömena. Det är ett intressant porträtt av en tjej som Cashore har skrivit. Samtidigt som Flamma alltid måste ha vakter är hon stark och komplicerad. Hennes förhållande till sin far och till personer i hennes närhet är inte lätt. Hon skadas nästan konstant och spelar vacker musik. Det är en riktigt bra bok men lite överraskande att endast en karaktär från första boken är med i denna. Fast det gör ingenting för den här boken är bra och klarar sig bra på egen hand. Det är samtidigt lite uppfriskande att en trilogi kan vara fristående men ändå hänga ihop. Helt klart en värdig fortsättning.

#läsplatta

Nja, alltså jag läser i min iPad. Det är inte riktigt en läsplatta. Fast jag är nöjd och tänker att det fungerar för mig. Det går ju att läsa böcker i den också.

Det var egentligen inga problem att läsa i en läsplatta. Det är inte samma sak men det fungerar bra det också. Jag gillar verkligen att blanda. Ljudböcker, vanliga hårda böcker och digitala böcker verkar fungera lika bra. Det beror på tillgång och vad jag ska göra.

Eftersom jag älskar lila är jag rätt nöjd med mitt skal: