torsdag 30 april 2015

The House Bunny



Anna Faris kan konsten att spela urbota dum. Här är inget undantag eftersom hon spelar en bunny från Playboy Mansion. Hon måste lämna huset och blir hemlös. Men skam den som ger sig. Istället så blir hon husmor för en studentförening. Det är inte många tjejer med och de är lite udda kan man säga. I sann bunnystil gör hon en makeover på tjejerna både till det bättre och sämre. Samtidigt måste hon själv ändras lite eftersom världen utanför the Mansion knappast liknar varandra.

Jag gillar filmen och Anna Faris är i högform. Emma Stone är också bra. Det är liksom lite pinsamt men samtidigt kul. Kul med tjejhumor också.

onsdag 29 april 2015

Spies like us



Det är så att jag tycker att Dan Aykroyd kan vara ganska så rolig. Han är bra på att vara allvarlig på ett komiskt sätt. Det är värre med Chevy Chase. Jag försöker komma på när jag gillade honom och kommer på en film. Båda med Goldie Hawn. Kanske gillar jag henne.

För att hänga med i denna film måste du kunna ditt kalla krig och veta var USA hade allierade och Sovjet sina. Annars blir det inte roligt. Kul är dock att skurken inte är den man tänker sig. Lite kul men knappast mer.

tisdag 28 april 2015

Funny Farm


Alltså nej. Det var nog kul men nej. Det är inget nytt och det roliga är inte ens roligt. Se något annat istället. Jag hade önskat att jag hade gjort det.

måndag 27 april 2015

The man who knew too little


När lillebror gifter sig och man själv fyller år så kan man ju krascha lillebrors hem och affärsmiddag eller? Så gör i alla fall Ritchie och eftersom hans bror måste jobba köper han en upplevelse till sin bror. Tanken är att han ska få leka spion. Nu är det så att leken blandas med allvar och helt plötsligt är Ritchie inblandad i en komplott där CIA, MI6 och KGB är de stora pojkarna.

Det är väl ganska charmigt men Bill Murray kör på någon form av gammal vana. Det är liksom fnissigt men inte mer. Kanske för att jag sett det många gånger förr. Dessvärre. Tja, i rekommendation om jag säger så.

söndag 26 april 2015

Loco Love





När frun är otrogen och dessutom gravid blir Donald dumpad och sparkad från sin restaurang. Det gör honom så deprimerad att han försöker ta sitt liv. Det fungerar inte utan istället får han ett förslag av sin trädgårdsmästare som just blivit miljonär. Miguel har en syster i Mexico, Catalina, som han vill ska flytta till USA. Om Donald går med på att gifta sig med henne får han tillräckligt med pengar att starta en egen restaurang.

Jo, vad som händer kan man nog räkna ut men det är ganska okej. Det är liksom en ganska schysst TV-film. Jag kan tycka att det räcker ibland och jag känner mig underhållen efter en och en halvtimma. Det är helt okej.

lördag 25 april 2015

Guardians of the Galaxy



Detta är Legofilmen men med människor. Eller något sådant. Det värsta är att Legofilmen var bättre. Den här filmen har sin charm men det är typ allt för actionscenerna är lite lökiga och känns inte moderna. Sevärd men inte mer än så.

fredag 24 april 2015

Dracula Untold



Så att Vlad the impalor har funnits vet nog alla. Han levde i vad som idag kallas Rumänien och närmare bestämt Transylvanien. Det var denna berättelse som Bram Stoker tog upp och omvandlade till Dracula. Detta är någon variant av de båda. Turkarna håller på att invadera, Vlad vill rädda sitt land, blodtörsten. Det finns en demon och fladdermöss.

Jo, men det är ju en variant av det hela. Det är okej men liksom snälla sluta med vampyrer nu. Bara pausa i typ 20 år. Reboota när jag är pensionär. Luke Evans i en helt egen liga i denna film med Charles Dance. De andra spelar över något.

torsdag 23 april 2015

Beck: Sjukhusmorden


En patient dör och man tror att en läkare gjort det. Becks grupp utreder och under utredningen dör en läkare. Först tror man självmord och när det visar sig vara mord så blir det lite mer komplext.

Jo, men helt okej. Haber och Persbrandt är bäst och ibland önskar jag att Beck fick en flickvän. Här försöker han i alla fall.

onsdag 22 april 2015

Santa's slay


Åh, detta är så lökigt. Tomten verkar bli galen ungefär vart 400 år och då finns en familj som kan ta hand om honom. Konstigt nog bor de i en liten håla i USA. Så nja, inte ens läskigt. Kanske att Tomten väljer att mörda strippor. Nej, varför hittade jag den här?

tisdag 21 april 2015

Paul Blart - Mall Cop


Paul vill så gärna bli polis men lågt blodsocker och en ganska stor kroppshydda gör att det inte riktigt går bra. Han är säkerhetsvakt på en stor galleria någonstans i USA. Där är han som en polis medan alla andra ser det som ett ganska lätt jobb. Paul bor med mor och dotter och drömmer om kärlek. När han väl träffar en flicka visar det sig att andra gillar henne också. Det stora är att det snart är Black Friday och då slår ett gäng smarta bankrånare till.

Okej, så lite kul, lite gulligt, lite action. En helt okej film för t.ex. familjen. Den stör egentligen ingen och det handlar mycket om familj.

måndag 20 april 2015

Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn



Emanuel Kent, fniss, är en kille som vill vara som alla andra. Han tänker sjukt mycket på hur annorlunda han är. Framförallt hur annorlunda han och kompisen Tore är. Emanuel vill passa in, medan Tore tänker att han är den han är no matter what. Så Emanuel passar på när Bianca kommer till klassen.

Alltså det här är en kul bok. Jag satt och läste den på apoteket och jag råkade skratta rakt ut. Det var lite kul och lite tragiskt att läsa boken. Jag måste säga att det är en stark debutroman och snart kommer en uppföljare. Emanuel har då börjat gymnasiet medan han i denna bok fortfarande går på högstadiet. Jag måste säga att tonårsångesten är otroligt bra förklarad. Det är faktiskt lite svårt att gilla Emanuel. Han är inte en så trevlig kille alla gånger. Tore däremot, vilken kille, är vuxen för sin ålder. Vanja, storasyster som är en vis ung kvinna och två härliga föräldrar samt Bianca och Ammis är lättare att ta till sig. Det handlar ju ändå om Emanuel men samtidigt så är väl livet inte alltid svart eller vitt. Det kan vara grått och lite beige.

Läs även om du är vuxen för detta är en bok värd att ta sig tid för även om du läst det förr. Fast det mesta har man väl läst förr egentligen.

Benchwarmers




Några killar som hade det ganska jobbigt i high school får revansch när de kan spela baseboll med ungar förutsatt att andra lag också har vuxna med.

Det är så knäppt att jag inte ens kan sammanfatta handlingen. Det är lite amerikanskt gulligt men inte så kul alla gånger. Helt okej men inte mer.

söndag 19 april 2015

Boktjuven av Markus Zusak


Vad ska man säga boktjuven? Det är en underbar bok. Det är en hemsk bok. Det är en bok med en alldeles för allvetande berättare. Det är en komplex bok.

Detta är en berättelse om en flicka som upplever några av sitt livs bästa och värsta stunder i en liten stad i Tyskland. Staden heter Molching och ligger i närheten av München. Hit kommer Liesel som fosterbarn och träffar människor som får henne att växa. Att döden berättar hennes historia är lite skumt ibland. Här har Hans och Rudy stor betydelse för henne men även ett bibliotek och en handskriven bok.

Jag tänker att jag inte berättar mer. Det är för läsaren att uppleva själv. Jag tycker det är bra att det berättas utifrån vanliga tyska människors liv. Hungern, ilskan, rädslan att behöva göra något, men också sorgen att leva i ett land där man inte får tycka som man vill. Böcker är centrala men egentligen är det bara vad engelsmännen kallar red herring. Det skulle lika gärna kunna heta blonda Jesse Owens.

Jag tycker boken var okej. Den var inte överdrivet bra men tillräckligt bra för att jag skulle läsa klart. Det är trots det värt en läsning.

RED 2


Frank och Sarah är fortfarande ihop. Han vill nu leva ett lugnt liv men Sarah vill så gärna uppleva passion, action och gud vet vad. När Marvin dör blir Frank intagen av CIA för debriefing. Det visar sig att någon vill döda alla som befann sig i Moskva runt 1980 av olika skäl. Så till Europa de drar och där träffar Frank en gammal flamma vilket gör Sarah allt annat än glad. Victoria får i uppdrag av MI6 att mörda Frank och under tiden måste man bryta sig in i Kreml med en koreansk lönnmördare efter sig. Så är det att vara pensionerad.

En helt okej uppföljare med innehåll och lite humor. Vad mer kan man önska sig?

lördag 18 april 2015

RED


Jag tror jag har skrivit om filmen tidigare men jag gör det igen. Frank är pensionerad från CIA men är allmänt uttråkad. Han ringer till den amerikanska myndighet som betalar ut pension bara för att få prata med Sarah. En dag blir han dock brutalt attackerad i sitt hem. Men eftersom han är Retired, Extremly Dangerous, RED, så fixar han det hela utan problem. Det blir att ta reda på vem som vill mörda honom, kompisarna från förr och Sarah.

Jag gillar verkligen humorn i den här filmen. John Malkovichs figur är alltid två minuter ifrån att ta på sig folie och Helen Mirren är skarp som alltid. Hur kan man inte gilla den kvinnan? Bra? Ja, den är underhållande och ibland är det allt man vill. Att den sedan är baserad på en Marvelserie visste inte jag, men man lär sig något nytt varje dag.

fredag 17 april 2015

Big Stan



En lurendrejare blir dömd till fängelse. Eftersom han är liten och späd tar han lektioner av en karatemästare för att kunna försvara sig. Det leder till att han dominerar och leder alla intagna. Vakter och fängelsedirektör är inte så glada åt den utvecklingen.

Jag tycker faktiskt att det är lite bra. Rob Schneider kommer aldrig vinna Oscar men här är han bra i det han gör bäst. Faktiskt kul.

torsdag 16 april 2015

Beck: Invasionen


Alltså, nej. Det blir aldrig bra när man försöker sig på terroristspår i svenska deckare. Detta inget undantag. Det blir så kladdigt. Terroristspåret spårar ur. Däremot får väl SÄPO sig en känga. Hade det varit en påläst manusförfattare hade man kallat dem för säk. Jag säger bara. Det allmänna intrycket är visst nja när det kommer till filmen. Jag förstår varför. Se den för kontinuiteten i Beck inte för kvalitén.

onsdag 15 april 2015

Fred Claus


Tomtens alla släktingar blev odödliga. Han har en otrevlig bror. The end. Jag kan inte med denna film. Den var inte rolig.

tisdag 14 april 2015

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon



Gina ska skilja sig och har flyttat till en lägenhet i Longhampton. Här stuvas hela huset in. Allt som hon samlat på sig under många år. Men för att rensa bort både äktenskap och sitt gamla liv bestämmer hon sig för att behålla 100 saker. Resten skänker eller säljer hon. Gina lever också i skuggan av bröstcancer och skulden av att ha orsakat en av sina stora kärlekar stor skada. Hon lider rätt mycket av dessa bördor. Hennes drömhus, domaregården, ska rustas och Amanda och Nick som ägarna heter är allt annat än konventionella.

Det är en spännande resa som Dillon bjuder oss på. För även om man kanske kan räkna ut vad händer är det en bra väg dit. Jag blir rätt så arg på Gina som tror att allt är hennes fel hela tiden men hon frågar aldrig någon. Jag blir inte så arg på hennes man för jag förstår varför han vill göra annat. Deras liv verkar inte ha varit så kul alla gånger. Jag tycker också att Gina växer mer än man kan ana och det är gulligt när man tänker sig att hon ändrar sig bara genom de månader vi får följa henne. Vi är summan av de val vi gör.

En bra bok och Anna Maria Käll är en god uppläsare. Värd att ta sig tid för. Fast man måste kanske acceptera att det kommer en och annan hundanekdot i boken.

Nothing to lose




En dag lyckas Nick sluta tidigare och åker hem för att överraska sin fru. När han kommer hem ser han henne i säng med en annan man. Istället för att konfrontera dem åker han iväg och denna färd kommer att ändra Nicks liv. Det börjar med att han utsätts för ett rån men kidnappar rånaren och åker ut i öknen. Där bråkar de, rånar en bensinmack, jagas av två skurkar innan de kommer tillbaka till LA.

Det är en ganska rolig film. Tim Robbins har sina stunder och Martin Lawrence kan faktiskt vara rätt så nedtonad när han vill. Så det är faktiskt en helt okej komedi med lite dråpliga inslag.

måndag 13 april 2015

Fakta som fakta

Kulturkollo frågade i januari om fakta. Eftersom jag är otroligt sen tänkte jag svara på dem idag.

1. Vilken är din favoritform för fakta? Dokumentärfilm, vetenskaplig avhandling, föreläsning..?

Det beror på vad det är. När jag vill underhålla mig själv ser jag gärna dokumentärer. När det kommer till mina ämnen som jag undervisar i är det föreläsningar i kombination med faktaböcker eller artiklar. Slutligen läser jag gärna vetenskapliga avhandlingar när det kommer till pedagogiken.

Fast det är ju en salig blandning och det beror på förutsättningar och humör. Men dokumentärer om skolan går bort och jag tänker att föreläsningar fungerar på allt.

2. Berätta om en riktigt minnesvärd kulturell faktaupplevelse (en teaterpjäs baserad på en sann händelse, en fantastisk bok eller något helt annat)!

Jag måste lyfta ett pedagogiskt besök på armémuseet i Stockholm. Museipedagogen var skicklig och kunnig och berättade om våldets historia. Det var en faktaupplevelse utöver det vanliga. Även när vi var på moderna museet och de berättade om konstens utveckling under 1900-talet var väl värd sin tid och pengar. Det är fakta på ett mycket pedagogiskt sätt.

Clue



Det är en ganska så rolig film om du har spelat Cluedo. Man har nämligen försökt skapa en film som påminner om detektivspelet med samma namn. En grupp individer kommer till en herrgård någonstans i New England. De är ditbjudna av olika skäl. Det visar sig att personen som bjudit dit dem dör och sedan dör personer på löpande band.

Överste Senap med en ljusstake i biblioteket. Visst, det är en deckare men att säga att det komiska inte finns där är väldigt svårt. En helt okej film.

söndag 12 april 2015

Polisskolan 7 uppdrag Moskva


Så, alltså nja. Jag kan inte tycka att det finns något roligt eller nytänkande med denna film. Kanske att Ron Pearlman är med. Den mannens karriär är verkligen en berg- och dalbana om man säger så. Annars skulle jag som ryss känna mig kränkt.

Four av Veronica Roth




Jag gissar att önskan om att få veta mer om Four kommer av att många läsare blev trötta på Bellas perspektiv i Twilight så författare och förläggare i YA måste ha tänkt, hmm let's do it.

Four är född i de osjälviskas läger. Han är Tobias Eaton, son till ledaren Marcus Eaton och Evelyn Eaton. Modern är död och fadern misshandlar sonen med jämna mellanrum. När Tobias ska välja falang väljer han bort från sitt ursprung och till de modiga. Det är början på en kamp mot honom själv, mot världen och mot hans föräldrar.

Jag gillar att Four, namnet han får vid initieringen, är en tänkande människa. Han sägs vara divergent men halva serien säger emot detta påstående. Jag tror bara han är en hel människa. Så här efter alla böcker är lästa tycker jag nog att Four är en intressantare karaktär än Tris. Han passar inte in någonstans förrän han träffar Tris. Hon är liksom personen han väntat på. Att Four nog är lite mer kär i Tris än tvärtom har inte slagit mig förrän jag läste dessa noveller. Eller så har jag tolkat det hela fel. Jag gillar i alla fall avslutet. Det förklarar många saker som hänt tidigare.

lördag 11 april 2015

Polisskolan 6 går under jorden


Vi är tillbaka i New York, tror jag i alla fall. Det är inte lätt för det verkar som om tjuvarna och skurkarna vet vad polisen tänker göra innan de själva vet det. Det leder till att man nu ska leka tjuvar för att hitta läckan. Problemet är bara att läckan är smartare än så.

Okej, helt okej men inte mer. Lite konstig om man säger så fast fallet känns trovärdigt i stil med en rätt så svensk polisserie med valfritt namn.

fredag 10 april 2015

Polisskolan 5 - uppdrag Miami



Okej, det är lite gulligt att man ska hedra Lassard. Sedan ska man göra det i Miami av alla ställen. Att tre rånare är också på väg dit. Ärkefienden Harris och Proctor åker lågbudgetflyg och som grädde på moset dyker Lassards brorson Nick upp.

Alltså, fem är inte ett bra namn på en film. Säger bara.

torsdag 9 april 2015

Polisskolan 4 - Kvarterspatrullen


Här är det som om man försöker göra en riktigt bra film. Eller man anstränger sig lite. Det är ett okej manus, lite mer kända skådespelare och det är nog tänkt som slutet. I alla fall tänker sig Lassard att involvera vanliga medborgare och lära dem några tricks för att kunna hjälpa polisen.

Det är väl ganska kul men också ganska så tölpigt. Både ock i en ganska stor blandning av bra och mindre bra agerande kan man kanske sammanfatta det som.

onsdag 8 april 2015

Polisskolan 3 - begåvningsreserven



Det finns tydligen två polisskolor. Den ena är superdupereffektiv och den andra är kommendant Lassards. Ja, vad ska jag säga. Det är päron och köttbullar ungefär. Nu vill delstaten spara pengar och bara ha kvar en skola. De ska nu utvärderas och undersökas. Då kommer alla gamla trogna elever tillbaka för att stjälpa till.

Tjo! Det känns som same, same and more of same men med lite nya snubbar. Okej men knappt mer.

tisdag 7 april 2015

Polisskolan 2 - Första uppdraget

 Att släppa ut dessa poliser i verksamhet säger mer om tanken på polisen i USA än vad de egentligen gör. Det sägs att LAPD är som en liten armé. Det kan jag tänka mig och då är dessa glada halvamatörer långt därifrån.

Så ut i den stora världen tar de sig och hamnar på en polisstation där kommendant Lassards yngre bror är kommissarie. Det är ju knappast svårt att räkna ut varthän det ska sluta. Lite småroligt är det både här och där.

måndag 6 april 2015

Polisskolan


Ja, vad ska man säga. En grupp lite allt annat än kompetenta aspiranter söker till polisskolan och kommer in. Enligt denna film är det lätt att bli polis. När våra går 2 år i skola går dessa typ tre eller fyra månader.

Det är lite småkul och lite smårasistiskt, småhomofobt och smått kränkande mot kvinnor. Det är med andra ord en åttiotalskomedi utan speciellt mycket PK i bagaget.

söndag 5 april 2015

Ensam Hemma 2


Vis av erfarenhet förutser Kevin vissa saker innan resan till Miami. Fast i kaoset på O'Hare-flygplatsen så tappar han bort sin familj igen. När han inser att han landat i New York med familjens alla pengar lever han livet.

Det är inget nytt i denna film utan samma recept. Om man tittar noga kan man se regissören med sin lilla dotter. Det kom jag inte på först men det var ju kul. Charmig familjefilm måste jag säga.

lördag 4 april 2015

Ensam hemma



Eftersom jag inte var så väldigt gammal när denna film kom så är det lite nostalgi när jag ser denna film. Lille Kevin glöms av mamma, pappa, syskon och kusiner och farbröder och fastrar. Det är lite som att ha sin första föräldrafria fest men snart är det ensamt. Men denna film handlar mest om klantiga tjuvar och en kille som skulle kunna göra gladiatorbanorna lite mer farliga om man säger så.

När de för några år sedan räknade ut att Bruce Willis borde ha dött typ 20 gånger i Die Hard undrar jag om man gjort samma sak här. Inbrottstjuvarna borde vara döda flera gånger om. Eller i alla fall ha extremt svåra huvudskador. Fast det är ju lite kul när de gör bort sig. Det tycker jag fortfarande.

fredag 3 april 2015

Insurgent


Jo, film av böcker. Det är ett känsligt ämne. Vissa filmer är bättre än de böcker de är baserade på men inte alltid. Insurgent tar vid där Divergent slutade. De springer från de lärda och staden har just tagits över av Jeanine Matthews. Tris, Four och hennes bror samt några till får gömma sig hos de fridfulla. Är man nu en av tappra har man lite temperament och det gör att snart är Four, Tris och även Caleb på flykt igen.

Denna gång har de falanglösa en större del i handlingen och det är ett ganska skitigt Chicago de bor i. Eller som alla bor i. Men livet som falanglös och som lärd är inte riktigt samma sak.

Okej, jag är arg på Tris. Det var jag även när jag läste böckerna. Hon är så dålig på kommunikation med alla och verkar inte tänka mer än typ till slutet av näsan. Hon är samtidigt en otroligt omtänksam och beskyddande människa så jag kan inte alltid vara arg på henne. Jag gillar ju tuffa tjejer. Förhållandet till Four är allt annat än lätt men mycket har valts bort från boken på både gott och ont.

Fast filmens största stjärna är Kate Winslet. Hennes framtoning är helt underbar och hatet mot den unga tjej vars mor hon verkar avsky är verkligen mästerligt spelat. Att den äldre generationen vet mer hintar man om ibland. Jag skulle ha velat läsa om detta ur någon av ledarnas perspektiv.

Så det slutar liksom som boken. Mitt i. Dock finns en stor del borta. Edith Priors namn nämns inte. Fast det är kanske inte relevant. Bra? Jadå men jag gillar ju böckerna. En del kan tycka att det bara är en sorts billig version av Hungerspelen men onej. Detta är något helt annat.

torsdag 2 april 2015

Free Four

Det är nog det kortaste jag läst och chockerande nog finns den bara på nätet. Det handlar om hur Four upplever lektionen med knivkastningen.

Det är ganska ensamt i Fours huvud. Han känner inte att han passar in och avskyr verkligen Eric, den unga ledaren som blev invald samtidigt som han själv, men han låter honom hållas. Det som är spännande med detta kapitel är att allt som Tris, och vi som läsare, kanske upplevde som nonchalant snarare handlar om att Four inte vill avslöja sig själv som osäker eller ge Eric något att hålla mot honom.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen. Divergent hade tjänat på flera personers perspektiv för Tris är ganska tråkig som berättare. Eller i alla fall finns det en poäng med variation.


Sveriges historia


Här får du som tittare följa Martin Timell och Dick Harrison när de pratar sig igenom nästan 1000 år av svensk historia. Det är medryckande och lite dramatiserat men jag gillar det. Det tilltalar de flesta och eleverna brukar gilla denna. Värd sin tid om man gillar historia.

onsdag 1 april 2015

Great Raids of World War II



Det är alltid spännande att se dokumentärer om andra världskriget. Jag är ju historielärare så det är kanske inte så konstigt. Den är lite för gammal för att fungera med eleverna men annars berättar den kortfattat om vissa händelser som är lite i skymundan för mycket annat.

Telemarken och norska Hydro är med på ett hörn. Det är alltid spännande att se vad våra grannar gjorde för sin frihet. Respekt skulle jag säga.