onsdag 31 december 2014

Gott Nytt År


7. Bra julmusik att lyssna på när du läser

Jag gillar Celine Dion och Carola. De sjunger stilrent och dessutom väldigt mjukt. Det går att ha på deras musik i bakgrunden utan att det stör.

Foyle's war - They fought in the fields



Tre tyska piloter nödlandar och blir tillfångatagna på en bondgård i området. På samma gård hittar man bonden död. Det visar sig att han blivit mördad. Foyle tar sig an mordet och Sam sätter potatis.

Julsaker jag gjorde men inte i kalendern

Jag sydde lite annat i december. Eller annat jag pysslade med i denna månad. Jag slänger in en bild på min gran också. Det är min julmatta, väskan farfar fick, en ängel och ett allmogepar samt en ängel till. Det var lite pyssel det.







tisdag 30 december 2014

6. Böckerna du fick i julklapp, om du fick några. Annars, de som du önskade dig

Jag fick Sigrid av Joanne Hildebrandt. Jag gillar de böckerna och nu kom ju en ny i serien. Äntligen ska man kanske säga.

Jag fick också en kokbok med bara recept på sopor. Kul för jag har börjat laga allt fler soppor. Inspiration är aldrig fel.

Sedan fick jag en grafisk novell om Buffy - The vampire slayer som jag önskat mig.

Inte så många böcker men jag är nöjd. Jag har mycket böcker och behöver egentligen inte fler. Egentligen men det är inte samma sak som att vilja ha dem.

Foyle's war - Enemy Fire



Andrew har flugit många uppdrag och är veteran bland piloterna. Hans humör oroar hans far och Sam. Samtidigt tas ett av de stora husen i Hastings över av RAF:s läkare. Här återställer man ansikten till vad de en gång var, nästan i alla fall.

Mellan fyra ögon av Denise Rudberg



En privatskola är i fokus i denna roman. Välda läroverk styrs av Jane Eden och när styrelseordföranden tillika hennes älskare Michael Celsius mördas kopplas Jidhoff och hennes grupp in. Deras ledare, Olle, är sjuk och avgår som förundersökningsledare och ersättaren är inte automatiskt någon de hyllar som det allra bästa alternativet. Gruppen tar sig dock samman och åklagaren visar sin klass.

Jag tycker att den är bra skriven men jag saknar Mariannes barn lite. Dock finns det förklaringar till allt men jag hoppas de kommer igen i nästa bok. Jag är också lite intresserad av hennes avlidne mans hemlighet. Han är verkligen inte den optimale mannen och jag undrar ofta om han ens älskade sin fru och barn. Jag saknar också Noah, Torstens son, som borde prata med pappa i alla fall. Jag gillade fallet och det var lite red herring-varningar ibland men helt okej. Det känns inte som om jag läser dessa böcker för kriminalhistorien utanför den sociala biten i boken.

måndag 29 december 2014

Foyle's war - The French drop


När Foyle äntligen kanske kan få arbeta för krigsinsatsen visar det sig att ett fall kräver hans närvaro och han måste göra ett val. Att människor dör både här och där och att man är väldigt intresserad av en kyrkogård har gjort honom nyfiken.

5. Den bästa boken du har fått i julklapp

Men så svårt. Jag har ju fått några men ett år fick jag tre Harry Potter-böcker samtidigt. Det var ett ganska bra bokår.

Bara tre kan leka så av Denise Rudberg


En känd politiker dör och Marianne Jidhoff samt hennes kollegor Torsten Ehn och Augustin Madrid kopplas in i bakgrunden för att utreda. Problemet är att Marianne kände mannen i fråga och håller sig lätt lite längre bort för att inte komplicera allt.

Det visar sig att mordet är mycket personligt men samtidigt visar det på en viss perversion hos offret. Däremot är fokus mycket på de tre huvudpersonernas privatliv. Torsten börjar träffa en kollega, Pia och är förvirrad över hennes agerande och sitt eget. Augustin vill gå vidare med Elise och Marianne och hennes barn försöker komma överens om deras sommarhus.

Det är egentligen hur personerna interagerar med varandra som är charmen med denna deckarserie. Jag gillar att fokus är lagom mycket på jobbet. De jobbar inte jämt eller vaknar halv tre för att lösa ett fall. Denna grupp går till jobbet och sedan jobbar de och går hem och gör andra saker. Det känns kanske mer genuint än att vara en sur människa som jobbar jämt och inte kan ha fungerande förhållanden, tycker jag.

söndag 28 december 2014

Foyle's war - The Funk Hole



Det finns en rånarliga som är i farten. De stjäl dyra saker och säljer dem vidare på svarta marknaden. Allt går bra tills dess att en av tjuvarna blir skjutna. 

4. En julfilm, som var en bok från början

Charles Dickens är författare jag har ett hatkärleksförhållande till. Dock måste jag säga att A Christmas Carol är en underbar bok men den är visuellt bättre som film. Det går att leva ut spökena och ensamheten och allt det otäcka bättre som film.

Den stumma flickan av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt



Sebastian Bergman är inte en person jag skulle vilja känna men samtidigt kan jag inte låta bli att fascineras över hur dum han är. Han är otroligt kunnig men gör alltid saker som leder till det bästa för honom. Han har förstört Vanjas chans till FBI och hennes förhållande till hennes föräldrar men han försöker fortfarande att närma sig henne. Sedan har han haft ihop det med Ursula och förstört det lilla förtroende Torsten hade för honom. Så att läsa om Sebastian är som handbok i en narcissists liv.

Gruppen får ett fall i Torsby. Det är grymt och mörkt. En hel familj har skjutits ihjäl och en ensam flicka har överlevt. Att hitta henne före mördaren visar sig vara av största vikt. Första gången på länge är Sebastians kunskap central. Det som är intressant är Billys utveckling och jag längtar till nästa bok. För en ny blir det annars är slutet väldigt kryptiskt.

Läs men läs gärna de andra först. Sebastian Bergman hycklar inte med att han är ett svin och det är väldigt befriande.

lördag 27 december 2014

Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon



Anna lever i ett äktenskap där hennes man Phil varit gift tidigare. Han har tre döttrar som numera bor heltid med pappa och styvmor. Rebecca som vill bli advokat, Chloe som vill sjunga och bli känd samt Lily som älskar sina gosedjur och hunden Pongo. Det är ganska mycket för Anna att ta hand om. Hon vill så gärna ha egna barn men Phil är inte riktigt tänd på idén.

Michelle, som är Annas vän, bor ensam men driver sitt företag hårt. När bokhandeln står öde vill hon ta över lokalen men det finns ett krav. Det måste vara en bokhandel. Så Anna får bli föreståndare och nu börjar folk att läsa. Anna älskar böcker och är bra på det hon gör.

Detta är en charmig bok. Det är inga djuplodande handlingar utan snarare lite sådär charmigt och skämskudde varning men underhållande. Jag gillar att det löser sig på ett eller annat sätt men kanske inte som alla tänkt sig. Jag gillar också att karaktärer får växa i alla fall lite till skillnad från andra böcker i samma genre. Läsvärt om du vill sätta hjärnan på låg växel men bli underhållen.

3. En karaktär född i December

Nej, men vad svårt. Jag har lite svårt att minnas sådant så jag hoppar det. Men visst finns det karaktärer som är födda under decembermånad som jag läst om. Fast man kan kanske köra en fuling och skriva Jesus :). Jag har ju läst Bibeln och han är ju ganska central.

Foyle's war - War Games



Det tränas för krig i Hastings. Man vill ju gärna veta vad som ska hända om och i fall tyskarna invaderar. Däremot dör en av soldaterna och det är något konstigt med det. Två skott men bara en kula samt att en organisation med rötter både här och där gör livet surt för Foyle.

fredag 26 december 2014

Foyle's war - Among the few



Det var ganska vanligt att flickor blev med barn med de unga soldaterna. Så även här. Fast problemet är att Foyles son är en del av utredningen. Alltid kul med brittiskt deckardrama.

2. En bok med snö/december/jul i titeln

14 december av Kristina Sjögren handlar om Ruth som efter en sommar blir utfryst av större delen av skolan. Men hon visar sin goda sida och hjälper en av sina plågoandar genom en svår tid. Det är en riktigt bra bok.

torsdag 25 december 2014

Foyle's war - fifty ships


Bomber, tyskar och amerikaner får befinna sig i huvudrollen denna gång. Trots ett gott arbete av Foyle så går en av mördarna fri. Rätt så underhållande.

1. En bok med snö/något juligt på framsidan


Snö stämmer ju och enligt syrran är det en bra bok. Jag har själv inte läst men den låter intressant.

12 days of christmas book challenge


Efter en tur runt på nätet kom jag över denna bokutmaning. Den sker från den 25 december till den 6 januari. Den är ihopsatt av Bokkram. Du hittar den här
  1. En bok med snö/något juligt på framsidan
  2. En bok med snö/december/jul i titeln
  3. En karaktär född i December
  4. En julfilm, som var en bok från början
  5. Den bästa boken du har fått i julklapp
  6. Böckerna du fick i julklapp, om du fick några. Annars, de som du önskade dig
  7. Bra julmusik att lyssna på när du läser
  8. Favoritjul på Hogwarts
  9. Favoritjul med Astrid Lindgren
  10. Ett juligt bakverk att avnjuta medan du läser i jultid
  11. Bästa boken du har gett någon i julklapp
  12. En bok som ger dig riktigt julkänsla

onsdag 24 december 2014

Foyle's war - Eagle day



Konstkupp, en sprängd stad, en radarstation och en upprörd pappa. Ja, det är lite av det som Foyle och hans kollegor måste brottas med denna gång. Det verkar ha varit ganska mycket bombningar i Hastings under kriget. Kanske för att de hade flyg därnere mot kusten.


Bokadvent - 24

24: En bok med julanknytning

Kristuslegender av Selma Lagerlöf är en novellsamling med blandade med mustiga berättelser från folklig tro och baserade i Bibeln. Jag gillar dem alla. Det finns en berättelse som heter Betlehems barn som jag har ett speciellt förhållande till.

Adventskalender - lucka tjugofyra


God Jul


tisdag 23 december 2014

Adventskalender - lucka tjugotre


Bokadvent - 23

23: En dikt eller diktsamling

Jag gillar så många dikter men en del av Shakespeares sonnetter är verkligen en bild av livet. Sonnett 116:

Let me not to the marriage of true minds
Admit impediments. Love is not love
Which alters when it alteration finds,
Or bends with the remover to remove:
O no; it is an ever-fixed mark,
That looks on tempests, and is never shaken;
It is the star to every wandering bark,
Whose worth's unknown, although his height be taken.
Love's not Time's fool, though rosy lips and cheeks
Within his bending sickle's compass come;
Love alters not with his brief hours and weeks,
But bears it out even to the edge of doom.
If this be error and upon me proved,
I never writ, nor no man ever loved.

Det är också Marianne Dashwoods favoritdikt och den som Willoughby läser i boken. Alltså jag gillar verkligen den boken också.

Foyle's war - A Lesson In Murder



Ett projekt kring radar genomförs på den brittiska sydkusten och en flicka hittas mördad. Foyle's son får i uppdrag att flyga åt gruppen. Sam hittar en ung man som är intresserad. Ett annorlunda avsnitt eftersom det är lätt att tro att annat har skett.

måndag 22 december 2014

Adventskalender - lucka tjugotvå


Foyle's war- The White Feather



Inte ens i Storbritannien kunde man undgå att påverkas av nazismens läror. Det fanns många som tyckte att Hitlers tanke var god och skulle rädda landet.

Jag tycker det är välspelat och bra. Lite kända GoT-aktörer gör gästbesök. Lika onda här som där.

Bokadvent - 22

22: En bok om mat

Ja, men det var inte lätt. Jag tror att de äter en hel del i Tillsammans är man mindre ensam. Det är ju inte så konstigt eftersom en av karaktärerna är kock.


söndag 21 december 2014

Adventskalender - lucka tjugoett


Foyle's war - The German Woman



Det är 1940 och Storbritannien är i krig. Foyle vill så gärna göra något för krigsinsatsen men samtidigt är livet som det alltid varit. Därför blir Foyle kvar som polis. Fast han får lite hjälp och får en chaufför vid namn Sam som visar vara en ung frivillig soldat.

Det är spännande att se vardagen i Storbritannien under kriget. Det britterna gjorde ska de ha cred för. Trots allt kämpade de längre än något annat land och ensamma.

Bokadvent - 21

21: Biblioteksminnen

Jag älskade vårt bibliotek som barn. Det gör jag fortfarande. Jag kunde gå länge bland hyllorna och jag har kvar det första digitala bibliotekskortet. Det är fortfarande det jag använder. Jag gillar bibliotek eftersom de har böcker man vill läsa men kanske inte borde låta bo hemma hos sig själv.

lördag 20 december 2014

Adventskalender - lucka tjugo


Bokadvent - 20

20: Noveller! Ja, nej? Favoriter?

Jag gillar noveller. Det beror nog på att jag arbetar med noveller med elever och då lär man sig också uppskatta dem. Det finns en novell som publicerades av länstrafikerna för många år sedan och den var skriven av en ung tjej. Den heter pojke respektive flicka. Vacker och annorlunda skulle jag säga.

Pacific Rim



Jag ska erkänna. Jag är svag för robotar och framförallt robotar som får mig att tänka på animéserierna Macross och Robotech. Det gör verkligen denna film. Fast tydligen är det inte baserat på något animéliknande alls. Jo, men tjena. Det tror jag så mycket jag vill på. Så bara affischerna säljer mig starkt. Sedan är det väl inte så svårt att räkna ut vad som komma skall.

Världen invaderas av utomjordingar som lätt påminner om Godzilla på PMS. De är stora och otäcka samt verkar bo i underjorden och har inga problem med lava. Mot dessa fungerar lite men så kommer man fram till att om man bygger robotar som drivs av två personer blir det bättre. Så gör man och försvarar så gott man kan.

Det är bra och det dryper av hjälteuppoffringar. Det är också så att jag är svag för Ron Pearlman. Idris Elba och Charlie Hunman. Alltså det är lätt en film som inte klassas som tjejfilm. Det är en kvinna med. Men det är ganska grym action. Kanske vill man ha olika ibland.

fredag 19 december 2014

Adventskalender - lucka nitton


Bokadvent - 19

19: En bok med ett icke-mänskligt djur som huvudperson/berättare

Men det var svårt. Jag tror att Den otroliga vandringen av Sheila Burnford får fungera. Det handlar om tre husdjur, en katt och två hundar, som glöms bort av sina ägare men som hittar dit. Det finns ingen dialog mellan djuren utan det berättas om dem. Det är en fin bok som säkert passar många barn.


22 Jump Street





Denna gång får killarna infiltrera college men de blir så förförda av collegelivet att de lite glömmer bort varandra och polisarbetet. Jag gillar tonen i filmen. Den är lite lökig ibland men just detta att de driver med sig själva och med genrefilm gör det hela lite roligt. Sedan gillar jag att Peter Stormare är med och kör skurkroll, som alltid.

Det är inte djup underhållning men det är skön avkoppling och dessutom gillar jag Channing Tatum som lite halvdum men ändå snäll. Jonah Hill är egentligen samma typ. Han är också halvdum och snäll. De är båda rätt så roliga. Lambo, ja, jag säger då det.

torsdag 18 december 2014

Adventskalender - lucka arton


21 Jump Street


Det är spännande att tänka sig att man gjorde en nyinspelning. Jag har skrivit om den tidigare och jag tänker nog inte annorlunda. Kanske tycker jag att samtalen om filmen är roligare denna gång och att den tar serien till en annan nivå.

Bokadvent - 18

18: Läser du eböcker? På vilken platform i så fall? Varför/inte?

Jag har läst några e-böcker. Jag tycker det är ett bra komplement till ljudböcker och vanliga böcker. Jag har läst både på iOS och android. Det fungerar bra och jag lånar böcker som jag vill läsa men de är sällan långa då jag tror det skulle vara jobbigt.

onsdag 17 december 2014

Adventskalender - lucka sjutton


Bokadvent - 17

17: Textning av film eller tv, vad har du för relation till det?

Jag tycker om att läsa textningen. Det är kul att se hur mycket mer man förstår samt att det är bra träning. Jag har lärt mig en hel del danska och norska på så sätt. Textning om det är tyska eller franska är ett måste.

Marple: Endless night



En ung man med ambitioner möte en ung rik kvinna. Tycke uppstår och de gifter sig. De köper ett gammalt hus, river det och sedan bygger nytt. Det är inte populärt hos många. Dessutom verkar ingen ha riktigt rent mjöl i påsen.

tisdag 16 december 2014

Adventskalender - lucka sexton


Familjen på skogsäventyr.

Marple: Greenshaw's Folly


En ung vän till miss Marple flyr med sin son. Orsaken är att mannen slår henne. Så miss Marple ser till att en kvinnlig forskare som bor på Greenshaw's Folly anställer den unga kvinnan som sekreterare. Själv följer hon med som barnvakt.

Sedan sker ett konstigt mord som egentligen ingen borde ha kunnat begått och nästan ingen är vem de utger sig för att vara.

Bokadvent 16

16: Den längsta serien du läst

Det är utan tvekan Margit Sandemos Sagan om Isfolket. Det är få saker som är längre än 47 böcker. De går nog inte att läsa om men de var bra när jag läste dem.

måndag 15 december 2014

Adventskalender - lucka femton


Marple: A Caribbean Mystery


Miss Marple möter Ian Fleming. Ja, faktiskt leker filmen lite med hur James Bond fick sitt namn och att se miss Marple i en varm miljö där människor går omkring i baddräkt. Fast mord blir det i alla fall och det är en snårig väg till mördaren.

Bokadvent 15

15: Bokorganisering. Sortera efter författare, ämne, färg, annat?

Alltså, nej, det är ett organiserat kaos. Jag försöker få dem att få plats. Men jag skulle vilja köra teman. Fantasy där och deckare där och så vidare.

söndag 14 december 2014

Adventskalender - lucka fjorton



Ingen vidare bra bild men det ska vara en ängel.

Bokadvent 14

14: En kom som kom ut den dag du föddes, eller en författare med samma födelsedag som du

Jag hittar en författare född samma dag som jag. Jag fyller samma dag som Charlie Chaplin och drottning Margarethe av Danmark men författare verkar inte vara födda i mitten av april. Spike Milligan som skrivit komiska alster som dock inte är kända för mig. De hette bland annat ...according to Spike Milligan.

Marple: The mirror crack'd from side to side



Lilla byn St. Mary Mead får en ny innevånare. En stor filmstjärna köper ett gods i närheten och alla i byn blir lite bländade av stjärnglansen. Men så dör en av byns invånare och det verkar som om det var en olycka och egentligen skulle den stora stjärnan mördats. Miss Marple undersöker och försöker komma på vad som händer egentligen.


lördag 13 december 2014

Adventskalender - lucka tretton


Bokadvent 13

13: En bok med anknytning till Italien

Dagen till ära är det ju Lucia och då ska vi se. Jag tror jag har läst en bok som heter Efter Hannibal som utspelar sig i norra Italien dit en pensionerad konsthistoriker reser för att upptäcka Italien. Den är skriven av Barry Unsworth och lite speciell.

Marple: The Blue Geranium



En mycket hypokondrisk kvinna dör och man söker hennes mördare på många ställen. Det är maken, systern, svågern och grannen men vem det är i slutändan räknar miss Marple som alltid ut först av alla. Blomman? Ja, det får du se för egen del.

fredag 12 december 2014

Adventskalender - lucka tolv


Bokadvent 12

12: Hur många böcker har du?

Jag har slutat räkna när jag kom till 400. Det betyder att jag har fler. Fast jag försöker inte köpa fler numera. Svårt är det dock.


Marple: The secrets of Chimneys



Gammal passion är i centrum för detta mysterium. För över 20 år sedan var det en fest på Chimneys och en diamant samt tjänsteflicka försvann. Nu kommer en österrikisk greve för att avsluta en affär men någon mördar honom först. Miss Marple får lite motstånd i kommissarien från Scotland Yard.

Helt okej och här är Stannis Baraethon med, bara en sådan sak.

torsdag 11 december 2014

Adventskalender - lucka 11


Bokadvent 11

11: Den sämsta boken du läst

Det finns några kandidater men jag tänker nog inte så mycket på vad som är dåligt. Jag kan inte komma på någon just nu. Fast varför vissa böcker får uppföljare förvånar mig ibland. Man ska aldrig säga att bokmarknaden inte är vinstdriven.

Marple: The Pale Horse



En vän till miss Marple mördas. Det sista han gjorde var att skicka ett brev till miss Marple och lämna en lista med namn som han hört i en bikt. Dessa namn är kopplade till hemska händelser och helt plötsligt befinner sig miss Marple sig på ett hotell där seanser hålls och där namnen på gästerna stämmer överens med hennes lista.

Helt okej men kanske lite väl konstig. Själva handlingen känns inte som en vanlig deckare.

onsdag 10 december 2014

Adventskalender - lucka tio



Lite men söt ändå x).

Bokadvent 10

10: En bok av en Nobelpristagare

Det får bli Gösta Berglings Saga av Selma Lagerlöf. Jag älskar den boken och jag älskar Selma. Hon är en del av mina läsminnen och jag tänker alltid på min farmor när jag läser en Selma-bok.



Marple: Why didn't they ask Evans?




Det är en döende mans sista ord och ord som miss Marple kommer att arbeta efter. Vad betyder de och varför är de så viktiga sista ord? Speciellt eftersom Evans odlar orkidéer.