måndag 30 juni 2014

The Mask



Stanley är en ganska ordinär man som en dag hittar en grön mask. När han sätter på denna blir han allt som han aldrig är annars. Han blir cool, modig och lite skurkaktig, men bara lite.

Detta är kanske den film som visade att Jim Carrey inte bara pratar med baken och Cameron Diaz fick killar att sukta lite mer. Detta är Carreys film även om jag gillar honom bäst som bara Stanley. Lite lugnare och lite snällare men masken är ju mer allsidig om man säger så.

Texture



Jag gillar min lilla björn som jag har broderat.

Would save if my house burned down

Det får bli den bok farmor gav mig. Selma Lagerlöfs Gösta Berglings saga är det och den är ganska så sliten vid det här laget.

söndag 29 juni 2014

The one I have reread most often

Man skulle kunna tro att man visste mitt svar men sanningen är att det är Vibeke Olssons Ulrike och kriget samt Ulrike och freden.

Secret and spies


Lite lek med andra titlar. Detta handlar om f.d. spioner och avhopp från öst. Det är som alltid saker hände då som gör att människor begår mord i denna serie.


Smile

Svårt att få någon att ställa upp. Jag får låna denna istället.


lördag 28 juni 2014

Bought at my favourite independent bookstore

Det får bli en historisk bok som heter Historiska slag. Bokaffären heter Lindska.

Midsomer Murders: A talent for life


En äldre dam blir mördad och bredvid henne en doktor med smak för kvinnor. Det visar sig dock handla om pengar och problem.

Det är som alltid lite pusseldeckare och det är lite charmigt. Passar när man är i London :).

Bedtime



Jag undrar hur någon sover i denna. Kanske är det så kor känner sig.

fredag 27 juni 2014

Want to be one of the characters

Jag skulle nog vilja vara en person i Harry Potter-världen. Det känns helt rätt för mig :).

California Man


Den här känns som en version av Bill och Ted men nästan ännu dummare. Eller den är lite naiv och det är inte svårt att räkna ut varthän det barkar. Eller vad man ska säga.

Två killar hittar en grottmänniska i en isklump. De tänker tjäna lite pengar och på så sätt tinas killen. Sedan blir det tvätt, lite kläder och tjejer som dreglar oavbrutet över denna grottpojke. Det är en helt okej film att se.

Light


torsdag 26 juni 2014

Should have sold more copies

Jag kan tycka att någon bok av Elisabeth Nemert borde ha sålts i en upplaga till. Men annars vet jag inte.

Home

Mitt hem kommer alltid att vara där jag växt upp. Så känner pappa för sitt barndomshem också. Eller hem men där man liksom bodde så länge.


The Proposal


En arg chef, så ovanligt. Dessutom är det en hon och en riktig bitch. Det är väl klyscha ett. Den andra är killen som jobbar för henne som är genomsnäll och gör allt. Det skulle lika gärna vara tvärtom men då hade filmen varit diskriminerande och jag vet inte allt. Men nu är den inte det och det fungerar väl bra.

Det är charmigt och kul. Inte det bästa från Sandra Bullock men kul är det ändå. Lagom när hjärnan är på semester :).

onsdag 25 juni 2014

Never finished it

Jag tror aldrig att jag kommer att läsa klart någon bok av Liza Marklund igen. Någonsin.

Brick

Det fanns på sjuttiotalet en trend att bygga hus i mexitegel. Det är vitt tegel och det ser fint ut.


Rat Race


Detta är en modern Cannonball Run fast utan bilar. Det är först dit som gäller. En grupp individer vinner ett guldmynt och får reda på att de är med i en tävling om mycket pengar. De ska ta sig från Las Vegas till en liten håla i New Mexico. Vägen dit är helknäpp.

Jag tycker att det är lite charmigt och roligt. Det är ingen film som kommer att gå till historien men den får mig att skratta en stund och Rowan Atkinson som italienare och Barbiemuseet är så värt filmen. Speciellt den sista och Jon Lovitz min. He, he. Eller Lucy-kopiorna.


tisdag 24 juni 2014

Hooked me into reading

Jag gillade inte Stieg Larssons böcker till att börja med men så småningom fick böckerna mig fast.

Art


Eller konst men jag gillar denna tavla som är en i serie om fyra som handlar om kaffe. De har funnits hos min vän så länge jag kan minnas. En kaffemoster av stora mått :).

Castaway

Det finns två Tom Hanks brukar min syster säga. Den där han skriker och är till sig och där man inte köper honom rakt ut som en arg snubbe, nr ett. Sedan är det den där han pratar med vanlig röst och är lugn och han känns rakt igenom. Som i Captain Philips när han brister eller i Philadelphia när han sitter och ser allmänt död ut. Eller i Castaway när han skriker på en boll och blir ledsen när han sårar sin boll. Där ser man desperationen i ögonen.

Jag såg denna på bio och missade tandscenen. Jag är glad att jag gjorde det och mindre glad nu. Fy bubblan säger jag bara. Detta är en bra film. Det kräver en skådespelare för att lyckas vara ensam så länge på film. Vad gör man liksom? Den var bättre än jag mindes den och man ser hur knäpp han blir. Värd att se åtminstone en gång om man inte gjort det.

måndag 23 juni 2014

Made to read at school

Jag kan tycka att många av dagens ungdomsböcker är passande att läsa i skolan. The Fault in Our Stars t.ex. Jag fick läsa Främlingen på svenska och franska. Så, det är inte en favorit och inte Den unge Werthers lidanden heller. Båda lästes i skolan och är en källa till obehag.

Neutral


Grå är faktiskt en ganska neutral färg i parker och runt hus.

Bröder


Två bröder, den ene en soldat och den andre lite halvkriminell, tycker ändå mycket om varandra. När den äldste brodern ska åka till Afghanistan så är den yngre där för att säga hej då. Den äldre brodern dör i en bombattack och hans familj hamnar i djup sorg. Änkan och brodern kommer varandra närmare.

Det berör då denna händelse vänder upp ned på livet för alla. Det som stör mig är att filmen verkar vara filmad i någon sorts filter som gör att delar av rutan blir lite svart. Jag tänker på det fast jag inte borde. Men det är välspelat och jag älskar att se Connie Nielsen prata danska. Hon är sig olik men kanon. Att den blev omfilmatiserad nästan bara efter två år säger något om hur bra denna är.

söndag 22 juni 2014

To be or not to be



Jag älskar den här filmen. Den handlar om ett teatersällskap som försöker göra det bästa av situationen i ett ockuperat Polen. Makarna Bronski äger teatern och maken till fåfänga människor får man leta efter. Det bästa ur Hamlet är kanske den bästa replik någonsin sagt i en film.

Det är lite gammalt men den håller än tycker jag. Man måste dock gilla den här typen av film för att älska den. Den är inte heller så under bältet som Mel Brooks filmer ibland kan vara.

Paper

Papper finns det gott om. Jag hjälper syrran köra reklam och ibland ger man bort lite saker.





London

Idag åker jag och familjen till London för en hel veckas semester. Vi ska göra en hel del så jag får väl återkomma.


Out of print

Jag läste att de trycker inte GummiTarzan längre. Bästa barnboken någonsin att läsa i grupp. Vi läste den högt i grupp och det var klockrent. Synd.

lördag 21 juni 2014

Black

Tja, jag tog ett kort på min väska. Den är stor och jag gillar det.


Summer read

På sommaren läser jag gärna chick-lit och någon deckare. I år tänkte jag läsa ungdomslitteratur. Men sista Bridget Jones finns ju. Ska den bli med till London? Sluten cirkel?

The Last Boy Scout


Joe är en slusk. Eller han är en privatdetektiv och en slusk. Han har lite problem med alla i sitt liv. När han en dag får i uppdrag vakta Cory, en strippa, ändras hans ganska trista vardag. Hon mördas nästan på en gång och hennes pojkvän Jimmy är inte glad. De båda bestämmer sig att leta reda på mördaren.

Jag tror detta var tänkt som en ny Die Hard, fast Bruce ska spela riktigt nere. John McClane är en skön snubbe medan Joe är en slusk. Det fungerar väl bra. Det är en åttiotalsrulle gjord på nittiotalet. Ett omaka par som hjälper varandra. Det är underhållande men ack så daterat.

fredag 20 juni 2014

Mr. Popper's penguins



Det här är en helknäpp familjefilm. Den handlar om Popper, vars pappa försvann för länge sedan, som är en höjdare inom företagsvärlden. Han köper företag åt sitt företag. Han är skild och har ett okej förhållande till sina barn. En dag får han de saker  fadern testamenterat till honom. Det är en låda med en uppstoppad pingvin, tror han i alla fall.

Den är knäpp på det sättet att pingvinerna får Popper att ändra sig. Inte hans barn utan pingviner. Det är kanske ganska lätt att räkna ut vad som händer sedan. Det är lite komiskt och det är lite bra. Annars är det ingen höjdare för Carrey.

Favourite cover

Det finns två just nu som jag gillar. Jag har inte läst böckerna men de är talande och annorlunda på sitt eget lilla sätt. Den sista är verkligen vacker.



20. Nämn den tv-serie som kan skrämma dig mest?

Jag såg American horror story och den är läbbig. Jag brukar inte bli rädd men den kan jag inte se på vintern när det är riktigt mörkt.


Glad midsommar


Sunshine

Eller solnedgång bakom moln men det är fortfarande sol.


torsdag 19 juni 2014

Still can't stop talking about it.

Okej, efter nästan tjugo år babblar jag fortfarande om Anna Kareninna. Så lite besatt eller?

Holy rollers



Sam är en chassidisk jude som ska gifta sig. Men han har dåligt med pengar och han tar jobb som en drogkurir för att förtjäna den kvinna han vill gifta sig med. Senare så visar det sig att han gillar pengarna och jobbet ganska mycket. Få personer i hans närhet upplever samma sak dock.

Jag gillar Jesse Eisenberg. Han påminner om så många elever jag haft, lite gängliga och lite borta om man säger så. Det är verkligen inte det lättaste alla gånger att se så oskyldig ut så som han kan lyckas göra. En bra och definitivt annorlunda film.

19. Nämn den roligaste tv-serien som du tittat på?

Den har sina nedgångar men The Simpsons är fortfarande det roligaste som finns när det är som allra bäst.

Silhouette




onsdag 18 juni 2014

Round

Dagens utmaning var rund och jag gillar den här runda lampan.


Bought on a recommendation

Jag köpte faktiskt hela Larssonsviten efter övertalning och jag ångrar mig inte. Det var ett bra köp även om det var begagnat. Jag ville ha ljudböckerna och ibland är andrahandsköp miljövänligt. Återvinn böcker för din egen omgivnings skull.

The tooth fairy



Ska jag vara ärlig fattade jag aldrig vad tandfen gjorde. Jag fick pengar av mamma eller pappa när jag tappat en tand. En krona var pengar på åttiotalet och jag lyckades samla ihop till en Legofigur när munnen var bytt. Men detta är ett amerikanskt fenomen. När The Tooth Fairy - en okänd hockeyspelare - lurar av ett barn pengar och ljuger för samma barn blir han kallad. Han blir inte kallad vart som helst utan till Fairyland. Han döms till Tooth Fairy-tjänst och man kan säga att han inte tar det på allvar.

Det är en ganska okej film. Jag gissar att man ska vara lite äldre för att få ut riktigt mycket av den för annars är det verkligen lite sisådär med handlingen. Det går att räkna ut vad det är. Det är säkert underhållande för yngre barn.

18. Nämn den konstigaste tv-serien som du tyckt om?

Jag gillade en brittisk serie som hette Bob and Rose. Det handlade om en homosexuell man som blir kär i en kvinna och hon i honom. Ingen som de känner tror på bisexualitet men ingen kan förneka vad de känner. Konstig eftersom den var så bra och jag känner ingen som sett den. I love it.

tisdag 17 juni 2014

Dad

Min lilla pappa. Han var lite krasslig idag så vi kör en favorit i repris.


Beastly



En ung man vid namn Kyle beter sig allmänt som ett svin. Det är inte så att han räknas som trevlig och han går bara på utseende. En dag blir han förtrollad av Kendra och förlorar sin personliga skönhet. Det gör att hans liv blir mycket annorlunda. När Lindys far mördar en människa så får hon bo hos Kyle.

Det är som skönheten och odjuret men det är lite konstigare. Eller jag vet inte hur jag ska säga. Det är bra men handlingen har kanske en och annan tankemiss om man säger så. Fast det är kul att se Alex Pettyfer då och då.

Future classic

Jag tror att någon bok av John Green kommer att bli en klassiker. Vilken är svårt att säga men jag tror att TFIOS ligger bra till. I alla fall kommer den att nå kultstatus i framtiden.

17. Nämn en tv-serie som du önskar att du aldrig tittat på?

Jag önskar ibland att jag inte börjat se Two and a half men. Det hade gjort mig det samma kan jag säga.

måndag 16 juni 2014

Bliss

Det var svårt att komma på vad denna skulle få symbolisera men eftersom vi fick en kvinnlig ärkebiskop i helgen så är väl salighet inte helt fel.


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann



Jag hade lite problem med boken. Den är inte dålig utan den bara inte tog tag i mig. Jag känner lite så med filmen också. Den följer ju boken även om en del är bortplockat. Min medtittare blev upprörd när jag blev det och då har bara en av oss läst boken.

Jag gillar de komiska inslagen men jag förundras över allt man plockat bort. Jag saknar vissa delar i handlingen som faktiskt var kul och mer Herbert åt folket kan jag tycka :). Robert Gustavsson är bra men det mumlas lite för mycket. Man kan texta svensk film också. De andra är också bra men sedan är det liksom som med boken. Det var jaha, inget mer. Filmen är helt okej och jag underhölls men likt boken lite för gubbig. Mia Skäringer kändes för jäkla sur. Det känns som om det är hennes typecasting. Se gärna för det är en bra svensk film.

16. Nämn den första tv-serien som du blev besatt av?

Åh, det var Lagens änglar. Gud vad jag tjatade på mina föräldrar för att få se den. Jag var elva och det var väl inte passande för mig egentligen.


Can't believe more people haven't read

Den var svår. Jag vet faktiskt inte men jag tycker det är synd att vissa inte läser utanför sin bekvämlighetszon. Jag läser blandat även om det ibland blir mycket av en genre. Kanske kan jag tycka att det är synd att inte fler har läst Lars Andersson men han är så speciell att det kräver sin läsare. Jag gillar honom men man kan inte begära att alla är som jag :).

söndag 15 juni 2014

Scott Pilgrim vs. the World


Scott träffar en tjej som han verkligen gillar men hon har sju onda ex som han måste ta sig an innan de ens kan tänka sig en framtid ihop. Det är lite gulligt och tv-speligt. Jag gillar filmen men den är svår att skriva om utan att spoila.

Jag tänker mig att denna film har en stor fanbase ibland nördar, eller i alla fall killar som är lite nördiga men även tjejer som är nördar. Det är liksom lite för dem och för dem som gillar gamla spel. Kul och annorlunda. Den går att se även som vuxen även om det är en film för typ yngre vuxna eller äldre tonåringar.

Something Loud

Som en fortsättning på temat student så kan man säga att det är högljutt. Ganska så mycket i alla fall. 


15. Nämn din favoritgenre när det gäller tv?

Jag tror jag gillar det lite galna, övernaturliga men även det komiska mest. Jag gillar ju Förhäxad, Supernatural, SG1, Stargate Atlantis, Star Trek och många komediserier. Det är med andra ord en salig blandning.


Favourite fictional father

Jag är kluven i denna fråga. Jag tror jag gillar mr. Bennet som sitter i sitt bibliotek och är pappa åt fem flickor. Det är två som ger honom lycka och de andra tre påminner honom nog om hans fru lite för mycket. En pappa som gett upp men som måste ta tag i sitt liv när saker händer.

Den andra pappan är Muminpappan som jag tycker är lite söt. Han är lite lättstött och han påminner lite om min egen pappa när han är på det humöret :).

lördag 14 juni 2014

Our Family Wedding


Mantrat genom denna film är vårt äktenskap - deras bröllop. När Marcus och Lucia träffas är ljuv musik som uppstår så när de sedan tänker gifta sig för kunna leva ihop i Laos går det fort. De ska gifta sig på tre veckor så familjerna får som de vill. Därav mantrat.

Det är gulligt, krångligt, kompenserande, förståelse och ja, en film du också känner igen. Det är okej för det är en film som inte kräver något. Den påminner om att läsa en bok som du känner igen men aldrig läst tidigare. Du är bara glad att du vet vad som händer men undrar över vägen till slutet.

Emotion


Okej, så det kanske inte är så peppigt men känslorna går ofta höga på studentdagen. Några av alla treor jag varit lärare för de senaste tre åren. Grattis, grattis.

14. Nämn den senaste tv-serien som du tittade på?

Jag har sett nästan alla avsnitt av Chuck nu. Det är några kvar. Den var bättre än jag tänkt mig.


An old favourite

Jag älskar Anna Kareninna. Det är inte alla som gör det men vem bryr sig vad andra tycker? Jag gillar stilen, jag gillar Ryssland och jag gillar karaktärerna i boken. Den är underbar.

fredag 13 juni 2014

You Again



Att stå öga mot öga med den tjej som gjorde skolåren till en pina är jobbigt för alla men för Marni är det lite extra. Hennes mobbare ska gifta sig med hennes äldre bror. Det är början på ett ganska dramatiskt bröllop för de flesta.

Jag gillar att det är många kända och duktiga skådespelerskor i filmen. Sedan är väl handlingen knappast svår att räkna ut. Det är ju inte direkt något som man behöver gissa sig fram i men det är underhållande under den stunden jag tittade. Om man gillar Kirsten Bell är det nog en fördel.

Purple


Dagens färg var lila och detta är vackra lila blommor.

13. Nämn en tv-serie som har fått dig att gråta flertalet gånger?

Jag har gråtit alldeles för ofta i Grey's anatomy. Det var svårt efter att Lexie dog att se vidare. Grymt avslut.


Makes me laugh

Jag älskar Populärmusik från Vittula och jag skrattade mycket när jag läste den. Jag skrattar alltid åt böcker som är roliga men den minns jag. Andra tycker att Hundraåringen är det roligaste de läst och jag håller inte med. Kul, visst men den malde på lite. Scenen på berget med tungan är nog den mest målade början jag läst. Det är en order att läsa denna bok, så började en diskussion på min lärarutbildning. Ja, kanske men läste den gjorde jag i alla fall.

torsdag 12 juni 2014

Comfortable


 

Detta är en ny favorit. Den är skön och ledig och jag måste säga lätt i tyget. Helt underbar att ha på sig.

The flowers of war



Detta är en film som handlar om 13 prostituerade flickor som under Japans invasion av den kinesiska huvudstaden 1937 gömmer sig i ett kristet kloster. I detta kloster finns en pojke, en begravningsentreprenör och 12 småflickor som går i skolan där. Det blir en kulturkrock men när japanska soldater ändå kommer in i klostret och tänker våldta och mörda allt i sin väg spelar det ingen roll.

Jag gillar filmen. Den är mestadels på kinesiska och det är ovanligt men troget. Det är uppoffrande och man märker såren anfallet gav den kinesiska befolkningen. Det är mycket kvinnor som är i fokus och vilket hjältemod de visar upp. Detta är en annorlunda film som är värd att se.

12. Nämn en tv-serie som du fick sluta titta på för att det var så dåligt?

Ja, vad var det för serie nu igen. Jag kommer inte ihåg men den var verkligen inte bra. Det handlade om en deckare som var expert på att leta på saker. Jag såg kanske två avsnitt och sedan gav jag upp. 


I pretend to have read it

Jag kan ärligt säga att jag brukar låtsas om att jag har läst Röde orm av Frans G. Bengtsson. Detta för att slippa prata om den. Man tycker i min omgivning att en svensk- och historielärare borde gjort det men den är lite tråkig. Så jag låtsas. Skäms på mig :).

onsdag 11 juni 2014

Fence



Ett staket som blir rött efter en stund. Det känns som om grannarna har tänkt till där.

Falling down


Bill brister en dag när han sitter i en bilkö. Det är visserligen kön från helvetet men brister gör det. Så han lämnar sin bil och går hem. Genom Los Angeles går han och på sin väg hem möter han människor som han inte är direkt snäll emot. En polis med en dag kvar innan pension kommer på att något är på gång men det är inte lätt att få med resten av kollegiet.

Det kan med andra ord vara hårt att vara en man där hoppet är ute. Det är inte kul när världen förändras och inget blir som man har tänkt sig. Det är oftast hårt för de inblandade på många sätt. I detta fall är det inte kul att vara nära Bill när han smäller av. Jag kan tycka filmen är både bra och mindre bra. Jag fattar stressen och utflippandet och skammen att bli lämnad men detta är en man som kanske inte är lätt att ha att göra med. Jag kan tycka att det är inte synd om honom egentligen. För han skulle kunna försöka göra annorlunda och eftersom han inte inser sin del i det hela. Nja, jag är skeptisk eftersom jag inte vet vad jag tycker egentligen. Det är välspelat men det känns som kränkt vit man och det träffar jag alldeles för ofta.

Secondhand bookshop gem


Den här hittade jag någonstans på en Erikshjälp. Den är riktigt bra men lite filosofisk. Jag läste en kurs som heter kvinnohistoria och litteratur för många år sedan och när jag hittade en kopia av den kunde jag läsa hela.

11. Nämn en tv-serie som du gärna vill börja titta på i framtiden?

Jag har funderat på att se Smallville. Det verkar vara en serie för mig. Jag har en lång lista som innehåller en del men den känns som en superb sommarserie att långse.

tisdag 10 juni 2014

Anger Management



Det är få filmer där Adam Sandler är den som är nedtonad. Denna film är en sådan men spelar man mot Jack Nicholson har man lite att bita i. Jag gillar den här filmen och handlingen är svår att beskriva utan att spoila för mycket.

Dave är en man som aldrig blir arg och är därför förvånad att han döms till just terapi för sin ilska. Doktorn som ska hjälpa honom heter Buddy Rydell och är ganska så oortodox i sina metoder. Men vad gör man inte för att slippa fängelse och för att flickan man älskar ska bli ens fru?


Reminds me of someone I love

Några av mina elever läste Möss och människor denna vår. Jag tänker alltid på min syster när jag läser den. Speciellt eftersom hon älskar den. Hon läste boken på högstadiet, gymnasiet och hon har sett filmen, pjäsen och ja, kan man se mer? Därför brukar jag tänka på henne eftersom det är hennes bok.

Magnet