fredag 28 februari 2014

Av 10000....

sidor har jag nu läst 2045 sidor. Det tar sig även om det kanske går långsamt.


Katter av Doris Lessing


Doris Lessing har en förkärlek för katter. Hon har skrivit en kortroman som heter Rufus som handlar om en katt hon en gång råkade på. Detta är berättelsen om hennes egna katter. Det hela börjar när  hon är ung och de har många katter hemma. De är för bra på att skaffa ungar och Doris mamma måste avliva många och det är något hon inte tycker om. Doris flyttar till London och berättar om de katter som behöver vara inne och ute.

Det som är bra med hennes berättande är att hon personifierar och funderar så mycket över katterna. Det är som om hon betraktar dem under år för att kunna göra dem till personer. Jag tycker om att hon har en aktiv dialog med sina katter. Det är bara gulligt.

Det är en annorlunda bok men den passar nog en och annan. Jag har läst Rufus och jag tyckte den var riktigt bra.

Sagan om de två tornen


Filmen börjar där den förra slutar. Brödraskapet är splittrat och mot Mordor några far medan andra är på väg in i Rohan. Namnet syftar på de två tornen som är allierade mot resten av Middleearth. Det visar sig att många tror sig vara utan allierade men i själva verket är det fler än vad man kan tro.

Jag gillar den här filmen också och den känns faktiskt starkare än den första på sätt och vis. Sam är en karaktär som är så komplex i sin enkelhet.

torsdag 27 februari 2014

Sagan om Ringen



Alltså boken är alltid bättre än filmen. Ha säger jag. Jag har läst Härskarringen och det är inte alltid att man njuter av varje sida om man säger så. Jag kan tycka att filmatiseringen är helt okej. Jag tycker också att det är bra skådespelare som är med.

onsdag 26 februari 2014

Friends with benefits



I alla fall så är det inte lätt att bli dumpad och sedan flytta över hela landet till en ny stad där ingen känner en. Det är vad som händer Dylan. Han blir utvald av Jamies firma för ett nytt jobb och han tar det. Jamie är egentligen den enda han känner och de hänger en del med varandra. Tills de bestämmer sig för att ha sex eftersom de är singlar. Ja, det var ju en bra plan.

Det här är lite tvärtomfilm. De börjar gilla varandra när de känt varandra på många sätt. Det gör den bra och lite gullig. För den är gullig och man måste gilla Mila Kunis.

tisdag 25 februari 2014

A little bit of heaven



Marley är en ganska aktiv karriärkvinna. En dag blir hon dålig och hon får reda på att hon har cancer. Den blir hon inte frisk ifrån. Men livet hittar sina egna vägar.

Ja, för mycket kan man inte säga för då blir det liksom lite fel. Så det är bara att egentligen att se filmen för den är helt okej.

måndag 24 februari 2014

Hotell Transylvanien



Draculas älskade dör och lämnar honom ensam med dottern Mavis. Han vill göra hennes värld säker och bygger ett hotell där alla monster kan gömma sig från resten av världen. Åren går och monstren är ganska isolerade på sitt hotell. Mavis ska fylla 118 år och vill ut i världen. Något som pappa Dracula inte är så glad över. Men efter några om och men vill Mavis aldrig lämna slottet. Jipppii, kanske man kan tro men när Jonatan, en människa, kommer ändras allas värld.

Den här filmen leker friskt med monstervärlden. Det som är roligt är att monstren tycker att de lever i en värld som är normal och att människor är monster. Det är lite kul. Det är också smart gjort. En bra film för familjen gissar jag.

söndag 23 februari 2014

Braveheart




Detta är en film om skottarnas stora frihetskämpe William Wallace. Han sägs ha haft ett svärd som var lika långt som han själv var. Om det är sant så är kanske Gibson lite för kort eftersom svärdet torde ha varit 1,80 långt. Man får följa Wallace uppväxt och kamp mot engelsmännen.

Vissa saker är sanna som Robert the Bruce som senare blir kung. Att Edvard av England var en riktigt slug jäkel och att han försökte överta Skottland samt att Wallace avrättades på ett otroligt grymt sätt. Sedan känns det mer som man har hittat på lite.

Det är bra och det berättar väl om historien. Det är inget fel på de tillval man gör eftersom man ändå tolkar historien. Sedan är den lite för lång. 3 timmar var länge första gången och nog orsaken att det tagit mer än 10 år innan jag sett om den.

lördag 22 februari 2014

Adam



Adam är nästan 30 år när hans pappa dör och han lämnas ensam i lägenheten. Ja, och? Ja, Adam har Aspergers syndrom och bara det att pappan dör är en stor grej för honom. Att det sedan flyttar in en söt tjej i huset och att han får sparken är inte mindre förvirrande.

Adam spelas av Hugh Dancy och jag måste säga att han gör det bra. Han påminner om alla de elever jag har haft. Det är också bra att den visar att personer med NT (normala) kan vara vänner med NPF. Det är väl inget fel i det. Jag gillar filmen och tycker att den borde ha fått mer utrymme. Men, man måste nog känna personer som Adam för att förstå filmen fullt ut.

fredag 21 februari 2014

Ali


I'm the greatest. Float like a butterfly, sting like a bee. Välj citat av Ali. En av de allra största inom boxningen. Mannen som föddes som Cassius Clay men som konverterade till islam och kallade sig Muhammed Ali efter det. Detta är en film om hans väg till storhet och hur han fick boxas mot George Foreman.

Ali spelas av Will Smith och han gör det bra men det är en otacksam roll att spela. Varför? För att Ali är knappast en sympatisk man enligt mig. Jag kan inte förstå hans storhet och det har inget med regissören att göra. Jag förstår bara inte varför han inte slutade när han kunde och han kunde väl vara lite trevligare mot kvinnor, eller? Nja, jag vet inte jag. Det är väl en okej film. Jag sitter mest och funderar över Jon Voights roll som är helt bisarr och varför amerikanska muslimer alltid, nästan, klär sig likadant på sextiotalet som idag. Träligt mode?

torsdag 20 februari 2014

Bokgeografi Finland

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag har faktiskt läst Väinö Linna och det är jag ganska stolt över. Högt bland Saarijärvis moar är bra fast den har inte åldrats väl. När jag var och gick på moarna i ett utbyte med skolan citerade jag och den finska kollegan när vi gick där. Det är en otroligt fin natur och dessutom förstår man att de gömde sig där under kriget för det är inte lätt att hitta.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Solja Karpu skrev Mogen för skrubben. Hon skriver nog egentligen mest barnböcker men hon är bra. Numera bor hon i Sverige och skriver på svenska. Fast man kan ha anknytning till Finland ändå. Har du inte läst Mogen för skrubben och är lärare borde du åtminstone göra ett försök. Eller så är det bara jag som känner igen mig :).

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har läst Arto Paasilinna men Uppdrag: skyddsängel verkar kul. Det handlar om den något klantige Sulo som är ny skyddsängel och tja, det verkar synd om hans skyddsling. Sedan att Sulo var religionslärare tilltalar mig lite också :).

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.

Ja, finsk film är ju lite speciell. Det kräver verkligen sin tittare. Jag såg någon film som jag verkligen inte förstod mig på. Precis som med svensk film går det upp och ned.

Piraterna


Den mindre smarte piratkaptenen vill så gärna vinna piraternas största pris. Det kan man ju säga går mindre bra. Men via några helgalna idéer åker den gode kaptenen med sin dront och Darwin till England och drottning Victoria. Dronten är ovanlig och säljs till drottningen mot en stor skatt. En skatt som piratkaptenen påstår att han tagit.

Det är kanske en av de knäppaste filmer på länge men samtidigt är inte handlingen galnare än i pirates of Caribbean-filmerna. Vill man ha en Martin Freeman-dos är det definitivt en bra film. Han är med som en ganska ordningsam pirat som håller koll på sin kapten. Ja, känns det igen :)?

onsdag 19 februari 2014

Epic



M.K har just förlorat sin mamma och ska bo med sin pappa. De har inte träffats på år. Pappan är en excentrisk vetenskapsman som är övertygad om att det finns småfolk som bor i skogen. M.K är lika skeptisk som mamman och resten av världen. Det går som det går och M.K tänker dra från huset när det blåser upp till storm och hennes hund rymmer till skogs. M.K följer efter och därute i skogen mitt stormen landar ett gyllene ljus. Det är skogens drottning som efter en kamp med de onda kärrfolket dör mitt framför M.K. Fast först har hon gett henne i uppdrag att ta hand om knoppen som ska föra livet vidare.

Det är en söt liten film med ett intressant budskap om att ta hand om sin familj men också om att ta hand om naturen. Det är också kul hur vår verklighet verkligen går sakta i jämförelse. Det är en film som nog uppskattas av de flesta i familjen. Jag såg den med engelskt tal men den fungerar säkert på svenska också.

tisdag 18 februari 2014

Erased


Ben och hans dotter Amy bor i Belgien där Ben arbetar med säkerhet. En kväll blir dottern akut sjuk och hamnar på sjukhus. Den natten sover Ben på akuten för att se till att hon blir sjuk. När han nästa dag ska ta till jobbet finns det inget där. Det går inte att hitta företaget och han har aldrig varit anställd. 

Det visar sig att Ben har jobbat åt CIA men slutat när hans f.d. fru avled. Nu är det upp till honom och dottern att bevisa att de är oskyldiga och ta tillbaka sina liv. 

Det är väl en okej film. Aaron Eckhart känns övertygande men handlingen är inte så nyskapande. Det är dock trevlig underhållning. 


måndag 17 februari 2014

En revolutionerande upptäckt

Sist jag tittade hade jag läst 1306 sidor. Nu har jag läst ut Änglavakter som är 483 sidor lång. Det betyder att jag har tagit mig 1789 sidor av 10 000. Vi får se hur det går.

Änglavakter av Kristina Ohlsson



Fredrika Bergman är mammaledig men hennes sambo vill vara hemma med dottern Saga. Kanske inte av vanliga orsaker. Alex Recht och Peder Rydh arbetar på men så hittar en man en död kvinna. Hon har varit begravd i ett grönområde i Midsommarkransen. Kvinnan heter Rebecka och har varit försvunnen i två år. Hon har blivit brutalt mördad och när de gräver upp henne hittar de fler lik. Denna utredning förbryllar gruppen. Samtidigt har Fredrika och Alex problem med sitt privatliv och Peder kommer att göra något han inte riktigt planerat.

Jag gillar Kristina Ohlssons böcker men den här kändes som om den var på väg någonstans och sedan hände det inte så mycket mer.Det är en bra deckare men det gick att räkna ut vad som skulle hända. Boken kändes som om många saker behövde hända före nästa bok. Det var så den kändes. Fast alla författare måste göra en mellanbok ibland. Den går inte att läsa separat utan måste läsas som en del i serien. Annars förstår man nästan inget om karaktärerna.

The Hunger Games


 
I en framtid eller alternativ framtid lever vad som verkar vara USA:s befolkning i en diktatur med speciella regler. Det finns en huvudstad och olika distrikt, 12 för att vara exakt. Varje år genomför man något som kallas hungerspelen. Det är en gladiatorkamp mellan två från varje distrikt och den ensamma vinnaren står kvar som segrare och får en massa fördelar för sitt distrikt. Det är bara så att man måste ha ihjäl alla andra. Detta sänds som underhållning.

Katniss Everdeen tar sin systers plats i spelen och får rätt mycket uppmärksamhet för detta. Fast distrikt 12, som hon kommer ifrån, har ingen tur i detta och borde inte vara något att oroa sig för. Innan spelen är det uppvisning och träning. Sedan släpps de i djungeln där de ska mörda varandra.

Jag gillar filmen men stör mig på att barn och ungdomar blir utvalda till så mycket dumt. Nu är det en ungdomsfilm baserad på en ungdomsbok. Det är klart att det blir så men samtidigt är det inte ovanligt i dystopier att barn är speciellt utsatta. Det stör mig rätt så mycket faktiskt. Men det är väl inte hela världen. Filmen är bra och spännande. Det finns en tvåa och jag gissar att man måste se ett innan två. Det brukar vara så.



söndag 16 februari 2014

Mission Impossible - Ghost Protocol



Ethan Hunt sitter i ett ryskt fängelse när han räddas av en IMF-styrka. Schysst kan man tycka om det inte vore för att han ska bryta sig in i Kremlin och ta en sak. Ja, det går ju bra tills dess att en svensk galen fysiker spränger stället och ryssarna tror att det är amerikanerna och IMF som ligger bakom allt. Det gör att presidenten fördömer hela organisationen och helt plötsligt är det bara fyra agenter kvar för att stoppa en katastrof samt att ta hämnd.

Det är en bra film och man har valt att göra vissa situationer lite komiska. Som när Tom klättrar eller Jeremy Renner ska följa en robot. Det fungerar och det är smart. Det är antagligen den bästa uppföljaren. Man behöver inte ha sett de tre andra och det kan vara en styrka i en filmserie.

lördag 15 februari 2014

The Darjeeling Limited



Okej, så jag fattar att Wes Anderson är en bra regissör men den här filmen är för skum. Det handlar om tre bröder på en resa till sin mamma som inte varit där så mycket. Orsaken till resan är att fadern just avlidit och de behöver sammansvetsas. De reser runt i Indien och det händer saker och sedan kommer jag inte ihåg så mycket mer. Det är lite för absurt. Så, nej, detta var nog en film jag inte tänker se igen.

fredag 14 februari 2014

Jack the giant slayer


På alla hjärtans dag ska man se en kärleksfilm och vad passar då bättre än Jack the Giant Slayer. Say what? Jo, faktiskt så är det en bra film med lite action och lite kärlek. För Jack, fattig som bara den, blir lurad att sälja sin häst till en munk. Betalningen är några bönor. De ska till klostret för utbyte. Men så blir det inte riktigt. Däremot såg Jack den söta prinsessan i staden och när hon försöker fly från sin blivande man hamnar hon hos Jack.

Det regnar ute och eftersom Jacks farbror har kastat ut bönorna börjar de växa. Men enbart på det sättet som allt magiskt växer. Det är fort det. Upp i luften far hus och prinsessa och Jack faller tillbaka till marken. Sedan är det kanske inte så svårt att räkna ut vad som händer.

Jag tycker det är lite synd att denna film fick mer uppmärksamhet för den är inte dålig. Den är liksom lagom bra. Den är som en av Pirates of the Caribbean-filmerna. Det är underhållande men knappast minnesvärt att det kommer att leda till en oscar men det behöver inte alltid all film göra. Nicholas Hoult är en bra skådespelare som var med i Warm Bodies och en annan gång i tiden Om en pojke. Han kommer nog att bli riktigt bra en vacker dag.

torsdag 13 februari 2014

Percy Jackson Sea of Monsters


Percy Jackson är något så ovanligt som en halvgud. Ja, tänker du tjena. Men i fantasins värld kan allt hända och just i detta fall så är han Poseidons son och har förmågan att läka sig själv med vatten. Han går i en skola med andra halvgudar. En dag kommer hans halvbror, som är en cyklop dit, och dagen efter blir skolan attackerad av en bronstjur. Det ska egentligen inte hända men det gör det. En av de unga halvgudarna får i uppdrag att lösa det hela medan Percy ska stanna hemma är det tänkt.

Det är en schysst filmatisering av boken tycker jag. Det är inte den mest kända fantasybok som finns men okej. Percy har egentligen både dyslexi och adhd och det fungerar till hans fördel kan man säga.


onsdag 12 februari 2014

Modig - Brave



Merida är en skotsk prinsessa som inget hellre vill än att vara sig själv nog som norskarna säger. Nu är det inte så lätt att vara det eftersom mamma vill gifta bort flickan och pappa håller med. Friarna kommer och ska visa upp sig men det tänker Merida inte finna sig i utan hon slår dem allihop och drar till skogs. Där möter hon en häxa som ger henne möjligheten att förändra mamma. Den chansen kan Merida inte lämna åt slumpen.

Jag gillar den här filmen. Det handlar inte så mycket om flicka och pojke bråkar med varandra utan detta är en film om att vara sig själv men också att komma överens över generationerna. Det är egentligen fint att mor och dotter hittar varandra. Förresten vet jag inte om jag skulle tycka att just de där tre friarna var något att hänga i julgran :).

tisdag 11 februari 2014

Frankenstein



Ibland tror en del människor att det är skapelsen som heter Frankenstein men det är ju den gode doktorn som heter så. Vi får se allt återberättat precis som boken faktiskt är uppbyggd. Det gör mig lite glad. Annars är det människan som vill överleva döden som är i fokus och hans försök att göra detta. Men som de flesta forskare blir Frankenstein rädd för sin skapelse.

Jag kan tycka att filmen är bra och fokus är som i boken på de etiska frågorna. Monstret är också så intelligent som det är i boken. Jag kan tycka att filmen har sämre rykte än den borde. Fast det är klart att man gnäller för många kanske tänkte klassisk skräckfilm när den skulle göras.

måndag 10 februari 2014

Olympus has fallen



USA:s president är numera änkling efter ett missöde en julafton. Den agent som var med honom sitter och tittar på sedelförfalskningar. En dag på väg till jobbet händer det något. Vita huset blir attackerat och då struntar man i allt.

Det är en koreansk terrorist som är ute efter att störta den amerikanska regeringen och han tar sig framåt i ett av blod.

Filmen är bra faktiskt. Det är som vilken domedagsfilm som helst där USA håller på att gå under. Något annat vore ju konstigt. För hur skulle världen se ut om vi inte upprörs? Fast det är som Die Hard men hemlig gångar och inte så mycket hiss. Tja, underhållning för stunden.

Fjällbackamorden: I betraktarens öga



Vi är i Fjällbacka och Erikas syster Anna är hemma för att sälja ett hus. Hon ska sälja till en riktig kändis och hela Fjällbacka är upphetsade för ett stort TV-program ska spela in ett av sina avsnitt på ortens hotell. Men mordförsök och ond bråd död följer i produktionens spår.

Jag kan tycka att den påminner om de flesta svenska deckare. Om de någonsin filmatiserar Kristina Ohlssons böcker kommer jag bli mycket ledsen tror jag.

söndag 9 februari 2014

Bilar 2



Här har jag skrivit om filmen tidigare.

lördag 8 februari 2014

Toy Story 3



Jag insåg just att jag nog sett denna film tre gånger. Ja, kanske för att jag gillar den. Här går att läsa vad jag tyckt tidigare.

fredag 7 februari 2014

Upp


Ellie och Carl träffas som barn och har stora drömmar. De gifter sig men livet blir inte alltid som det är tänkt. När Ellie dör blir Carl ensam kvar och i många år lever han utan nästan någon kontakt med människor. När Oscar en dag knackar på hans dörr blir det början på ett äventyr som Carls Ellie alltid drömt om. Det handlar om en fågel, talande hundar och ett hus som flyger.


Det är en annorlunda film för hur ofta har en sur gammal gubbe huvudrollen egentligen? Jag gillar den i alla fall. Hur kan man inte gilla en fågel som heter Kenneth men är en tjej.

torsdag 6 februari 2014

Wall-e


När världen har gått under av sopberget finns det en liten figur kvar. Wall-e som plattar till sopor. Det gör han varje dag. Han samlar också på udda saker och har en kackerlacka som husdjur. Lille Wall-e drömmer om att inte vara ensam och tittar på gamla musikalfilmer. En dag landar ett skepp på jorden och ut kommer en liten vit robot. Wall-e blir nyfiken och följer efter. Det visar sig att roboten heter Eva och hon blir lite nyfiken på Wall-e. När hennes uppdrag är klart så kallas hon hem. Wall-e som inte vill vara ensam så han hänger på.

Det är ganska skrämmande att ett stort bolag blir världens ledare. Det är nämligen vad som händer i denna film. Sedan är det ju ganska gulligt att två robotar hittar kärleken. Det är bara sött.

onsdag 5 februari 2014

Bilar



Om jag har skrivit om Bilar tidigare so be it. I alla fall handlar detta om Blixten McQueen, en racerbil, som försöker bli bäst i världen. Det går nästan men på en resa till slutmatchen försvinner han spårlöst. Eller ja, han hamnar i Kylarköping men det skulle kunna vara spårlöst för nästan ingen vet var staden ligger. Blixten hamnar i knipa med lagen och får som straff att lägga om stadens gator. Denna värld är så annorlunda mot var Blixten kommer ifrån. Han får vänner och det är han kanske inte så van vid.

Jag tycker det här är en fin film. Det finns något så sött i att bilar talar. Sedan är det så bra gjort utifrån att bilarna får mänskliga egenskaper men utifrån ett bilperspektiv. Det är bara gulligt :).

tisdag 4 februari 2014

Monsters inc



Också sett om. Läs vad jag tänkte här.

måndag 3 februari 2014

Hitta Nemo



Den här hade jag visst också sett tidigare. Det går att läsa om den här.

söndag 2 februari 2014

Vingar av glas



Detta är en berättelse om Nazli som så desperat vill vara som alla andra svenskar. Det håller inte hennes pappa med om och försöker få dottern intresserad av Hamid. Hamid är hennes rike kusin som tycker att Nazli vore ett kap. Samtidigt träffar Nazli Johan. Johan är en ganska strulig kille i runt 20 och svensk. Ja, det kan ju aldrig vara bra.

Det var ett tag sedan jag såg den här men den är bra. Den har vissa moment som innebär skämskudde och andra som är otroligt bra. Så se den om du inte har gjort det för den är klart värd några timmar av ditt liv.

lördag 1 februari 2014

Jag har läst så här mycket i år

Jag skulle ju räkna sidor och hittills har jag läst ut två böcker. Den första var The Passage och det är ingen liten bok. Den var på 1008 sidor. Puh. Den andra var 298 sidor och lång och heter Bäddat för mord. Så här långt är det alltså 1306 sidor. Ja, men det är väl okej?

Förortsungar



Detta är en söt berättelse om Amina som har flytt till Sverige med sin morfar som sedan dör. Den person som de bott inne hos, Johan, tar hand om henne. Amina vill stanna i Sverige och ha en riktig familj. Hon tycker att Johan är en schysst variant av det. Det är inte så att alla håller med henne. Mirre som är hennes kompis bor med sin moster som är lite speciell. Hennes mamma har dött.

Det här är en charmig film där de ibland sjunger lite. Det kan jag leva med för det känns så äkta och jag gillar barnskådisarna. De vuxna är också bra och lite oväntade skådespelare kan jag känna.

Bäddat för mord av J.D Robb




Eve Dallas är en bra polis och när en ung kvinna med en politisk känd familj mördas av vad man tror är en massmördande sexbrottsling så kopplas Dallas in. Genom olika bevis kommer Dallas vägar att korsas med världens kanske rikaste människa, Roark. Det visar sig vara både bra och mindre bra för utredning, liv och kanske karriär i Dallas fall.

Nja, det var väl en okej bok. När jag köpte den visste jag inte att det var en synonym för Nora Roberts. Efter att ha lyssnat mig igenom boken är det svårt att undgå detta. Men det är liksom en okej deckare. Det som är lite kul är att det utspelar sig i framtiden och inte i nuet och tolkningen av en annan värld är lite kul. Så en lagom lättsmält deckare och en bok mindre att ha oläst i hyllan :). Fast jag tror inte jag kommer att läsa något mer av Robb.