fredag 31 januari 2014

Ett småkryps liv



Det handlar om Flip som är en myra med idéer. När en olycka sker och all mat som de samlat till gräshopporna försvinner är det Flips jobb att hitta några starka militärer för att kunna kämpa. Han hittar en grupp med passion och styrka. Det finns ett problem då det är cirkusartister som Flip hittat och de i sin tur tror att han vill ha en föreställning. Lite missförstånd men samtidigt lite charmigt.

Detta var Pixars andra film och det finns något nybörjaraktigt över den. Den är nästan mindre välgjord än Toy Story 1 och 2 fast de är nästan lika gamla. Varför vet jag inte men det känns konstigt att tänka så. Jag gillar Flip och alla andra i myrkolonin och det är en underhållande film. Kevin Spacey spelar elak gräshoppa och det är väldigt kul tycker jag.

torsdag 30 januari 2014

Toy Story 2


Jag såg den här under förra utmaningen men eftersom jag tänkte se om Pixarfilmer blir det en omtitt. Vill man veta vad jag skrev om sötaste radarparet finns det här.

onsdag 29 januari 2014

Toy Story


Jag såg den här även i förra listan men eftersom jag tänkte se om alla Pixar så blir det en söt liten film igen. Vill man veta vad jag skrev sista går det att läsa här.

tisdag 28 januari 2014

Min mamma har fyllt jämt

Mamma fyllde 60 år i januari och detta var en otroligt god tårta. Det var chokladmousstårta med vit choklad på toppen. Söt men god.


Hemmagjord


Eller skolgjord, kanske är ett bättre ord. Denna har mina elever ritat, sågat ut och av någon konstig anledning tapetserat med blommor. Så kan det vara ibland men de har gjort sin lilla kameleont och satt i ett hörn så den nästan smälter in :).

The Adjustment Bureau



David Norris håller på att genomför en kampanj för att bli senator. Det går inte så bra. Den kvällen han förlorar träffar han Elise. De ses bara ett par minuter och det påverkar honom men sedan går hon. Tre år senare träffar de varandra på en buss och de pratar en stund. David kommer till jobbet vid fel tillfälle. Tiden står still på jobbet och en skara konstiga män rättar till folk. Detta är personal från adjustment bureau. Eller de som rättar till saker och ting så att framtiden blir rätt.

Dessa män förbjuder David att träffa Elise igen. Det går nästan ett år och när de träffas nästa gång ska hon gifta sig.

Det är en spännande tanke att Gud har tagit tillbaka den fria viljan och vi tror oss vara fria. Det är nämligen den leken som förs i denna film. Jag gillar den och Matt Damon är lågmäld och faskien så bra. Det är han ju alltid men här lite extra på ett annat sätt. Så det är en helt sevärd film.

måndag 27 januari 2014

Sune i Grekland - All invclusive



Jag har hängt med Sune sedan jag var sju år och Anders och Sören hade en radioföljetong på P4. Jag gillar också Sune. Faktiskt tycker jag att denna film är bra. Den här familjen är inte normal någonstans. Varför skulle de vara det i Grekland? Pappa Rudolf är så snål och lite töntig men ändå en schysst pappa och make någonstans. Mamma Karin kan lätt bli förförd av häftiga saker men kommer alltid tillbaka. Anna, storasyster, är totalt pojktokig och hat/älskar sina bröder. Håkan har ju Bråkan som smeknamn liksom. Sune är som han är och blir alltid lite knäpp runt tjejer.

Det är egentligen inte så dåligt. Jag kan tycka att det är vad det är. För barn är det helt rätt och dessutom om man gillar Sune är det verkligen igenkänning. Åh, flygplatsscenen :). Pappa Rudolf.


söndag 26 januari 2014

The Passage av Justin Cronin



En liten flicka föds i början 2000-talet. Hon är väldigt speciell och hon heter Amy. Amy lämnas av sin mor och blir så småningom omhändertagen av den amerikanska militären. De har en plan och Amy är en del i denna. De ska nämligen se om man kan göra supersoldater. Problemet är att man tänkt sig använda ett virus baserat på vampyrer. Ja, gissa om detta är smart. Nej, kanske inte.

Det brakar lös och sedan tar de tolv över USA. Amy har också fått detta virus men utvecklar sig helt annorlunda. När vi träffar henne nästa gång har det gått 100 år och det finns så få människor kvar. Hon träffar på kolonin där Peter bor. Peter som hon räddar och som sedan räddar henne. Det är ett litet samhälle som skapades kring de barn som evakuerades till Kalifornien under kriget mot vampyrerna. Det var bara barn och de skapade ett eget samhälle med en viss struktur. Den lever fortfarande när Amy kommer dit. Här lyser alltid alla lampor. Hela natten lång. Det är bara Auntie som saknar stjärnorna.

Det här är bra. Det är visserligen 600 sidor långt och tog hur länge som helst att lyssna på men fortfarande bra. Jag gillade den skarpt. Det är lite jobbigt att hålla reda på allt. Några nya personer hit och några dit. Det är många som passerar förbi. Amy är lite otydlig även för läsaren kan jag tycka. Det kanske är meningen eftersom det ska bli tre böcker. Hon kanske kommer till sin rätt senare.

Tanken på riktiga vampyrer är faktiskt ganska skön efter år av romantiserande kring vampyrer. Det här är inga snälla pojkar. Det är lite skrämmande ibland och om detta skulle hända skulle vi vara rökta. Men nu ser jag fram emot del 2 som heter The Twelve. Lite annorlunda eftersom fokus skiftar lite tror jag.


Happy end


Detta är en film som handlar om människor mitt i livet vars vägar korsas av olika orsaker. Jag blir lite perplex när jag ser den för jag förstår inte riktigt mamman. Curla inte så mycket kan jag tycka. Sedan vet jag inte om jag tycker det är bra. Det är mellanmjölksbra. Så där svår svensk film som bara ska göras. Åh, ibland får man bli lite trött. Fast jag tror den tilltalar en del människor. Den tilltalade mig sådär.

lördag 25 januari 2014

The Eagle




En ung romare kommer till Britannien för att leda en legion. Det visar sig vara svårt då han blir skadad efter ett par månader. Han blir pensionerad och nu vet han inte vad kan ska göra. Det kommer att visa sig att han ska återupprätta faderns namn genom att ta tillbaka ett standar som är en örn.

Det är bra men lite manligt. Jag minns knappt några kvinnor. Huvudrollerna är bra och det är bra tolkat om romare och annat löst folk. Det är underhållande och jag tycker att den kunde ha fått lite mer uppmärksamhet.

fredag 24 januari 2014

Indian runner



Någonstans ute i Nebraskas öde landskap växer två bröder upp. De är olika som natt och dag. Den äldste brodern är lugn och sansad medan den yngre drivs av en inre oro som inte visar sig på något annat sätt än i bråk. De växer upp och deras liv tar olika vägar. Den äldste brodern Joe är gift, har barn och arbetar som sheriff. Den yngre, Frank, har varit i Vietnam och är minst lika vilsen.

Frank väljer att ge sig av igen och hamnar i fängelse. Mor och far avlider nära varandra och Joe hämtar hem sin bror. Men oron finns där.

Sean Penn har gjort den här filmen och den visar upp två olika typer av män. Eller manlighet ska man kanske skriva. De två bröderna spelas av David Morse (Joe) och Viggo Mortensen (Frank) och de gör det ypperligt bra. Det är skrämmande hur övertygande Mortensen kan vara som en riktig otäck typ när han vill.

Den är klart sevärd men kvaliteten är det lite si och så med. Allt annat än bra alla gånger men två öden som gör att man kan bli glad över att man bor i ett land där vapen och krig ofta är långt borta.

torsdag 23 januari 2014

I like #129


Idag gillar jag att det är den här utsikten jag ser när jag jobbar. Den är härlig att titta på.

RED 2


När Marvin dör blir Frank lite ledsen. Sarah försöker göra sitt bästa men sedan visar det sig att Frank hade rätt. Dessutom har något hänt som gör att halva spionvärlden vill döda alla tre. Det gör att de måste ta reda på vad som hänt. Frank träffar gamla fiender och vänner. Fast vem som är vem är svårare att räkna ut.

På riktig gammal spionfilmmanér är vi i Ryssland och det handlar om en stor bomb. Det finns inget att klaga på. Det är underhållande och det är spännande. Dessutom älskar jag Malcovich helgalna hattar. De är värda en egen film :).

onsdag 22 januari 2014

Bröllopsfotografen




Jag blir lite lätt knäpp men jag minns inte om jag sett den här nyligen. I alla fall är detta en film av Ulf Malmros som handlar om Robin som bor i en liten ort i Värmland men som inte riktigt trivs. Han vill fotografera och flyttar till Stockholm. Genom Johnny kommer han i kontakt med en ganska rik familj där dottern Astrid är vacker, intressant och fotograf.

Ja, det är en Malmros så lite galet, lite kul. lite tragiskt och lite Kjelle B. Det är småmysigt och underhållande och värmländskan är bred. Vad kan man förvänta sig.

tisdag 21 januari 2014

Dagboken



Noah och Allie träffas och deras liv blir aldrig sig likt igen. Deras passion och kärlek för varandra överlever krig och föräldrar och i slutet av 1940-talet gifter de sig och de får tre barn. Så skulle man kunna sammanfatta handlingen. Dock är den lite mer tragisk. Det visar sig att Allie på ålderns höst är dement och kommer inte ihåg sitt liv.

Ja, det är en fin film men det är inte en revolutionerande handling. Sparks som även skrivit boken och andra liknande böcker, som också blivit film, måste väl ändå räknas till en manlig chick-lit författare eller är det djupt för att det är av en man? Bra men det är något standardformulär. Fast det är kanske vad man vill ha i en romantisk film.

måndag 20 januari 2014

Real Steal



Charlie Kenton var en gång boxare men när man bestämde sig för att förbjuda sporten för människor och utveckla robotboxning. Han har varit en av spelarna och åker runt med en ganska dålig robot. När de en dag slåss i en tävling händer det ett par saker som gör Charlie har lite svårt att stanna kvar i sporten. Genom en stor olyckshändelse dör hans f.d flickvän och Charlies son, som han egentligen aldrig sett, ska bo med honom denna sommar. De två har en sak gemensamt och det är robotboxning. När Max, sonen, hittar en gammal sparringrobot och rustar upp den visar det sig att det är ett genidrag. Sedan, när de lär roboten att boxas på riktigt, är det något som leder till stor framgång för alla.

Det är en ganska gullig film. Det handlar om en far och en son som inte har kontakt men också om upprättelse och den lilles kamp mot den store. Det är en familjefilm trots alla robotar.

söndag 19 januari 2014

Anonymous



Nästan alla genier i världshistorien ifrågasätts. Einstein hade lite problem med kvinnor och Mozart var antagligen galen eller hade ADHD eller någon annan diagnos. Shakespeare var inte den skrev alla pjäser. Det är en fråga som har debatterats på många sätt. Så även i denna film. Just detta att barden från Stratford inte skrev sina pjäser kittlar forskarna och allmänheten. Tänk om han ljög och det var någon annan.

I denna film är Shakespeare en självgod skådespelare som knappt kan skriva, men läsa. Han ser sin chans en dag när författaren Ben Jonsson tackar nej till att vara Edward de Veres röst ut i London. de Vere är mannen bakom orden, sonetterna, pjäserna i denna tolkning. Han är också adelsman som en gång i tiden var drottning Elisabeths älskare.

Ja, det är ju en tolkning av Shakespeares författarskap. Jag både gillar och inte gillar den. Jag gillar tanken på att det kanske var en vältalig och smart adelsman med utbildning. Jag gillar inte de kärleksförhållanden de har i filmen eftersom de är något, i brist på bättre ord, äckliga till och från. Annars är det bra skådespelare och alltid en fröjd att se britter spela Shakespeare.

lördag 18 januari 2014

PUSS



På teater Scala händer det mycket på en helg när repetitioner borde vara i fokus. Det är brustna förhållanden, spioner, hemlösa, konflikter och ja, jag vet fortfarande inte vad pjäsen de ska sätta upp handlar om. Det är inte riktigt fokus på den. En fars fast kanske inte så rolig alla gånger skulle jag nog beskriva den som.

Det är ganska många nykomlingar i denna film. Det finns också några veteraner. Fast det är inte riktigt jättebra. Det är mer mysigt en stund och sedan är det liksom lite över. Kanske kräver jag mycket men jag har faktiskt ingen förståelse för vissa drag i handlingen och hur alla kan sukta över samma person förvånar mig för jag finner inte henne sympatisk. Nja, det är väl en okej film. Huvudsaken är att man blir underhållen men det är nog ingen film jag kommer att återkomma till.

fredag 17 januari 2014

Dumma mej 2


Gru är numera lycklig trebarnsfar och tar hand om sina flickor. Men när det visar sig att AVL - agenterna som arbetar mot världsskurkar - vill ha med honom i kampen mot det onda är Gru intresserad. Han får en partner som heter Lucy och ja, hon är lite intresserad av honom skulle jag tro.

Flickorna lever egna liv och den äldsta och den yngsta har varsin dröm som inte är så lätta att uppfylla. The minions finns där och spelar en extra intressant roll. Det är en värdig uppföljare och man måste gilla omvända skurkar.

torsdag 16 januari 2014

Dumma mej


Gru är en superskurk med ett eget gäng med minions. Det går sådär i skurkvärlden. Det har kommit en ny superskurk vid namn Vector som är det nya heta. Det vill sig inte bättre än att för att komma in hos Vector måste Gru använda sig av tre små föräldralösa flickor. Han adopterar dem och ja, man kan säga att det är bra för alla inblandade. Ja, kanske inte Vector.

The minions - hur kan man inte älska dem :).

onsdag 15 januari 2014

Bokgeografi: Frankrike

På Litteraturblogg: Linda Odén går följande utmaning att läsa. Det är nämligen bokgeografi och först ut är en gammal goding, Frankrike. Läs mer här

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i landet/staden eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Simone de Beauvoir skrev det verk som kom att påverka feminism på ett helt nytt sätt. Boken jag menar är Det andra könet. Fokus ligger på att förklara hur flickor blir flickor genom uppfostran. Det var en chock när den kom. Fast hur stor skillnad är det från idag tänker jag ibland. En bok att läsa oavsett om du är man eller kvinna.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till landet/staden. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Franska författare är inte riktigt min grej. Jag vet inte varför men det skaver ibland när jag läser. Fast jag försöker lite då och då och blir alltid lite överraskad. Men en bok i alla fall som jag läst och tyckt om är Charles Baudelaire och hans Det ondas blommor. Han är väl inte den mest lättillgängliga av poeter men han förebådar en ny poetisk inriktning.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet/staden, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag tror alla har skrivit Anna Gavalda så det tänker inte jag göra. Däremot finns det två kvinnor som har anknytning till landet. Det är Mukhtar Mai och Marie-Thérèse Cuny som skrivit en bok ihop. Det handlar om Mukhtars liv i Pakistan och hur det var att leva i det kastväsendet. Boken heter Hedern har sitt pris. Cuny skriver mycket dokumentärer utifrån olika personers livsöden.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från landet/staden.

Maten. Så, nu är det sagt. Den franska maten har verkligen en särställning bland de många köken och det är en kulturell upplevelse att äta en god fransk middag, lunch eller vad det nu än kan vara. De franska vinerna är inte heller helt fel. Mmmm, provencalska kryddor eller calvados. Ja, jag lämnar tanken där.

Broken Lullaby



Här pratar vi om internationella konflikter, föräldralösa flickor, ett fabergékonstverk, grevar, ryska revolutionen, lönnmördare och passion. Det är ganska underhållande att man orkar göra en så stor handling. Tänker att det hade nog fungerat bra om det hade varit någon annan som spelat in det. Det känns inte som en så otrolig handling. Det hade lika gärna kunnat vara Titanic jag pratat om.

tisdag 14 januari 2014

Cannonbull run



Det här är en ganska galen film. Den är ju inte ny men den är rätt kul ändå. Som Roger Moore som spelar en kille som tror att han är Roger Moore. Ja, ha, ha. Men det handlar om en grupp udda typer som tävlar i ett race tvärs över USA. Det känns att det är åttiotal. Fast det är lite naivt charmigt.

Killen som spelar läkare ser härligt skum ut.

måndag 13 januari 2014

Singing in the rain



Det är kanske en av de mest parodierade filmerna någonsin. Vilken karaktär har inte sjungit i regnet egentligen? Det hela tilldrar sig i början av ljudfilmen. Lockwood och Lamont är stora stjärnor men övergången är inte smidig.

Lina Lamont kan inte riktigt agera och låter inte bra. Lockwood lider lite av överspelande. Så vad ska man då göra? Samtidigt träffar Don Kathy och man kan nog säga att kärlek uppstår. Det är inte populärt hos Lina om man säger så.

Musik- och dansnumren är otroligt bra gjorda och stilbildande. Sedan är det lite kul att Gene Kellys filmer går ihop med varandra i denna film. En helt underbar stund kan man säga.

söndag 12 januari 2014

Tyskungen



Erica Falcks föräldrar förolyckas i samband med hennes dotters födelse. Sex månader senare flyttar familjen in i föräldrahemmet och en dag står en man, Göran, i hennes vardagsrum och säger att de är syskon. Det slutar inte gott och Erica får ta hand om en röra. Hon börjar nysta i varför hennes mamma gav bort sin son och vem som är fadern.

Spåren leder henne tillbaka till andra världskriget och en hemlighet som bevarats i nästan 65 år. Det man kan säga är att Erica får en helt ny syn på sin mamma efteråt.

Det är väl inte bättre eller sämre än någon annan svensk filmatiserad deckare. Ibland tycker jag att man kan satsa på originella manus. Jag tänker på Bron och tänker att det är inte samma sak.

lördag 11 januari 2014

Vid midnatt


Elizabeth blir änka och tar arbete som barnflicka åt en professor som i sin tur är änkling. I och med Elizabeths inflyttning så blir sonen en helt annan person, ja det blir pappa med. Ja, det är en bra berättelse och charmig. Det är som att läsa en av böckerna kan jag säga.

fredag 10 januari 2014

The Awakening



Det är inte lätt när man knappt klarar hyran. Så är det när den inneboende gästen är efterlyst och en snygg prisjägare kommer vaknar Sara till liv. Ja, vad som händer får du gissa :). Det är helt okej men lite väl såpigt ibland.

torsdag 9 januari 2014

Treachorous Beauties



Det kan vara så att man antingen menar hästarna eller kvinnorna. Det får man tolka själv. Anne Maries bror dör och hon vill veta varför. Därför åker hon till stuteriet han arbetade på för att snoka lite. Det visar sig vara svårare än hon trodde och någon vill henne minst lika lilla.

Det är väl en okej film om man säger så, inte mer eller mindre.

onsdag 8 januari 2014

Harry Potter och dödsrelikerna del 2



Det är slutet eller den nya början. Välj men avgörandets timma står nära. Slutstriden kommer att leda till många stora trollkarlars och häxors fall. Dessutom kommer en del att förklaras på ett sätt som kanske förvånade många. Nog förvånade det mig något i alla fall.

Äh, nu säger jag bara se alla åtta filmerna eller ännu hellre - läs böckerna.

tisdag 7 januari 2014

Harry Potter och Dödsrelikerna del 1



När vi träffar Harry igen ska han fylla 18 år och det gör också att vissa skydd försvinner och han blir mer sårbar mot Voldemort. I alla fall börjar det fartfyllt för att sedan bli långsamt. Jag förstår varför man har valt att dela den sista boken i två. Det finns saker som måste berättas men precis som när jag läste boken får jag frispel på Ron. Killen behöver växa upp. Jag förstår inte hur han kan ha hängt med så länge. Han är nästan alltid sur och dessutom så bortskämd. Där borde Ron och Draco känna sig hemma. Vissa karaktärer försvinner och vissa visar sig inte riktigt så onda som man kanske trott.

Jag gillade den här filmen när den kom. Jag gillar den fortfarande. Det finns något i den som är så tragiskt. Harry som får veta så mycket om en familj han aldrig känt. Det smärtar lite i själen.

måndag 6 januari 2014

Harry Potter och Halvblodsprinsen




Eftersom Voldemort är tillbaka så krävs det lite mer av alla i trollkarlsvärlden. Det är också så att Harry får en ny professor. En professor som älskar sina begåvade elever och håller i dem hårt. Med hjälp av just halvblodsprinsens gamla bok i trolldryck blir Harry en sådan elev. Det visar sig vara användbart.

Det är mörkt i denna film och boken är som jag minns mörkare. Det är också i denna film som någon dör, någon begår ett förräderi och man inser kanske lite hur tungt det ibland kan vara att heta Malfoy.

Jag gillar den här filmen. De har gjort detaljer i den mycket tydliga och man känner den tryckande stämningen. Det är som alltid lite synd att man inte fokuserade mer på Rons bröder eller annat men man kan inte få allt :).

söndag 5 januari 2014

Harry Potter och Fenixorden



Det är uppror och på Hogwarts leder Harry Potter en grupp elever som tränar i försvar. Varför? För att Dolores Umbridge är en ganska speciell lärare. Eller speciell för lärare är hon knappast. Dolores älskar nog makt och rosa samt katter. Hon harklar på ett speciellt sätt när hon tycker att någon har fel och hon är allmänt läskig. Brr, det känns som om jag inte skulle vilja möta henne en mörk natt.

Imelda Stanton spelar Dolores. Det gör hon så bra att hon nästan är sinnebilden av den brittiska tanten. Hon är överartig och dricker te. Det värsta är att hon är väldigt otäck och nästan ännu otäckare i böckerna. Jag förstår varför hon blir förförd av makt oavsett vem som är bakom det.

lördag 4 januari 2014

Harry Potter och den flammande bägaren



Det är inte alltid lätt att vara den mest kända personen i trollkarlsvärlden. I alla fall inte om man som Harry verkligen inte vill sticka ut. När trollkarlsskolornas återkommande trekamp ska gå av stapeln på Hogwarts är det någon som bestämmer att även Harry ska vara med. Ja, vad kan man säga annat än att Ron är patologiskt avundsjuk. Harry har inte haft det lätt men Ron verkar vara det som blev över när familjen Weasley skaffade barn. Ja, och Percy också i så fall.

En av de allra roligaste sakerna med Potter är alla namn som har anspelningar. Fleur som är som en blomma och Krum som har sitt namn efter en av Bulgariens stora kungar. Tja, den som säger att Rowling inte har lagt ned något arbete tja, vet nog inte mycket. Rons kläder, herregud, skulle man kunna skriva en avhandling om.

fredag 3 januari 2014

Harry Potter och Fången från Azkaban


När vi kommer till trean så lämnar man lite trollkarlsvärlden och låter tonåringarna gå klädda i vanliga kläder. Man ska tänka på att egentligen utspelar sig detta under åttiotalet eller kanske nittiotalet. Därför är saker ganska omoderna. Men stackars Ron som får ärva allt eller får kläder av sin mor från äldre bröder. Alltså jag lider med honom.

Den här filmen gör också att vi får träffa Harrys pappas vänner. De är en samling udda typer kan man nog säga. Neville får en större del i filmen och det får Ginny med. Fred och George skänker Harry en viktig sak och Rons råtta är av betydelse.

Om inte Ron fanns som något komisk effekt skulle filmen vara ganska mörk. Eller ganska det skulle den vara. Jag undrar ibland hur mycket mod den killen har för han rädd för mycket.

torsdag 2 januari 2014

I like #126

Idag gillar jag de två porslinsgrisar jag fick i julklapp. Det roliga är att de är gjorda som marsipangrisar. Det gillar jag också :).


För fler bilder:

Harry Potter och Hemligheternas kammare


Det är dags för lillasyster Ginny Weasley att börja på Hogwarts tillsammans med sina bröder. För henne är det inte ett så roligt år men för alla andra är det kanske ett okej år. Harry däremot har en husalf som försöker stoppa honom, en galen lärare i försvar mot de mörka konsterna och alla tror att han är en mördare, så han och Ginny har inte kul.

Det är lite mörkare i denna film. Harry har det inte lätt och filmens fokus ligger på utanförskap. Det är ju Harrys stora problem att han vet så lite om trollkarlsvärlden. Något jag saknar är Hermoines kamp för husalfernas rättigheter. Det som får henne och Ron att bråka ännu mer än vanligt. Jag förstår att det måste plockas bort men ibland blir bråken konstiga när man inte vet vad som händer. Jag saknar också diskussionerna mellan Harry och Dumbledore. Man skulle ju kunna tro att jag inte gillar filmen men det gör jag. Jag bara saknar delar som var favoriter.

onsdag 1 januari 2014

Harry Potter och de vises sten



Jag minns när jag såg filmen första gången. Då tänkte jag att nej men vad har de gjort? Det saknades så mycket härligt från boken. Nu när jag ser om den igen, köper jag att man valt bort mycket. Det är lite av charmen man har tagit med och det är rätt. Precis som Harry växer in i trollkarlsvärlden så blir filmerna och framförallt böckerna mörkare.

Alan Rickman, mannen som föddes att spela Snape, är alltid en fröjd att se. Kul att en yngre generation har en helt annan bild av mannen än jag själv. För mig är han den galne terrorist som Bruce Willis kämpar mot i Die Hard. Fred och George har för liten roll i denna film. Men det kommer. Alltid sevärd dock.

Handlingen? Nja, har du aldrig hört talas om Harry Potter kan du läsa om filmen här. Jag tänker inte berätta om den.

Kaosutmaningen 2.0

Det är lite kul att fler än jag gillade denna utmaning. Det är några glada bokbloggare som dragit igång det hela och listan hittade jag hos Pocketlover. Jag tänker definitivt hänga på. Samtidigt kan ju den glada utmaningen från 2013 hänga i den med :).

Det hela går ut på att medverkande i Kaosutmaning 2.0 ska läsa 20 av 40 böcker enligt en förbestämd lista. Startdatum är 1 januari 2014 och utmaningen håller på till 31 december 2014. Böckerna du läser får endast förekomma en gång på listan. Om du orkar och har tid får du gärna kommentera här med länk till din lista så vi kan se hur det går för dig. Här är det du ska fokusera på om du vill vara med:

Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
Läs en bok med en månad i titeln.
Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare.
Läs en bok med frukt i titeln.
Läs en bok vars omslag är mestadels grön.
Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget.
Läs en fristående bok.
Läs en bok skriven av ett författarpar.
Läs en bok med en fyr på omslaget.
Läs en bok som har över 500 sidor.
Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
Läs en bok av en debutförfattare.
Läs en bok först publicerad före år 1900.
Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym.
Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
Läs en bok av en asiatisk författare.
Läs en bok som handlar om att resa.
Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
Läs en bok vars originaltitel är på svenska.
Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
Läs sista boken i en trilogi/serie.
Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
Läs en bok med marint tema på omslaget.
Läs en bok om krig.
Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
Läs en bok med fler än två huvudpersoner.
Läs en novellsamling.
Läs en svensk bok med titel på annat språk.
Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
Läs en lånad bok.
Läs en bok med ett djur i titeln.
Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
Läs en bok först publicerad år 2000.
Läs en bok med en bok på omslaget.
Läs första boken i en trilogi/serie.
Läs ett seriealbum.
Läs en bok på annat språk än svenska.
Läs en August-vinnare.
Läs en bok med mat på omslaget.

En bokutmaning för 2014

Jag surfade lite häromdagen i min julmatskoma och hittade denna utmaning från Vardagsbabbel. Jag tänkte nog följa den men gör om den lite eftersom jag läst en bok på listan. Det kan vara bra att ha ett mål när man läser. Kan jag tycka.

• läs en ungdomsbok som blivit film
• läs en bok som är baserad på en sann historia
• läs första boken i en kriminalserie, och skriv en reflektion runt bokens handling, och om du kan tänka dig läsa nästa bok. Tjo! Bäddat för mord av J. D. Robb
• (läs en engelsk bok på minst (ca) 150sidor.)
• läs en deckare och skriv en kort sammanfattning om den,typ vad den handlade om och hur du upplevde boken, och om boken påverkar dig. Tjo! Änglavakter av Kristina Ohlsson
• läs en bok på minst 300-400 sidor Tjo! The Passage av Justin Cronin
• läs en bok som är av en känd författare Tjo! Katter av Doris Lessing
• läs Inferno av Dan Brown Tjo! Klart!
• läs en bok där ett barn står som huvudperson i berättelsen-typ natascha kampuch
• läs en bok på bokstaven M eller K svensk titel eller orginaltitel som bokstaven är baserad på.
• Läs en bok där ett ungdomsgäng är i rollen
• tänk på ordet ”mord” vad får du fram för känslor ta den känslan hitta en bok som formar den känslan på ett omslag. Fantasin sätter inga gränser.