tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År


Another Woman



Lisa vaknar upp och har tappat minnet vilket är bra för både henne, hennes man och hennes familj. Tja, det kan ju vara lite för lätt att ana sig till handlingen men ibland handlar film också om avkoppling och att låta en berättelse berättas för en oavsett hur lätt den är. Då är detta en underbar film.

Bäst 2013

Tja, jag är ingen fena på kort men det här är jag faktiskt nöjd med.


måndag 30 december 2013

Holiday in handcuffs


Jag undrar vad för sorts sökningar jag kommer att få efter den här titeln men i alla fall. Trudie känner sig misslyckad och när killen hon tänkte ta med hem inte följer med kidnappar hon en annan kille. Hon tar med honom hem för att inte känna sig som en så stor loser. Ja, jag säger då det. Det är väl inget nytt men tydligen var det denna film som netflix tyckte passade mig. Ja, lite kanske.

söndag 29 december 2013

Mitt liv som pingvin av Katarina Mazetti



Detta är en berättelse som handlar om en resa till Antarktis. Alla har sina orsaker att åka hit. En vill hitta en man och en gör som sin make vill och en tredje tänkte mörda sin fru. Wilma vill se pingviner och Tomas tänker ta livet av sig. Alba däremot vill bara uppleva saker.

Under resans gång lär de känna varandra och trots att de flesta brottas med personliga problem växer en del och en del hittar kärleken.

Har man läst en Mazettiroman tidigare blir inte detta en överraskning. Fast det kan ibland vara skönt att känna igen sig samt att få skratta lite ibland. Den uppläses av tre personer som är Wilma, Tomas och Alba. Det fungerar bra och det är kul med lite variation. Det är en skön bok som kan ge lite avbrott i vardagen.

Smurfs 2



Det har hänt lite sedan sist. Garagamel har blivit känd i vår värld som en stor trollkarl och allt borde vara frid och fröjd i smurfdalen men när Smurfan tror att de andra smurfarna glömt bort hennes födelsedag då blir det problem. Gammelsmurf måste återigen med ett gäng smurfar resa till vår värld för att denna gång rädda Smurfan.

Det är lite gulligt och kul att smurfarna är tillbaka.

Hur länge tar det mig?

Jag var inne och läste på Sofies bokblogg - här - och klickade mig vidare. Jag hamnade på Tovas blogg som heter Bokugglan - här. Hon hade utmanat sig själv att läsa 10 000 sidor. Det tog henne 8 månader. Nu tänkte jag kolla hur lång tid det tar mig. Om jag räknar in detta år vill säga för annars kommer jag aldrig någonstans :). Vi ska se hur långt jag kommit hittills. Under 2013 har jag läst 8611 sidor. Nästan med andra ord. Vi får se om jag kommer upp i 10 000 under 2014. Jag tänker nog ha det som mål. Fast då ska tilläggas att jag tänker nog bara skönlitteratur i dessa antal sidor. Jag läser mer i arbetet.

Uppdatering: 8855 sidor blev det med Mazettis bok.

lördag 28 december 2013

Askungen


Det är en fin saga detta. Det är en av världens äldsta sagor som återfinns i många variationer. Askungen i denna version värnar som sina djur och sjunger vackert men annars är hon väldigt ensam. Styvmor och styvsystrar är elaka och i vissa fall lite dumma.

Det är fin liten underhållning och man måste gråta en skvätt eftersom det trots allt är lyckligt. Jag är glad att man valt bort hå- och hälvarianten.

fredag 27 december 2013

Monsters university


Åh, Mike, du är det sötaste av alla monster. Du skulle inte kunna skrämma en mus men det är samtidigt det charmerande draget hos dig. Det skulle inte vara samma sak om du var otäck. Sully är ju inte heller så farlig egentligen ändå lyckas ni två med fantastiska saker ihop. Tänk att ni inte gillade varandra när ni började på universitetet men det gick ju bra sen. Ja, det är allt kul att se dig igen.

Wee, okej, så jag har faktiskt längtat lite. Även om det kanske är sött så är den här Pixarproduktionen annorlunda. Det är inte de vackra som står i centrum utan de goda. Dessutom måste man älska Mike.

torsdag 26 december 2013

Farenheit 451 av Ray Bradbury


Montag arbetar som brandman i en stad någonstans i USA. Staden är ganska stor men mer vet man inte. Att vara brandman i denna framtid handlar inte om att rädda människor från att brinna inne utan att bränna förbjuden litteratur. Nästan all litteratur är förbjuden. Man får läsa några manualer eller arbetsbeskrivningar men annars är det inget som man får läsa. Till sin hjälp har brandkåren också mekaniska hundar. Montag är gift med Mildred som tittar mycket på teve, eller underhållningsenhet som det kallas. Deras äktenskap är inte det bästa alla gånger. Montag träffar en ung flicka, Clarisse, som har farliga tankar men som intresserar honom. Efter deras möte blir livet helt annorlunda.

Jag förstår inte alltid denna fascination att förbjuda böcker eller kunskap i dystopier. Det är som om just denna censurtanke är central. Konstigt nog skulle många saker man oroar sig över som idag är vanligt. Hos Bradbury handlar det om teve som tar över och känns som verkligheten. I 1984 är det ju övervakningssamhället. Skillnaden mellan Bradburys syn på framtiden är att vi inte ännu har gått in i massdiktaturer. Det finns fortfarande demokratier och det fria ordet är kanske starkare än någonsin. Det kan vara intressant att läsa och inse att skillnaden är stor. Visserligen kan det vara skönt och ännu skönare att det var rätt så fel.

Det är en helt okej bok som ändå lite överlevt sig själv. Den här läser man nog mest för att den är en klassiker eller verkligen gillar tanken på dystopier.

A Change of Place



Två systrar med mycket skilda liv byter plats med varandra. Detta för att en av dem, modell till yrket, måste lägga sig in på avgiftningsklinik för alkoholmissbruk. Det gör att den andra systern måste ersätta henne. Det visar sig vara svårare än hon trott.

Ja, vad ska jag säga. Det är lagom att se en annandag.

onsdag 25 december 2013

Råttatouille



Man måste älska en film om en råtta som lagar mat. I alla fall om man älskar att laga mat så som jag gör. En fransk liten expert på mat måste man tycka om. Det handlar om en pojke som måste jobba med mat, men som är hemsk på det, och en råtta som älskar att arbeta med mat men som inte bör. De träffas och börjar samarbeta.

Det är en film värd att se och som alltid väldigt gullig :).

tisdag 24 december 2013

Nu är det jul igen 3


Nja, det var väl kanske inte så bra. Det är liksom bara där för att tjäna pengar skulle jag tro. Fast det är väl okej det med.

God Jul


måndag 23 december 2013

Nu är det jul igen 2


Scott lever som tomte och tja, det går nog bra. Det går mindre bra för hans son och därför dyker Scott upp i sitt gamla liv. Sonens problem är med sin rektor som är en ganska stilig kvinna tycker Scott.

Det är väl en lite mera smörig upp

söndag 22 december 2013

Nu är det jul igen



Scott Calvin ska fira jul med sin son. Det är både för- och nackdelar med detta. De pratar inte speciellt mycket med varandra. Men på julaftonsnatten träffar de båda tomten som omkommer i en olycka. Det gör att Scott och Charlie måste vara tomten under natten. Nu är det så att det är inte allt.

Det är en ganska gullig film och dessutom är det ganska roligt. Det är faktiskt riktigt bra ibland.

lördag 21 december 2013

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides


Jack är tillbaka och denna gång ska han leta reda på ungdomens källa men problemet är att Jack Sparrow har redan skaffat ett skepp, eller? Ja, det är nya personer men några gamla godingar. Det är sjöjungfruar, en annan känd pirat, kapten Svartskägg och några mer eller mindre kända personer. Som vanligt i Västindien med andra ord. Skeppen ser alltid så skabbiga ut och jag undrar om de seglar så bra då. Fast det är ju film och inte nödvändigt att bry sig om det.

fredag 20 december 2013

Pirates of the Caribbean: At world's end



Sjörövarnas ledare behöver träffas för att kunna utlysa krig mot britterna. Men då måste de ha tag på Jack och det kan vara lite svårt. Här snackar vi en annan dimension. Det är storslaget och härligt fantasifullt. Den är dock lång. Nästan 2,5 timmar och det känns. Det hade kanske kunnat plockats bort lite. Många av de skådespelare som varit med i ettan och tvåan säger adjö i och med denna film.

torsdag 19 december 2013

Pirates of the Caribbean: Dead man's chest



Jack is back. Han har blivit tillfångatagen av kannibaler men räddas. Det visar sig vara mer snärjigt än man kan tänka sig. Det handlar om både pappor som varit borta, en galen pirat som låst in sitt hjärta och onda engelsmän. Ja, det är lite charmigt rörigt och som ett brev på posten är del två lite annorlunda och karaktärerna tar en annan väg framåt än man tror. Fast jag gillar den här filmen också.

onsdag 18 december 2013

Pirates of the Caribbean; The curse of the black pearl



När den första filmen kom för några år sedan blev jag glad. Det är sjörövarmatiné när det är som allra bäst. Jack Sparrow är en antihjälte av rang som man måste älskhata och jag köper den helgalna storyn. Här har man tagit så många gamla myter och slängt ihop till sjörövarfantasy som passar nutiden. Så när man ser om den blir man inte annat än glad.

tisdag 17 december 2013

A Christmas Carol


Den klassiska berättelsen av Charles Dickens har filmats ytterligare en gång. I den här filmatiseringen har Jim Carrey fått ikläda sig rollen som Scrooge och han spelar även de tre andarna. Filmen är animerad och samtidigt syns det vilka skådespelare det är. Jag kan tycka det är både bra och dåligt med Carrey. Han är duktig men det blir liksom lite för mycket ibland. Sedan är det kanske den mörkaste julsaga som finns. Fast den är väl alltid bra.

måndag 16 december 2013

Arthur och julklappsrushen



Det är ett otroligt dåligt påfund, svenska titlar. I detta fall har titeln lite med filmen att göra. Det handlar om familjen Christmas, tomtens familj, som arbetar med sina nissar för att göra julen bra. Där finns äldste sonen som fört in tomtevärlden i dataåldern, farfar tomten som minns sina glansdagar och den nuvarande tomten som har hållit i gång i 70 jular och kanske har gjort sitt. Fru tomte som har stenkoll och så Arthur som älskar julen men är allt annat än organiserad. När tomten och hans gäng glömmer en present då händer det saker på nordpolen.

Det är en mysig film och jag tänker mig att originalrösterna med Hugh Laurie och Bill Nighy är klockrena men dessvärre blev det svenskt tal och det fungerar. Fast det är en söt liten sak att se så här före jul.

söndag 15 december 2013

Beautiful creatures



Ja, det är populärt med övernaturliga varelser just nu. Jag blir dock inte klok på titeln. För mig är creatures varelser och detta handlar om häxor. Det får väl stå för mig. Ethan är född i en liten stad i den amerikanska södern. Där händer det inte så mycket någonsin. Allt verkar vara nästan tio år efter resten av världen. Dit kommer en dag Lena. Lena vars farbror är lite speciell, som själv är lite speciell, och hon kommer att påverka Ethans liv.

Ja, det är faktiskt ganska charmigt. Det är lite knäppt ibland och jag tänker mig att det måste ha varit underbart att tolka alla fantastiska omgivningar. Sedan är kanske kärlekshistorien inte så överraskande. En bra film och kanske gjort för en lite yngre publik.

lördag 14 december 2013

Kaosutmaningen

Tanken med denna utmaning var att läsa 20 böcker på listan på ett år. Jag har nu läst 25 böcker av 35. Det var en rolig utmaning och jag tänkte nog läsa klart men det får bli under 2014. Det kan bli så ibland :).

A Christmas Wedding Date



Rebecca är tillbaka i sin hemstad för att se sin vän gifta sig och kanske också fira lite jul med sin mamma. Under de år hon bott i New York har mycket ändrats. Men nu är det så att ödet griper in och hon får uppleva samma dag om och om igen. Detta för att hon ska lära sig att känna igen.

Ja, lite sött men det är jul och då är det okej.

fredag 13 december 2013

Bad Santa



Willie är en mardrömstomte. Han super, han röker, han kissar på sig och ligger med kvinnor till höger och vänster. Ändå får han jobb som jultomte på olika gallerior år efter år. Saken är den att varje julafton rånar ha och hans assistent gallerian på pengar och sedan drar han iväg för att nästa år behöva jobba igen. Fast just det här året blir det lite annorlunda.

För att se den här måste du ha ganska stort tålamod för Willie är ett ganska så stort svin. Det finns få saker som är sympatiska med honom. Så det kräver sin tittare och det är visserligen lite kul ibland men det är lite rått samtidigt.


torsdag 12 december 2013

Blind dating



Den här titeln är lite extra komisk eftersom huvudrollsinnehavaren är blind. Danny är född nästan blind och blev blind med åldern. Nu är han 22 år och trött på att vara den han är. Hans bror börjar fixa träffar åt honom men det går så där. Hos sin neurolog träffar Danny Leeza. Hon är sjuksköterska men förlovad med en annan man. Det berättar hon inte för Danny och gillar honom trots allt.

Det är en ganska charmig film och det är alltid kul att se hur man tolkar blinddejts i USA. Jag skulle bli tokig på min bror om det var så.

onsdag 11 december 2013

The House Bunny


En playboybunny lämnar the Mansion och ger sig ut i världen. Hon blir husmor på ett föreningshus vid ett college. Där bor bara lite speciella tjejer som inte får vara med någon annanstans. Det är nog så att alla lär sig av varandra.

Det är en sådär film. Skådespelerskorna är underbara. Anna Faris är alltid bra på att spela lite dum. Emma Stone är härlig som lite halvnördig tjej och sedan finns det två tjejer till som jag inte kommer på namnet på. De spelar alltid starka biroller, så även här.

tisdag 10 december 2013

You will meet a tall dark stranger


En mängd personer med ganska så konstiga förhållanden till varandra. Det är vad denna film handlar om. Helena blir lämnad av sin man Alfie som vill ha en son. Han gifter sig med en kvinna med ett ganska konstigt yrke. Deras dotter är gift med en ganska tragisk författare men båda är olyckliga.

Tja, inte får den mig att må bättre. Alla är elaka eller vill ha något för sig själva. Det är inte så att jag sitter och tänker att det är synd att de inte får som de vill. Snarare är det så att jag tänker, ha. Jag kanske är cynisk men i detta fall känns det faktiskt inte fel att det blir så. En helt okej film men den är lite så där seg.

måndag 9 december 2013

Double Wedding


Deanna och Danielle är enäggstvillingar men otroligt olika. De är bra på sina jobb men mindre lyckade i kärlekslivet. När deras mormor och morfar bestämmer sig för att gifta om sig får de utmaningen att hitta en dejt som är värd att vara med på bröllopsfotot.

Ja, det går bra. Det kan kanske filmomslaget skvallra om. Tja, det var så där bra.

söndag 8 december 2013

My fake fiancé


Jennifer är trött på att inte ha en sak efter att hennes pojkvän flyttat ut. Vince har lite problem med några lånhajar. De slår sina huvuden ihop och kommer på att de kan låtsas gifta sig så de kan dels ta alla presenter och dels ta alla pengar.

Gissa vad som händer? Ja, det är inte svårt att räkna ut men det är lite underhållande och man behöver inte tänka så mycket.

lördag 7 december 2013

Måste känna lite julkänsla

Det var julskyltning förra veckan. Jag hittad lite roliga saker.






Undercover angel


Harrison får ta hand om en liten flicka Jenny. Det går både bra och dåligt. Jag tänker inte skriva mer eftersom man kan räkna ut vad som händer. Trots det är det ganska charmigt och jag gillar skådespelarna. De passar till filmen.

fredag 6 december 2013

Saige paints the sky


Detta är en liten gullig film om Saige som älskar konst och när skolan ska stänga ned bilden under ett år blir hon så ledsen. Med hjälp av sin mormor och sin vänner tänker hon ändra på det. Det är kul med lite annorlunda film ibland.

torsdag 5 december 2013

The Prince & Me; The Elephant Adventure


Det är en liten gullig film där det gifta danska kungaparet firar sin första bröllopsdag. Det gör de genom att åka till Indien på statsbesök. Det blir lite problem som de två måste lösa. Det är väl en okej film. Nu har jag i alla fall sett allihop.

onsdag 4 december 2013

The Prince & Me: A royal Honeymoon


Vi träffar drottning Paige och kung Edvard av Danmark när de ska på sin smekmånad. Det blir lite annorlunda mot vad de tänkt sig. De får slåss mot f.d. pojkvänner och maktgalna ministrar. Som tidigare är det lite gulligt och lite komplikationer i förhållandet. Fast det gick att ta sig igenom.

tisdag 3 december 2013

The Prince & me 2 - The royal wedding


 Jag gissar att denna film kom till för att dels var ettan ganska framgångsrik, dels var den riktige kronprinsens bröllop en stor grej. I alla fall var det norska kronprinsbröllopet en riktig snyftare. Så i denna film gifter de sig. Det ska dock vara lite strul på vägen dit. Fast jag kan tycka att man borde ha fläskat på lite från filmmakarnas sida. Hur många tror de kommer till ett kungabröllop? 200 personer känns som få och istället borde det ha varit betydligt fler, fast det är en detalj.

Det är en söt liten sak som ger lite avkoppling. Stress är ett ord jag lever med i december.

måndag 2 december 2013

Au pair 3


Barnen är större men inte mindre busiga för det. Denna gång har dessutom en liten tjej tillkommit. Tre barn med andra ord. Tja, den var okej men inte så mycket mer.

söndag 1 december 2013

Au pair 2


Ja, det är tvåan och lite har ändrats annat än att Jenny kanske kommer att gifta sig. Som sagt min hjärna pallar inte mer. Tur att det finns filmer på youtube. Jag hittade denna film där.