lördag 30 november 2013

Au pair



Jenny har just avslutat sin utbildning inom ekonomi och nu söker hon jobb. Det företag hon en gång fått jobb på har gått i konkurs. Så när ett stort internationellt företag, CCI, söker personal blir hon glad. Det är ett ganska obetydligt jobb men när hon får träffa chefen blir hon lite förvirrad. Det visar sig att de inte pratar om samma jobb och Jenny blir anställd som au pair åt hans barn när de alla är på semester i Europa.

Det är en söt liten sak som påminner om en Harlequinbok. Det är liksom lagom underhållande för stunden. Min hjärna är lite trött så det är lagom bra just nu.

fredag 29 november 2013

It takes two


Amanda och Alyssa är mycket lika varandra men inte släkt. Amanda är född rik men hennes mamma dog tidigt och lever med sin pappa. Alyssa är helt föräldralös. Hon lever på ett barnhem och skulle vilja att Diane adopterar henne. När Amandas familj besöker sitt sommarhus för första gången på flera år är Alyssa på lägret mittemot. Det blir så att flickorna träffas av en slump och byter plats. Det visar sig vara en otroligt smart idé.

Det är en helt okej liten film. Den är lite söt och det är inte svårt att räkna ut varthän det tar sig men jag gillar filmen som underhållning.

torsdag 28 november 2013

Raising Helen

  

Helens äldre syster och man omkommer  i en olycka och Helen ärver hennes tre barn. Det är något den äldsta systern Jenny, som är mamma ut i fingerspetsarna, blir galen på. Helen försöker göra sitt bästa men att få en 15-, 10- och 5-åring att ta hand om är inte det lättaste. Dessutom är omställningen för henne också stor. Men flyttar gör de. Till  Queens, de börjar i en skola som drivs av en luthersk kyrka och där är en man vid namn Dan rektor. Han är en person som alla fyra gillar.

Det är väl en okej film. Jag stör mig på att det verkar finnas en tyst mammaöverenskommelse och att man inte kan förstå något när man inte är mamma. Dessutom verkar alla tro att det bara är att få barn och sedan blir allt lätt. Det är klart att det är en chock och det blir liksom Helens fel att hon reagerar för det får man tydligen inte göra. Ja, det är charmigt men just den här biten är viktig tror jag att låta komma fram och då hade kanske denna form av genre varit bättre om den var annorlunda.

onsdag 27 november 2013

Hästens dag

Idag är det hästens dag. Mina elever säger jippi. Jag måste visa en bild från min skola.



Liten sötnos eller hur? Hästens dag var det :).

The Nanny Diaries



Annie slutar college och vet inte vad hon ska göra. Därför tar hon ett jobb som nanny på the upper east side i New York. Det är ett ganska krävande arbete. Det är inte mycket hon gör rätt men den lille killen hon ska ta hand om gillar sin nanny. Nanny gillar honom också och killen som bor en våning upp.

Detta är bara underhållning. Det är bra och det är lite kul. Det är också något jag knappast kommer att minnas imorgon bitti.

tisdag 26 november 2013

Just friends


Chris älskade Jamie genom hela högstadiet och gymnasiet och när de tog studenten skulle han förklara sin kärlek. Det blev inte så och istället drog han från stan, flyttade till LA och bantade större delen av sig själv. Han lever också efter mottot att aldrig hamna i "The Friend Zon". Av en stor olyckshändelse hamnar han i den staden han växte upp i alldeles före jul och Jamie finns där. Det gör också Darryl.

Jag tycker det är en ganska charmig film som handlar om en andra chans. Dessutom handlar det om att växa som människa. Sedan levererar filmen några sköna repliker.
- What are you thinking about?
- "The Bush family"

- You wish you were in the friend zon.

Kul är den i alla fall och Anna Faris är underbar.

måndag 25 november 2013

Sunes sommar



Det är tänkt att familjen Andersson ska resa till Grekland men pengar sätter stopp för denna tanke. Det blir husvagnssemester och dessutom en bruten fot. Ja, början är väl sådär. Att pappa Rudolf sedan hittat en antik husvagn, mamma suktar efter yngre pojkar, det finns en amerikanskt basketbollag i närheten, Håkan håller på att bli överkörd ett par gånger, Anna flirtar med en raggare och Sune, ja han pantar burkar. Det finns en hel del att göra med andra ord. Men Sune har bara ögon för en enda person, Cornelia. Ja, är man tjejtjusare så är man.

Det är Peter Habers film. Som Sunes pappa är han på något sätt så komisk men också så varm. Det går bara inte att inte gilla denna film.

söndag 24 november 2013

Tragedi på en lantkyrkogård



Puck och Eje firar jul med hennes far och farbror. De är hemma hos farbrodern som är präst. Men på julafton blir byns handlare mördad och det visar sig att änkan kanske inte sörjer så mycket som hon borde. Det tycker i alla fall inte Puck.

Tja, en värdig avslutning av serien men jag blir lite trött på att mördaren är fel här med. I den äldre filmversionen är mördaren också fel men jag kanske minns bakvänt för det var inte igår jag läste Maria Lang. Musiken i denna filmserie är helt underbar. Det är som Bond och Perry Mason i ett. Så där lite jazzigt skumt om det är en genre :).

lördag 23 november 2013

Två - Ordlös lördag




American Psycho



Patrick Bateman är en Wall Street-kille som har ett ganska udda sätt att lösa problem. Istället för att ta det som en man mördar han personer han inte gillar. Dessutom har han ganska perversa sexuella fantasier samt att han älskar att vara ren. Så det är inte konstigt att han är ganska tydlig psykopat.

Det är en bra film som utspelar sig på åttiotalet. Det är lite skrämmande och jag såg den när det var mörkt. Det var verkligen inte riktigt det smartaste jag gjort. Människor som låtsas vara normala är fasiken så mycket hemskare än andra typer. Jag tror att det är det som kallas sociopat men jag vet inte riktigt. I alla fall var det en bra film och jag förstår att man valt filmatisera romanen av Bret Ellis Easton.

fredag 22 november 2013

Equilbrium


John Preston arbetar som klerk i en polisstat. Världen har genomgått fyra världskrig för att det ska fungera har man bestämt att känslor, böcker och annat som gör att människor kan tänka för sig själv är förbjudet. Prozium är en drog som alla tar varje morgon. Preston är bra på sitt jobb men en dag händer något som ändrar hela hans värld.

Det är en dystopi och har man läst några är det inte överraskande att böcker anses som farliga. Att den som är mest såld på tanken blir omvänd. Egentligen är det lite som att se Bradburys Farenheit 451 i en anda som påminner om det gamla Östtyskland. Fast här är det poliser och inte brandmän som får vara i centrum. Det är ganska spännande hur man tror om framtiden.

Det är en helt okej film och jag fattar faktiskt inte varför fler inte sett den. Fast det är klart eftersom dystopier kräver sin publik kan jag tänka mig att få tycker att den var sevärd.

torsdag 21 november 2013

I like #120



Det slutade regnsnöa idag och på eftermiddagen blev det lite klart. Jag gillade i alla fall solnedgången idag. Det var härliga färger överallt. 


Rabbit Hole


Becca och Howies son har omkommit i en bilolycka och trots att det gått åtta månader vill Becca rensa bort vissa saker från pojkens rum. Det är något Howie inte klarar av. Han går i gruppterapi och försöker sälja huset. Becca pratar med pojken som körde bilen vid olyckan och fokuserar mycket på sin syster graviditet.

Det är en film i smärta men också i försoning. Den smärta som förmedlas är hemsk att uppleva och när de bråkar med varandra eller agerar ut mot andra förstår man att det inte är lätt för dem. Skådespelarna är bra och jag förvånar mig att inte fler sätt filmen. Den har sin publik och det är film att reflektera över. Paret som i åtta år gått i en stödgrupp. Eller mamman som fortfarande sörjer sin knarkande sons död. Eller pojken som skriver en grafisk novell. Det finns mycket att fundera och tänka på. Det är ingen film för dig som vill ha en mysig stund men kanske vill tänka efter.

onsdag 20 november 2013

Let me in




Det här är en nyinspelning av den svenska filmen Låt den rätte komma in. Det finns likheter och det finns skillnader. Namnen på barnen och vilka händelser man valt att fokusera lite mer på. Annars är det sig likt. Jag kan tycka att det inte är lika bra. Det saknas något. Kanske känns det mer skrämmande när det sker i förort i Sverige. Kanske, eller så spelar regissören en extrem stor roll för tolkningen av boken. Barnskådespelarna tycker jag är duktiga och de övertygar. De vuxna är så perifiera att det inte blir relevant att kommentera dem.

Kontrollerad - onsdagstema #188


För att små grodor och ödlor från andra delar av världen ska kunna klara sig i Sverige krävs mycket tydliga kontrollerade utrymmen. Den här lilla snyggingen gillar nog sitt terrarium eftersom han sitter och sover. Holger heter han ju :). 



tisdag 19 november 2013

Världsdagen mot barnmisshandel

Att barn misshandlas stör mig. I Sverige har vi förbjudit både skol- och barnaga. Det är viktigt att bekämpa. Att länder i världen inte förstår att man inte ska slå barn förvånar och gör mig arg. Det är väl just det att man ser på Sverige som en avart. Eller hur, för det är vi som är problemet.



Tillfälle?

Idag är det Internationella mansdagen och Internationella toalettdagen. Det kan inte vara ett tillfälle eller så är det och de som kom på det inser inte hur kul just det är.

New Year's Eve



Jag tänker att detta är tänkt som en uppföljare till Valentine's Day som kom för några år sedan. Det är några människor vi får följa denna dag. Deras öden går ibland in i varandra och ibland inte. I mitten av allt finns två händelser. Det är Time Squares nyårsklot och en musikbranschfest. Dessa har mycket med varandra att göra och det har de personer som befinner sig på ställena också att göra.

Det är många kända namn och de gör ett bra jobb. De känns äkta även om fascinationen vid nyårsafton jag inte fattar. Det är bara en vanlig dag även om den sammanfattar året. Här är det som världens grej. Ja, man får väl tycka vad man vill. Jag tycker bara inte samma sak. Fast det är en mysig film som man kan se tillsammans med alla.

måndag 18 november 2013

Berättelser från Engelsfors


I väntan på den sista delen i trilogin kom man ut med en grafisk roman. Det är lite före och det är lite efter böckerna. Jag tycker det är härligt att se vad man har tolkat Mona som. Vilken tolkning och jag kan känna att man har gjort henne rättvisa.

Annars har alla utvalda inklusive Elias en del var. Det har att göra med deras förmågor eller deras personligheter.

Månprinsessan


Månprinsessan handlar om två släkter som bråkat sedan urminnestider. Maria har förlorat sin far och skickas till sin farbror som heter Sir Benjamin. Han är en bitter man som ogillar kvinnor och nu måste han stå ut med två. I omgivningen finns den andra släkten, de Noir, som inte vill någon något gott. I skogen springer dessutom en okänd kvinna omkring.

Jag förstår tanken men det är lite för rörigt och det är inte så bra. Det är okej men inget jag kommer att återkomma till. Skådespelarna är sådär.

Två intressanta händelser att uppmärksamma

Adoptionernas Dag infaller i mitten av november och det visste tydligen inte jag. Men det är en viktig dag för alla som inte kan och så gärna vill få barn. Den är också viktig för alla barn som blivit adpoterade. En dag att fira och hedra.

Det är också den europeiska antibiotikadagen. Det är intressant dag att tänka efter på. Jag läste att forskare är rädda för bakterier som blir resistenta. Det tror jag många är.



söndag 17 november 2013

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren


Efter den stora avslutningen inför sommaren har inte mycket hänt i Engelsfors. Det är snarare stillestånd mellan det goda och det onda. Eller nu överdriver jag. Det är varmt och skogen dör sakta. Det startar också en ganska spännande grupp i Engelsfors. Det är Positiva Engelsfors. Konstigt sa Bill, konstigt sa Bull.

Vi får återigen möta de utvalda och veta lite mer om dem i denna bok. Fokus skiftar lite och vi får följa Ida mycket mer. Det sker mycket i denna bok som kommer att påverka slutet antar jag. Det visar sig att rådet som övervakar magiska händelser är skummare än man kan tro.

Jag gillar den här boken lite mer tror jag. Det kanske är konstigt men jag tycker att Vanessa växer och visar vilken stark tjej hon är. Sedan måste jag säga att Mona Månstråle är verkligen en karaktär som man måste älskhata lite. Hon är så neutral i alla lägen och tja, hon är där för att tjäna pengar liksom.

Det gick lika fort att läsa denna om man säger så. Jag både läste och lyssnade för att få ut maximalt av boken på kort tid. Jag måste säga att jag är imponerad.

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv



Syskonens föräldrar omkommer och helt plötsligt påbörjas en rundresa utan dess like. Den förste släktingen de råkar utför är Count Olaf som inte vill något hellre än att få tag i barnens arv. Han försöker verkligen göra sig av med dem. När de övertygar sin advokat att de håller på att bli mördade flyttas barnen men Olaf följer efter, hela tiden.

Det är ganska okej eftersom det är en saga och en barnbok. Det är fantasifullt och verkligen riktigt speciellt. Olaf spelas av Jim Carrey som får använda hela sitt register när det kommer till att se olika ut på så många sätt som möjligt. De två barnskådespelarna är också bra. Det är med andra ord en bra film men kanske inte en som sätter sig fast i minnet. Det krävs att man är lite äldre eftersom det är rätt mörkt.

lördag 16 november 2013

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren


Okej, någon har sett lite för mycket på Buffy kanske. Missförstå mig inte. Jag gillar Buffy och jag gillar verkligen den här boken. Det beror på så många saker som gör den bra. Det är just vissa delar som får mig att minnas serien, rådet, ondskan, snygga och kanske farliga pojkar?

Vad Cirkeln handlar om vet nog alla som hittar hit. Det handlar i alla fall om en grupp unga tjejer som en natt när månen färgas blodröd möts vid en gammal dansbana för att få veta att de är utvalda att stoppa den apokalyps som komma skall. När vet ingen men kommer gör den.

Dessa personer är Rebecka, Minoo, Vanessa, Anna-Karin, Ida och Linnéa. De borde ha varit sju men Elias har dött före denna natt. Ja, mer omaka grupp kan man nog inte tänka sig. Den häxa de känner samhörighet med Matilda ber Rebecka att svetsa samman gruppen så att de kan bekämpa ondskan som en gemensam kraft.

Ja, vad ska jag säga. Jag var arg nästan halva boken. Det för att jag tyckte inte om att man valde att göra som man gjorde. Alltså som författare får man välja hur man vill göra. Jag bara inte gillade det. Det tog ett tag innan jag accepterade valet man gjort. Annars är det sköna porträtt av flickor i övre tonåren. Jag kan känna igen mig så mycket i Anna-Karin att jag nästan gråter lite. Det är så sorgligt att man blir behandlad på detta sätt.

Som sagt är detta en helt galen bra bok. Kanske krävs det dock att man är öppen för andra saker än det realistiska för att gilla denna. Det är också kul att författarna vågar skriva fantasy på svenska. Det är modigt och det kanske visar att det finns en publik därute för de som tvivlar.


Zoolander



Ben Stiller är kul och en av mina favoritfilmer när det gäller komedi är Trophic Thunder. Detta är inte i samma klass. Visst det är kul men det är lite spånigt. Manliga supermodeller med uppdrag att döda. Tja, lite annorlunda i alla fall.

fredag 15 november 2013

Quantum of Solace



En fredag efter en tung vecka gjorde att jag valde att se en Bondfilm. Det är inte den bästa med Craig men han är rätt bra ändå och rätt skön att vila ögonen på. Det är lagom för mig.

torsdag 14 november 2013

The Heartbreak Kid


Eddie pressas något av sin far att gifta sig och kompisarna håller med. Han är 40 år och borde skaffa sig en fru. Efter en passionerad träff gifter han sig med Lila och tror att det ska bli ett bra liv. Lila visar sig vara lite speciell och Eddie tänker att Miranda som han träffat på bröllopsresan måste vara bättre.

Jag vet inte. Bra är det kanske inte mer okej liksom.

onsdag 13 november 2013

Tron - Legacy



Det har gått några år sedan sist och Flynns son Sam är vuxen. Han saknar sin far som varit borta i 20 år. Trots det äger han hela Encom och försöker leva livet. En dag kommer pappans gamla vän och berättar att han fått ett sms från Flynns företag som varit stängt i år. Sam beger sig dit. Likt sin far hamnar han i datorernas värld och blir utmanad att spela.

Det är ganska charmigt och ganska likt originalet men samtidigt också nytt. Det är svårt att förklara handlingen men det är snyggt och det är lite gott mot ont som vanligt. Det fungerar och det är trevlig avkoppling när man känner sig lite trött.

måndag 11 november 2013

Tron



Det är åttiotal och det sitter programmerare och försöker göra bra dataprogram. En sådan är Flynn som lämnat sitt företag och startat en spelaffär. Fast han hackar systemet på nätterna men stoppas oftast av de interna systemen. Det är en natt när han försöker hacka som han sugs in i datorn och blir en del av programmen och spelen.

Det är svårt att förklara handlingen trots att jag just sett filmen. Kanske är det för att det är ganska fantasifullt som gör det lite klurigt. I alla fall är det en intressant idé som de lyckas genomföra hela vägen igenom. Det är bra och det är dessutom välgjort. Skådespelarna är bra och det måste ha varit otroligt coolt när filmen kom på åttiotalet. Jeff Bridges är rätt så charmig som en halvslarvig datakille som vägrar köpa etablissemangets stil. Så det är lite gulligt omodernt kan man säga. Fast skrämmande om man tänker sig på allt vi vill göra med datorer idag.

söndag 10 november 2013

Farliga drömmar


Min pappa gillar Maria Lang och när middagen var uppäten och godaste drottningpajen (blåbär och hallon i gosig blanding) borta såg vi på den senaste av filmatiseringarna. Puck ska jobba hos Dr. Hallman. Han är en briljant författare som nyligen fått Nobelpriset i litteratur. Eje ska i sin tur åka till Köpenhamn för att arbeta som gästprofessor där.

Jobbet som privatsekreterare är knepigare än Puck trott och när en av sönerna mördas ringer Puck sin man. Snart kommer Christer Wijk dit men det är allt en bisarr familj att ha att göra med och det är inte alla runt omkring som är glada över den gode doktorn heller.

Det är faktiskt en riktigt bra film och jag vet att de har tolkat riktigt bra intrigerna. Det är faktiskt lite småklurigt eftersom det både pekar och inte pekar på mördaren mer än en gång. Fast lite småmysigt är det.

Cinderella Pact


Nola vill så gärna vara smal och känd. Hon vill skriva och inte bara göra konstiga sysslor på sitt jobb. Men nu har Nola en hemlighet. Hon skriver för sin tidning men under en påhittad identitet. Nola tänker inte berätta om den men hon och hennes vänner bestämmer sig för att banta ihop och så träffar hon Chip. Han är datastöd på jobbet och ganska så snygg.

Ja, men jag tänker att som chick-flick är den helt okej. Det är samtidigt inte överraskande vad som händer. Det är liksom kanske lite förutbestämt om man säger så. Fast det är en gullig film. Den finns också som bok.

lördag 9 november 2013

Man of Steel



Ja, vad ska man säga. Det är en ganska stark nytolkning av stålis. Det är lite bakvänt kan man säga. Det är samma resa att hitta sig själv så det är väl inte nytt. Skillnaden är väl att det tar Clark ännu längre tid att hitta sin väg. Han vägleds av sina föräldrar kan man säga. Det är två starka fäder som formar och gör Clark till Superman.

Ja, det är som de flesta andra stålmannenfilmerna ganska okej. Det är liksom lite patriotiskt, lite starkare än alla andra och det är mycket action. Henry Cavill är bra som superman och hans pappor i form av Kevin Costner och Russell Crowe är också bra. Diane Lane spelar mamma och gör det också bra. Amy Adams som Lois Lane känns däremot liksom nja. Jag gillar Amy så det måste ha blivit lite knas.

fredag 8 november 2013

Spirited Away


Chichiro ska flytta med sina föräldrar och de åker bil till sitt nya hem. De stannar vid en gammal gård eftersom pappa har åkt fel. De stannar till och ser sig om. De tror sig vara i en gammal nöjespark som kanske fungerar som något annat. Chichiro är inte övertygad däremot. Det visar sig att hon har rätt. Solen går ned och helt plötsligt förvandlas föräldrarna och Chichiro befinner sig i andarnas värld. De uppsöker det gamla badhuset för att rena sig. De blir tokiga över att ha en människa där så Chichiro får arbeta för sitt och sina föräldrars liv.

Det är en mycket bra film som kan vara lite otäck om man är yngre. Det är ganska hemska saker som andar som äter djur och otäcka figurer. Samtidigt är det lite kul och gulligt. Den här filmen är japansk och man måste nog förstå hur animé och manga fungerar för att gilla det ritade. Det kräver lite metakunskap för att förstå vissa val filmmakarna gör. Eftersom jag gillar animé så var det inte så svårt egentligen.

torsdag 7 november 2013

Chaos Theory


Tänk dig att din fru är snäll och sätter om klockan för att ge dig mer tid. Det är väl snällt? Tänk dig nu att din fru är lite tankspridd och sätter klockan fram tio minuter så du tappar tid istället. Det är vad som händer Frank en dag och efter den dagen så blir hans liv aldrig sig mera lik igen någonsin. Han kommer sent till sin föreläsning, han blir uppraggad på stan och han räddar en kvinna som ska föda. Problemet är att hans fru får veta om två av dessa saker och tror att Frank har varit otrogen. Ja, det gör inte hans liv lättare om man säger så.

Det är en helt okej liten film. Ryan Reynolds och Emily Mortimer samt Stuart Townsend gör det hela bra. De känns trovärdiga i sina roller. Det är kanske inte en så originellt manus som man kan tro för det går lite att räkna ut men det är gulligt en stund.

onsdag 6 november 2013

Five dollars a day


Jag tror att det är tänkt att en cancerpatient utan försäkring i landet därborta ska kosta så mycket men jag vet inte. Annars har jag ingen aning. Det kan vara så mycket som far och son gör slut på dagligen under sin roadtrip genom USA. Pappa har cancer och efter att sonen fått sparken så har han inget annat för sig. I New Mexico finns en experimentell cancerbehandling som kanske kan ge pappan mer tid. Deras förhållande är ganska ansträngt eftersom pappan är orsaken till att Richie varit i fängelse och även förlorat sitt jobb. Pappan är en con-man av stora mått men samtidigt en man med stort hjärta när så behövs.

Det är en charmig liten film men inte det bästa eller det sämsta jag sett. Det är bra skådespelare som Christoffer Walken som pappa och Sharon Stone som gammal flamma. Men det är en trevlig stund av avkoppling de bjuder på.

tisdag 5 november 2013

Shooting Dogs


Joe är en ung och mycket idealistisk lärare som verkar i Rwanda. Han arbetar på en skola som delvis är belgisk och där arbetar också en präst som varit i Afrika i 30 år. De båda älskar sitt jobb och älskar att arbeta med de människor som finns omkring dem. Detta är dagarna innan statskuppen. Vid skolan finns en belgisk FN-trupp och personer från regeringen åker för att kolla upp dem. Så utbryter kuppen som kom att leda till nästan en miljon människors död. Tutsierna avrättades av hutuerna. Västvärlden och FN gjorde många fel i denna konflikt men som alltid är det lätt att vara efterklok. Hur många hade dött om man gjort på ett annat sätt?

Det är en ganska lågmäld film och den berättar olika perspektiv. Den är bra och den ger en annan bild än Hotel Rwanda som också är bra. De berättar olika saker och det gör mig ont att man lite glömt bort detta folkmord. Vi ska inte ge oss lyxen att glömma något oavsett om det är Rwanda eller Srebrenica eller något annat folkmord.

måndag 4 november 2013

The Grudge 3



Jo, nu är vi i New York. Ungarna som skräms är kvar men annars är det långt från första filmen. Ibland när man har ett starkt märke fungerar det. Skräckfilmer ska väl egentligen inte tänkas så mycket på. Den här är svagast i serien. Lite förvirrar den mig.

söndag 3 november 2013

The Grudge 2


Detta är uppföljaren till The Grudge och som uppföljare är den väl sådär. Det blir alltid mer skruvat i tvåan och så även här. Det utspelar sig fortfarande i Japan men likt första filmen hoppar handlingen i tid. Denna gång mellan saker som hänt direkt efter filmen, det som hände tidigare och det som händer sist. Det gäller att hänga med.

Ungarna i den här filmen eller i alla tre är riktigt läskiga. Det är poängen jag vet men jag kan i alla bli lite rädd. Det är väl det som är tanken med skräckfilmer. De ska göra oss rädda och få oss att bli skrämda. Det fungerar. Det är nog inte tanken att man ska tänka på handlingen allt för mycket.

lördag 2 november 2013

The Grudge


Så här i skräckfilmstider tänkte jag mig se igenom The Grudge-trilogin. Det handlar om Karen som tillsammans med sin pojkvän studerar i Tokyo. För att dryga ut kassan så arbetar han på restaurang och hon som hemhjälp. Det är så hon kommer i kontakt med familjen Williams.

Det är knäppt att förklara handlingen i en skräckfilm. Det är ungefär som att recensera en serietidning där det finns flera små serier i ett. I alla fall låter det lite roligt när man berättar handlingen. Det är en ny inspelning av en japansk skräckfilm men med amerikaner och japaner i huvudrollerna. Det är ganska stora namn i denna film och den är helt okej. Jag blir dock inte klok på hoppandet fram och tillbaka i tiden. Fast det är lite otäckt och ljudet får min syster att skrika till. 

fredag 1 november 2013

The Bourne Ultimatium


Den här gången är det personligt. Okej, det var en klyscha men den här gången ska Bourne komma på vem det är som gjorde honom till den mordmaskin han kan vara. Dessutom tror CIA att han fortfarande är farlig för dem. Det ska jag inte säga är osant. Han börjar ge sig på deras hemliga agenter som finns i Europa och tar till sin hjälp en av agentsamordnarna.

Jag skulle bli tokig på att kallas "assett", alltså tillgång om jag var agent. Fast de som har betalat träning och utbildning kanske ser personen som en ägodel, vad vet jag. Det är bra att man gör lite annorlunda eller ja, egentligen inte. Bara det att personerna som försöker dölja allt blir andra och det gör det hela mer konspiratoriskt. Alla tre filmerna är bra och Matt Damon gjorde rätt som slutade på topp. Tre filmer är helt okej och han gick vidare till något annat.