söndag 30 juni 2013

Det femte elementet



Världen håller på att gå under. Men det finns en räddning. Nu vill det sig inte bättre än att Zorg är ute efter denna räddning. Han har skickat några hejdukar efter dessa stenar. Det enda som klarar sig är en hand. Utifrån denna återskapas Leeloo, en vacker kvinna som är lite lost. Hon flyr sina räddare och träffar Korben. Han kör taxi efter att ha lämnat militären. Korben blir lite förtjust, eller kär, i Leeloo men problemet är att världen måste räddas.

Ja, Luc, Luc. Det känns som om du ville lattja lite med polarna. Det är så det känns och vet du. Det är rätt okej. Jag kan köpa att du och polarna lekte lite och det blev en schysst rulle. Jag köper också att du är lite tänd på Milla Jovovich. Dessutom är Chris Rock underbar. Det är en man som kan skrika som en liten flicka. En trevlig film att se när man inte vill bli annat än underhållen.

lördag 29 juni 2013

Battle of Los Angeles



Ja, jag undrar om man ska göra filmer av dataspel. Det kanske fungerar ibland men den här filmen gjorde mig konfunderad. Jag kommer faktiskt inte ihåg vad den handlar om. Jo, det finns utomjordingar och en cool militär styrka. Nja, inte riktigt något för mig och jag gillar det mesta annars.

fredag 28 juni 2013

The American president




Ja, vem skulle inte vilja ha en snygg demokratisk president i Vita Huset som dessutom bryr sig om miljön. Det är tydligen den kärlekshistorien som många demokrater i USA ville ha med Vita Huset eftersom Aaron Sorkins karaktär känns lite igen från The West Wing eller om det är tvärtom.

Andrew Shepard är änkling, far och president. Han träffar Sydney Ellen Wade. Tycke uppstår och de börjar dejta varandra. Det är något som republikanerna utnyttjar till max. Det är nämligen så att det är ett år kvar tills omval. Samtidigt försöker Sydney lobba för miljön och tja, det är ju en romantisk komedi så gissa vad som händer.

Det är lite gulligt och det är en otroligt rapp dialog. Värd att se och älskar du The West Wing gillar du nog den här filmen också.

torsdag 27 juni 2013

Janis den magnifika av Johanna Nilsson


Janis har stulit sin brors bil. Hon ska se norrskenet. Det finns inget annat i hennes liv just nu. Jo, det gör det. Emelie som inte finns längre och allt de skulle göra. Emelie har tagit livet av sig och skjutit ner skolkamrater. Det är vad Janis försöker glömma eller förstå eller bearbeta på sin resa norrut.

Det är många planer som försvann när Emelie försvann. Hur de skulle vara vänner hela livet eller vad de skulle göra när skolan var slut. På väg norrut träffar Janis en del människor som gör hennes resa mera fyllig. Det är damen i skogen som ger henne en pistol. Det är Morgan och Viola som har rymt från staden och lever nästan på det naturen ger. Och Jim som är vacker, spelar piano och har sina höga och låga stunder. Alla dessa möter Janis på väg norrut i Sverige.

Jag gillar Johanna Nilsson. Hon skrev en bok som tog mig länge att läsa för den berörde mig. Den här boken berör mig också men inte på samma sätt. Jag blir lite konfunderad att det handlar om en skolskjutning. Det är något som aldrig har hänt i Sverige och därför känns det mer som fiktion än tidigare böcker av Nilsson. Det gör mig faktiskt lite ledsen eftersom jag tycker att boken är bra men den griper mig inte överdrivet mycket. Jag tänker på de stackars barnen som haft så halvkassa föräldrar eller har de det? Tja, jag är glad att jag har läst den men jag vet inte om jag kan rekommendera den. Kanske.

Out of Sight



 Åh, jag stör mig lite på Clooneys halva Elvisfrilla. Det är nog så jag måste beskriva den. Men jag älskar den här filmen. Det är charmigt och smart. Man kan förstå hur det blev Oceansfilmerna efter detta.

Clooney spelar Jack, bankrånaren som rånat flest banker i USA, och som bestämmer sig för att rymma och göra en sista stöt. Jennifer Lopez spelar Karen Sisco, en marshall som har hand om fångtransporter. Dessa två möts den dagen Jack rymmer. Den gnista som tänds mellan dem gör dem lite perplexa. Dessutom blir de lite dumma. Fast det är så charmigt att just detta sker.

Jag gillar den här filmen. Det finns en skön ton som jag ibland saknar i andra Soderberghfilmer. Men vi är alla olika och alla kanske inte gillar den här filmen.

onsdag 26 juni 2013

Ett besök på Nääs slott

I midsommarhelgen gjorde jag ett besök på Nääs slott utanför Göteborg. Det blåste och var kallt men intressant. Jag kan erkänna att jag kanske inte gjorde så mycket av parken som man kunde men det var liksom inte väder för det.











Taken 2




Bryan är orolig för sin dotter och sin ex-fru men de överraskar honom i Istanbul när han har avslutat ett arbete. De tar en liten semester och dottern har nog tankar om att mamma och pappa ska bli ihop igen. Problemet är att släktingar till de som kidnappade dottern förra gången vill gärna se Bryan död. Om mor och dotter stryker med är det okej.

Det är en okej uppföljare och det är lite kul att tänka sig att Liam Neeson är mer actionstjärna när han närmar sig 60 än han var när han var 40. Det är en speciellt observation. Det är faktiskt en trevlig stunds underhållning men knappast något du minns i morgon.


tisdag 25 juni 2013

Örnnästet



Det gjordes en hel del film om andra världskriget på sextiotalet. En del var bra och annat mindre bra. Talande är nog att ganska många filmer fortfarande är okej att se.

En amerikansk general blir infångad av tyskarna och satt på ett av deras alpbaserade slott. En grupp brittiska militärer med spionbakgrund ska hämta ut honom. Till sin hjälp har de en amerikansk ranger som är en god prickskytt, bland annat. Gemensamt för dem alla är att de också pratar flytande tyska.

In i södra Tyskland far denna grupp och det finns hjälp till hands. Sedan visar det sig att någon spionerar åt tyskarna och gruppen blir arresterad och tagen till slottet. Det var kanske inte planen men alla kommer till Schloss Adler oavsett deras intentioner.

Jag har sett filmen så många gånger och den är bra.

måndag 24 juni 2013

Den stora flykten



Det här måste ha varit en storfilm av rang när den kom. Det är så stora namn, för sextiotalet, med i den. Idag tror jag att man måste gilla film för att känna igen många ansikten. Nu lät det där ganska negativt och det var inte meningen. Jag såg filmen med en vän som inte kände igen någon av skådespelarna och det förvånade mig. Men, vi är alla olika, vad gör det egentligen.

Detta är filmen om några flygofficerare som under andra världskriget sitter i krigsfångläger. Deras största hobby är att rymma. De är bra på att rymma men mindre bra på att hinna undan. Nu har tyska militära ledningen bestämt sig för att sätta alla ruttna ägg i samma kartong. De har också byggt ett superfängelse. Eller vad man nu kan kalla det.

Ja, tyskar och Bondskurkar verkar vara lika dumma. Typ. Så är i alla fall vissa av tyskarna i denna film. Men å andra sidan är inte alla engelsmän, skottar, amerikanare eller vad man nu kan vara alltid lika smarta heller i filmen. Det är en underbar film. Det är lite roligt och lite spännande samt troligt. En lite annorlunda film om andra världskriget.

söndag 23 juni 2013

The Truman Show


Truman är inte som alla andra. Till skillnad från resten av människorna runt omkring honom tror han att det är verkligt allt som händer. Det är inte riktigt så utan Truman har hela livet levt i en TV-show. Den visas dygnet runt och handlar om Truman. Det är som att leva i halvmodernt femtiotal. Det är lite gulligt och otroligt medelklass småstad.

Truman borde vara lycklig men det är han inte. Han saknar kvinnan han en gång älskade och trivs inte med fru eller jobb. Alla i staden arbetar kring Truman och få saker är spontana. Men Truman vågar drömma. I alla fall lite. 

Jim Carrey borde göra fler dramatiska filmer för han är så bra. Han har en naivitet som går igenom skärmen och jag känner med honom. Det är säkert därför som Peter Weir valde honom. Den känslan tror jag ska upplevas i filmen också. Det är ett fascinerande ämne och detta är nog den bästa filmen om realitysåpa som gjorts. Det värsta är att den känns delvis trolig fortfarande. Men se den. Den går nog att streama om inte annat.

lördag 22 juni 2013

Tropic Thunder



Det finns filmer som man hatar eller älskar. Det här är en film jag älskar. Det trodde jag inte det men det är en smart parodi på filmstjärnor. Ben Stiller är lite varje actionstjärna som finns och kanske lite Tom Cruise i synnerhet. Jack Black är kanske lite sig själv men Adam Sandler och Eddie Murphy i synnerhet. Robert Downey Jr. ska tydligen vara Russell Crowe och I'm a dude-tal måste vara det mest förvirrande och roliga som visats de senaste åren.

Tom Cruise å sin sida är nog bäst som elak och helgalen producent. Vad man än säger om honom så tror jag han har otrolig självdistans. Speciellt gangstarap. En skön stund en sommarkväll när man är lite trött. Se den om du inte har.

Allt för konsten

Jag hittade ett gäng grafiska samlingsromaner på biblioteket från förlaget Optimal. Jag kan erkänna att jag aldrig hört talas om Optimal och läste några. I dessa fanns författaren Li Österbergs serie och det var bra och lite roligt. Så det var en trevlig bekantskap.


fredag 21 juni 2013

Treasure Island



Skattkammarön kom på 1800-talet och har lästs av barn i generationer. Jim är den unge pojken som ger sig ut i världen för att rädda sin mammas krog efter att pappan dött. Orsaken till detta är att han och läkaren Livesey har hittat en karta. En skattkarta som en gång tillhört den ökände piraten kapten Flint. De har fått med den rike landägaren Trelawney att hyra ett skepp och kapten Smollett är skeppets kapten. Det är här i kabyssen som Jim möter den enbente piraten, numera kock, John Long Silver. Han kommer att betyda mycket för Jim.

Iväg till Karibien far skeppet och som sig bör är det bra i början tills dess att Silver får hela besättningen att begå myteri. Jim stannar på Silvers sida och de övriga hamnar på ön. Ja, vad som händer sedan stämmer inte bra med boken. Det stör mig faktiskt. Jag kan köpa att man tar bort svårfilmade delar eller att någon karaktär blir ihopslagen med en annan för att spara tid men att ändra slut och karaktärers öde är lite fel. Det är vad som händer i denna film. Inte för att jag hade tänkt mig att de skulle vara boken hundra procent trogen men nog trodde jag att det skulle vara mer än så här.

Lite besviken är jag nog. Det är faktiskt inte en film som man behöver lägga ned tid på.

Glad Midsommar


Idag är det midsommarafton. Solen skiner just nu och det verkar bli en fin dag. Så här i sommartider tänkte jag ändra layouten lite på bloggen. Så ha en bra dag därute. Ät, njut och ha kul.

torsdag 20 juni 2013

15 … gör mig glad.


Airheads


Detta är filmen om ett band som för att slå igenom kidnappar en radiostation med hjälp av vattenpistoler. Vem som är dummast får du avgöra själv. Det är kul att se Sandler lagom lugn och Busciemi lite sådär kul.

onsdag 19 juni 2013

The nutty professor II - The Klumps



Denna gång får Sherman Klumps familj större utrymme och det betyder att Eddie Murphy gör mer än tidigare. Buddy Love kommer tillbaka och Sherman har drömmar om att gifta sig. Det är lite blandad komik kan man säga.

Sherman har en vacker kollega som han vill gifta sig med och han friar till henne. Men ju närmare vigseln man kommer desto mer börjar Buddy att märkas av. Sherman gör nu något som han kommer att ångra.


14 … har med idag att göra.



tisdag 18 juni 2013

The nutty professor



Stackars Sherman. Han känner sig lite stor och klumpy. Kanske är det inte bättre av att han heter Klump i efternamn. Sherman är biologkemist och försöker hitta ett sätt så att människor kan bli smala. Han har lyckats och eftersom universitetet stoppar hans forskning prövar han det på sig själv. Resultatet av det är Buddy Love. Den inre smala och kanske lite elakare versionen av Sherman.

Eddie Murphy har tagit sig an Jerry Lewis gamla film och det fungerar bra. Det är lite pinsamt men det ska det vara. Trots allt ett fint budskap och det är att du duger som du är.

13 … påminner mig om min ungdom.

Gud vad svårt. Det finns en hel del men jag gissar på att denna titel stämmer. Det var lite så jag kände mig.



Nektarinkaka

Igår tänkte jag att jag borde rensa ut mitt kylskåp. Jag hittade ett gäng nektariner som borde ätas. Så jag gjorde en liten nektarinkaka i långpanna. Det blev riktigt bra och tja, tur att jag hann ta ett kort eftersom den nästan är slut.

Fina rader eller hur?

4 ägg
5 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

5-6 nektariner
Farinsocker efter smak

Smält smöret och låt svalna av. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt försiktigt i smeten. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret. Stoppa ned nektariner i smeten. Detta är valfritt hur. Jag använde farinsocker på eftersom det blir lite knaprigt av det.

Smöra och bröa en långpanna.

Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Skär i rutor och ät eller frys in.

måndag 17 juni 2013

Legally Blonde 2



Ska man gifta sig då måste ens favvohunds mamma vara med. Så är det bara om man lever i Elles värld. Därför ska nu Brusiers mamma räddas från djurförsök så till Washington D.C bär det. Staden blir invaderad av rosa och ett lätt ljust skimmer.

En helt okej uppföljare.

12 … har med en sak jag aldrig ska göra att göra.


Jag tror inte jag skulle kunna mörda någon men man vet aldrig. Men just nu känns det inte så. 




söndag 16 juni 2013

Hetero i Hägersten av Sofia Olsson



Detta är historien om ett normaludda par som egentligen inte är sambor. Inte först i alla fall men som slutligen hamnar i en Stockholmsförort i en andrahandslägenhet och just sambo. Vi börjar i Gubbängen och bor där i ett år. Sedan blir det Bandhagen och en semester resa i Ukraina innan vi hamnar i Hägersten.

Våra kära hetero vill så gärna vara lite speciella och udda men att köpa en bostadsrätt i Hägersten visar sig vara vad alla normaludda gör. Sedan ska man visst också inte gilla Beckfilmerna men ändå se varenda en och kunna alla utan till. Eller bråka om vem som ska diska, hur man packar eller hur man spelar kort i fjällen. Det blir nästan lite jobbigt när man inser att man nog inte är så speciell som man vill vara.

Detta är en skön bok som fler borde läsa. Den är klart värd en stund av ditt liv. Jag känner igen mig men jag känner igen ännu fler av mina vänner och bekanta i vissa konversationer. Det är med andra ord igenkänning för många.

Legally Blonde


Det finns något befriande med denna film. Den är härligt fördomsfull samtidigt som den dödar en del fördomar. Elle är en blond partytjej på college. När hennes stora kärlek dumpar henne bestämmer hon sig för att bli seriös. Hon bestämmer sig för att söka till Harvard Law School och kommer in. Stackars Harvard. Det blir sig aldrig mera likt efter den rosa invasionen. På både gott och ont.

Reese Witherspoon är underbar som Elle. Värd att se om du inte gjort det.

11 … har med en semesterresa jag har gjort att göra.



lördag 15 juni 2013

Cool Runnings



Detta är filmen om det första jamaicanska bobsledlaget någonsin. Det är en charmig liten sak som utspelar sig på Jamaica och i Canada under OS 1988. Jag gillar sportfilmer. Det är faktiskt ganska kul att man ens tänkte tanken.

En elev, vars mamma fortfarande inte har uppehållstillstånd, som kommer från Somalia. Han minns sin första vinter och skulle lätt säga att han nog inte förstår logiken att välja en vintersport för att komma till OS. Numera är det inte samma sak. Kanske trodde grabbarna att snö var en annan sak. Men det kräver sin man. Det jamaicanska laget ska ha all cred för att de tog klivet.

10 … har med något uppifrån att göra.



Kanske inte rätt just nu men det är vackert när det snöar lätt.

fredag 14 juni 2013

9 … har med en blomma jag tycker om att göra.


Ja, örtablommor i alla fall. Det finns det gott om. Jag gillar nästan alla örter så.


Deuce Bigalow - European Gigolo




Ja, idag är första dagen på semestern. Därför passade en totalhjärndöd film bra idag. Uppföljaren och kanske lite knäppare.

torsdag 13 juni 2013

8 … har med något nödvändigt ont att göra.




Deuce Bigelow - Hollywood gigolo



Ibland när orken är slut är det skönt att se en film som är så knäpp att den inte behöver någon eftertanke. Detta är en sådan film. Oded Fehr är en bättre skådis. Annars är det typ Sandlerlandets polare som gör sig påminda i denna film.

onsdag 12 juni 2013

Hundarna i Riga



Två lettiska män flyter i land i Ystad. Wallander och gruppen tar kontakt med den lettiska polisen och till staden kommer en lettisk polismajor. Han tror att det är maffian. Eftersom detta är tidigt nittiotal så luktar luften av KGB och sovjetiska storskurkar. Wallander däremot är på en förändringsresa. Han känner sig ensam i livet och sträcker ut sina händer mot alla runt omkring sig.

Behållningen är Stellan Skarsgård och Björn Kjellman. Båda pratar skånska.

7 … har med en plats jag vill till just nu att göra.


Jag har aldrig varit i Helsingfors och skulle vilja åka dit. Får se om det blir i sommar eller någon annan gång.


tisdag 11 juni 2013

6 … har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra.




Jo, det gör mig glad. Choklad.

Den femte kvinnan



En grupp män blir avrättade utan någon form av motiv eller samhörighet med varandra. Ystadspolisen funderar och utreder. Det är ett stort fall och rötterna finns i en husvagn och legosoldater som en gång varit i Kongo.

Det är otroligt stora fall som hamnar i Wallanders lilla knä. Det är en helt okej film.

måndag 10 juni 2013

5 … påminner mig om min barndom



Inte för att detta var min barndom men jag läste denna mycket ung och den fick mig nog att bli svensklärare och senare lärare i historia och religion. Den har påverkat mitt liv mycket med andra ord.

Mannen som log



Det är mycket som händer i lilla Ystad. Så även i denna film. En far och hans son blir brutalt mördade och de har en gemensam klient. Klienten är Skånes rikaste man och kanske en av Sveriges. Han har planer tillsammans med sin dotter att underlätta för organdonationer. Wallander blir intressant och börjar snoka. Samtidigt går det inte så bra privat för den gode kommissarien.

Tja, helt okej. Det är lite segt och vad ser kvinnor i denne man? Please tell me.

söndag 9 juni 2013

Tedags på Sundbyholm Slott

På morsdag fick mamma en present att åka bort och dricka te på Sundbyholm Slott. Det var okej väder. Det var riktigt varmt och jag tror att det var många mammor där. Det var ju ett tag sedan men skolan i maj - juni är inte alltid lätt att ta sig igenom.