tisdag 31 januari 2012

Dag 30 – Ett sista ögonblick

Det var januari det. Som lärare lär man sig att tiden flyger. Det som inte händer före påsk blir inte gjort säger kollegorna. Det tror jag inte på men visst kan man ha den attityden. Nästa månad ett annat projekt.

måndag 30 januari 2012

Dag 29 – Mina ambitioner

Svårt tycker jag eftersom min ambition länge var att bli lärare. Så nu får det bli att vidareutbilda mig, att bli av med mina skulder och att resa mer. Leva livet. Vem ska annars göra det?

söndag 29 januari 2012

Minnet är kort

Ibland glömmer jag att agent Gibbs i NCIS en gång i tiden blev vald till världens sexigaste man. Okej, Mark Harmon menar jag. Han var tvåa ut efter Mel Gibson. Tja, sånt är livet ibland.




Dag 28 – Det här saknar jag

Vem saknar inte detta?



Hur är du som läsare?


snabb  långsam
läser alla ord  skummar en del
gillar långa beskrivningar hoppar över det som inte för historien framåt
kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag
undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar
tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något
idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor
tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut
väljer efter omslag skiter fullständigt i ytan
läser baksidetexter undviker baksidetexter
väljer boken efter rekommendation vill helst välja själv
rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker
hör det jag läser i huvudet hör aldrig det jag läser
gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker
läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning
läser alltid på svenska läser på flera språk
är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare
skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser
läser varje dag läser mer sällan
tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

lördag 28 januari 2012

Vårstädning

Det är dags för en ny bakgrund. Den är återanvänd från förra året men inte så julig.

Dag 27 – Min favoritplats

Jag har ingen bild på detta ställe men det är vid havet och en väns hus. Där är det alltid vackert och lugnt. När man är stressad är det skönt att drömma sig dit. Alltid skönt med hav.

fredag 27 januari 2012

Dag 26 – Mina rädslor

Jag är rädd för att ha ont. Det låter fånigt men jag har levt med smärta i halva mitt liv och jag har ont både här och där. Det är inte så farligt nu men ibland kan jag bli helt apatisk. Så smärta är en stor rädsla. Just detta att det inte går över är det som stressar mig. 



Annars har jag andra smårädslor som ormar, brrr. Sedan är det också saker som att drunkna som gör mig rädd. Det är med andra ord en del saker som gör mig rädd.

Flickan från Nova

Nova är ett fint namn på en liten dvärg eller en supernova när en stjärna dör. I den här boken är det inte en stjärna utan en koloni som ligger en bit från jorden. I ett rum sitter Stella inspärrad för en psykos. Hon anser sig vara jagad av Zorach som är den onda kraften i universum medan hon är den som skyddar den goda kraften, Aisla.

Stella kallar sig för Aisla ibland men inte så att hennes doktor eller mamma hör. De tror bara att hon är galen. Istället är det hemligt. Stella är en rebell på den koloni där hon bor. Hon är intresserad av jorden vilket är fel. Hon tycker om sex och det är nog också lite fel. Hon är inte intresserad av naturvetenskap utan av annat och det är helknepigt i de flestas värld.

Stella känner också Boi som är något så konstigt som hemlös. Dessutom är han synsk och en pojke som Stella är lite kär i.

Bra med boken - kul med en science fiction från Sverige.

Mindre bra med boken - lite knepig intrig på så kort tid.

Intressant med boken - bra skriven och annorlunda ungdomsbok.

torsdag 26 januari 2012

Dag 25 – En första

Det är liiiite tidigt men ibland är det bara läge att tacka ja. Farfar bjöd på semlor idag och eftersom jag jobbade lite länge fick jag en när jag kom hem. 

Årets första semla från bästa bageriet.


onsdag 25 januari 2012

Lite småsnusk

Nej, det är det inte. Småsnusk alltså. Det är lustfyllt och passande för kvinnor. Och män för den delen också. Jag gillar att Lina Neidestam har fått möjligheten att göra feministisk erotik. Dessutom är det förlagt till den svenska folkkulturen och det är lite kittlande. Eftersom jag är anonym på nätet så kan jag säga att detta vara en av mina julklappar från min vän. Jag antar att jag ska läsa detta när jag saknar honom lite. Kanske, vad vet jag.

Men vi träffar både Gösta Bergling, huldror, maror, häxor och annat otyg som enbart tänker på en sak. Det är bra ritat och roligt. Detaljerna är underbara och personerna är vackra. Det enda jag tycker är lite synd är att pojkarna, männen eller vad de nu kan skulle kunna vara lite mer fyrkantiga i ansiktet. Men det är jag som gillar mina grabbar med en så kallad "square jaw".


Läs den idag.

Dag 24 – Det här får mig att gråta

Jag bölar en del. Jag gråter när Sverige vinner guld i OS eller när något stort sker. Jag fällde en tår vid kronprinsessbröllopet. Sedan så gråter jag vid sorgliga filmer och böcker. Jag gråter vid bröllop och begravningar. 


Konstigt nog så gråter jag när jag blir arg och frustrerad. En udda bieffekt av att försöka hålla ilskan nere.

tisdag 24 januari 2012

Dag 23 – Det här får mig att må bättre

Jag kör yoga och det är trevligt. Det gör mig lugn så att jag sover bättre. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde innan. Sedan så är matlagning och människor som gillar mat något som piggar upp. Jag önskar att jag gillade motion mer men så är tydligen inte fallet.



Choklad är också något som får mig att må prima. Men vem gör inte det av choklad?

måndag 23 januari 2012

Dag 22 – Det här upprör mig

Man ska inte slå barn, våldta barn eller mörda barn. Det gör mig så arg att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Sedan är det inte det enda men människor som skaffar barn eller kidnappar barn bara för att skada dem borde inte få ha rätten till att bestämma över sitt eget liv. Ett liv i fängelse är det som är gäller.

Lite annorlunda

Marianne Jidoff är nybliven änka och tofflar omkring i sin gigantiska lägenhet. Lite uttråkad och kanske lite förvirrad. Maken saknar hon inte så mycket som man kanske kan tro. Hans var otrogen större delen av deras äktenskap och Marianne lärde sig att leva med det. Olle, en av hennes nära vänner, och som är åklagare nu när mannen dött, ber henne komma tillbaka till jobbet. Marianne funderar och bestämmer sig slutligen för att börja jobba igen och att röka.

Marianne ska leda en specialgrupp för att ta reda på hur det kan läcka information från åklagarmyndigheten till pressen. Till sin hjälp får hon Torsten Ehn, från rikskrim och en riktig duktig polis, och Augustin Madrid, en påläggskalv som är nybakad polis. De är tre omaka människor med ett gemensamt - de vill ha rättvisa och lösa fall.

Fallet de får handlar om en död finansman som blivit överkörd mer än en gång. Detta leder dem till tvivelaktiga sekter, fina villor i Djursholm och en värld av hemmafruar och hårt arbetande män där otrohet verkar vara vardag.

Jag gillar boken. Kanske inte för att mordet är så centralt men det finns där. Det jag gillar är att karaktärerna har ett liv. De tar ledigt när de har jobbat länge och de verkar ha ett okej privatliv.

 Bra med boken - en annan typ av kriminalroman. Alltid kul med smarta kvinnor.

Mindre bra med boken - lite mycket fokus på mat. Banta hit och diet dit. Onödigt.

Intressant med boken - så Torsten och Marianne? Kommer detta att hända?

söndag 22 januari 2012

Dag 21 – Ett annat ögonblick

Jag är lite sjuk. Dålig värme på jobbet och en kollega som i tid och otid ska vädra samt ett tungt schema har gjort mig lite trött och ynklig denna helg. Jag har inte gjort många knop på eftermiddagen idag utan tittade på Junior Masterchef Australia och bloggade. 



Mr. Holmes I presume

Sherlock Holmes är i ropet. På TV gestaltas den superklipske detektiven av Benedict Cumberbatch och Watson av Martin Freeman. Men på bioduken är Robert Downey Jr. och Jude Law som får vara de kända gestalterna. I Sherlock Holmes: A Game of Shadows får vi träffa en Watson dagarna innan och efter hans bröllop, en manisk Holmes och ärkefienden Moriarty. Det är en intellektuell duell mellan Holmes och Moriarty som tar tittaren genom större delen av Europa. På vägen sprängs hotell, töltas det på hästar och åks tåg innan vi möter uppgörelsen på ett slott i Schweiz som för mina tankar till örnnästet, Hitlers berömda slott där han tog semester ibland.

Downey Jr gör ett underbart jobb som den lite lätt maniske och drogpåverkade detektiven. De kläder som används ibland är mer än lovligt galna. Law gör definitivt den sötaste och kanske mest våghalsiga versionen av Watson. En klipsk man med stort mod som bredvid Holmes kanske känner sig lite dum. Jared Harris spelar Moriarty men hälften av tiden tänker jag att karln borde spela Sigmund Freud med det skägget. Fast som ärkeskurk klarar han sig bra. Vi får också träffa storebror, Mycroft Holmes, underbart spelad av Stephen Fry. Den enda som klarar galen bättre än Downey Jr i denna film.

Noomi Rapace spelar Simza. En spåkvinna med romskt ursprung som letar efter sin bror och hjälper våra detektiver i jakten på både brodern och Moriarty. De som förväntat sig att hon skulle vara Salander bör nog tänka sig att det här är en helt annan roll men både hon och de andra kvinnorna i ensemblen har starka kvinnoroller för att vara i Ritchiefilm. De brukar inte vara med eller vara lite snälla om de är med.

Men det är en underhållande film. Dessutom så witty att en del i salongen inte fattade det. Det är inte alltid kul att garva åt sådant man vet författarna har tänkt i dagar på och en person i en salong fattar. Vilka nördar är inte vi i så fall. Jag undrar om det blir en trea. Triologier är ju den nya innegrejen så vi får se. Ni andra, se filmen idag!!

Rory Gilmores lista

Fetstilta böcker är de som jag har läst.
Om bara författaren är fet har jag läst något annat av vederbörande.
Kursiva böcker är de som jag har hemma men ännu inte läst.

1.The Five People You Meet in Heaven by Mitch Albom
2. The Kitchen Boy by Robert Alexander
3. Brick Lane by Monica Ali
4. Oryx and Crake by Margaret Atwood
5. Oracle Night by Paul Auster
6. The Amazing Adventures of Kavalier and Clay by Michael Chabon
7. The Meaning of Consuelo by Judith Ortiz Cofer
8. Fat Land: How Americans Became the Fattest People in the World by Greg Critser
9.The Red Tent by Anita Diamant
10. The Bielski Brothers by Peter Duff

11. Ella Minnow Pea by Mark Dunn
12. Middlesex by Jeffrey Eugenides
13. Bee Season by Myla Goldberg
14. Autobiography of a Face by Lucy Grealy
15. My Life in Orange by Tim Guest
16.The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon
17. Sacred Time by Ursula Hegi.
18. Seabiscuit: An American Legend by Laura Hillenbrand
19. Rescuing Patty Hearst by Virginia Holman
20. The Polysyllabic Spree by Nick Hornby

21. Songbook by Nick Hornby
22. The Kite Runner by Khaled Hosseini
23. A Quiet Storm by Rachel Howzel
24. How the Light Gets In by M. J. Hyland
25. Nervous System by Jan Lars Jensen
26. The Secret Life of Bees by Sue Monk Kidd
27. The Nanny Diaries by Emma McLaughlin and Nicola Kraus
28. Extravagance by Gary Krist
29. The Namesake by Jhumpa Lahiri
30. The Devil in the White City by Erik Larson

31. The Song of Names by Norman Lebrecht
32. The Fortress of Solitude by Jonathan Lethem
33. Small Island by Andrea Levy
34. Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West by Gregory Maguire
35. A Month Of Sundays by Julie Mars
36. Life of Pi by Yann Martel
37. Property by Valerie Martin
38. Quattrocento by James McKean
39. Reading Lolita in Tehran: A Memoir in Books by Azar Nafisi

40 The Time Travelers Wife by Audrey Niffenegger
41. How to Breathe Underwater by Julie Orringer
42. When the Emperor Was Divine by Julie Otsuka
43. Bel Canto by Ann Patchett
44. Truth & Beauty by Ann Patchett
45. My Sisters Keeper by Jodi Picoult
46. Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers by Mary Roach
47. The True and Outstanding Adventures of the Hunt Sisters by Elisabeth Robinson
48. The God of Small Things by Arundhati Roy
49. Empire Falls by Richard Russo
50. The Lovely Bones by Alice Sebold

51. Holidays on Ice by David Sedaris
52. Me Talk Pretty One Day by David Sedaris
53. Unless by Carol Shields
54. Balzac and the Little Chinese Seamstress by Dai Sijie
55. The Opposite of Fate by Amy Tan
56. A Confederacy of Dunces by John Kennedy Toole
57. The Song Reader by Lisa Tucker
58. Just a Couple of Days by Tony Vigorito
59. Old School by Tobias Wolff
60. The Shadow of the Wind by Carlos Ruiz Zafon

61. Little Women by Louisa May Alcott
62. Emma by Jane Austen
63. Sense and Sensibility by Jane Austen
64. Cousin Bette by Honore De Balzac
65. Fahrenheit 451 by Ray Bradbury
66. Jane Eyre by Charlotte Bronte
67. The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov
68. Song of the Simple Truth: The Complete Poems of Julia De Burgos by Julia De Burgos
69. The Awakening by Kate Chopin
70. Heart of Darkness by Joseph Conrad

71. David Copperfield by Charles Dickens
72. Crime and Punishment by Fyodor Dostoevsky
73. An American Tragedy by Theodore Dreiser
74. The Count of Monte Cristo by Alexandre Dumas
75. The Name of the Rose by Umberto Eco
76. The Sound and The Fury by William Faulkner
77. Time and Again by Jack Finney
78. The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald
79. A Passage to India by E.M. Forster
80. Anne Frank: The Diary of a Young Girl by Anne Frank

81. Lord of the Flies by William Golding
82. The Scarlet Letter by Nathaniel Hawthorne
83. The Sun Also Rises by Ernest Hemingway
84. Siddhartha by Hermann Hesse
85. The Hunchback of Notre Dame by Victor Hugo
86. Brave New World by Aldous Huxley
87. The Lottery: And Other Stories by Shirley Jackson
88. The Metamorphosis by Franz Kafka
89. The Story of My Life by Helen Keller
90. On The Road by Jack Kerouac

91. One Flew Over the Cuckoos Nest by Ken Kesey
92. Flowers for Algernon by Daniel Keyes
93. A Separate Peace by John Knowles
94. The Razors Edge by W. Somerset Maugham
95. Death of a Salesman by Arthur Miller
96. Beloved by Toni Morrison
97. Speak, Memory by Vladimir Nabokov
98. 1984 by George Orwell
99. The Portable Dorothy Parker by Dorothy Parker

100. The Bell Jar by Sylvia Plath
101. Complete Tales & Poems by Edgar Allan Poe
102. The Fountainhead by Ayn Rand
103. The Catcher in the Rye by J.D. Salinger
104. Sybil by Flora Schreiber
105. Hamlet by William Shakespeare
106. Pygmalion by George Bernard Shaw
107. Frankenstein by Mary Shelley
108. The Jungle by Upton Sinclair
109. A Tree Grows in Brooklyn by Betty Smith
110. Of Mice and Men by John Steinbeck

111. Dr. Jekyll and Mr. Hyde by Robert Louis Stevenson
112. Uncle Toms Cabin by Harriet Beecher Stowe
113. Vanity Fair by William Makepeace Thackeray
114. Anna Karenina by Leo Tolstoy
115. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
116. Galapagos by Kurt Vonnegut
117. Ethan Frome by Edith Wharton
118. Night by Elie Wiesel
119. The Picture Of Dorian Gray by Oscar Wilde
120. The Code of the Woosters by P. G. Wodehouse 

Så jag antar att dessa böcker borde läsas. Men ingen tysk, snälla någon. Varför ens kalla det läsbart. Okej, många därute älskar tyskar men nej, mardrömmar som hemsöker mig. Brrr.

lördag 21 januari 2012

Dag 20 – Den här månaden

Januari är en trist månad för mig personligen. Jag har svårt att starta efter jul och är lite deppad resten av tiden. Nu när snön lyser lite med sin frånvaro blir det lite värre. Annars är det en tråkig månad i mina ögon. Det händer inte mycket och det är lite synd att plocka ned julen. 

Jag har lite bilder som jag tycker säger en del om hur månaden känns. Det är hur världen ser ut när det är dags att åka hem eller ha lektion.








 







fredag 20 januari 2012

Dag 19 – Detta ångrar jag

Jag ångrar nog inget stort. Kanske att jag skulle ha valt att resa mer som student eller spara lite mer pengar då. Annars, livet är för kort för att ångra sig hela tiden.

torsdag 19 januari 2012

Dag 18 – Min favoritfödelsedag

Men tjena. Det måste ha varit 20 års dagen. Jag tror inte att jag firade 18 så mycket eftersom det var året efter farmor och mormor dog. Det var bara inte läge då. Men 20 firades med polare, studentkompisar och annat löst folk. Vi festade hela natten och jag minns blå sprit. Ja, en kemist hade tagit med sig något som innehöll någon vätska som fick en att kissa blått. Gud vad folk blev stirriga. Syrran hade med sina kompisar också. 

Annars gillade jag min 25 årsdag också. Den var lugnare men trevlig med bästa vänner och släkt.

onsdag 18 januari 2012

Dag 17 – Mitt favoritminne


Jag minns när min syster föddes, nja inte dagen men när hon kom hem. Hon låg i sin lilla vagn och sov. Jag stod och tittade på henne och Pia, vår hund, stod bredvid mig. Vi tittade och sedan klappade jag min syster lätt på huvudet. Mormor och farmor trodde jag slog henne men mamma lugnade dem och menade att jag gillade min syster. Hon sov i mitt rum och kräktes på min nalle. Nalle är världens tåligaste eftersom han blivit kräkt på, tvättad, duschad, tappad i toaletten, dragen av två barn och en hund samt en katt och överkörd. Men syrran kräktes först. Hi,hi.

tisdag 17 januari 2012

Circle of Friends

Jag måste säga att min ungdom ibland var lite blandad. Jag älskade Alien och såg alldeles för mycket action. Jag grät mig igenom Schindler's list men har aldrig sett den igen. Dirty Dancing var kanske inte det bästa som någonsin visats och jag är inte lika såld på den som jämnåriga kan vara. Däremot såg jag vid tjugoårsålderen bok som hette Circle of Friends av Maeve Binchy. Den var bra och tilltalade mig då Benny är lite knubbig och inte så säker på sig själv. Lite som jag då.

Något år senare kom filmen med samma namn. Jag gillar den skarpt. Det är mest brittiska och en del amerikanska skådespelare i denna film som utspelar sig på Irland men sak samma. Det är lite uppväxt och lite självförtroende. Det är 1950-tal och upproriskt mot den katolska kyrkan. Jag gillar fortfarande filmen. Den får mig att bli lite nostalgisk. Den kommer aldrig att gå till världshistorien som den bästa filmen som gjorts. Däremot är den söt och lite fånig men romantiska filmer med knubbiga tjejer är ovanliga.

Dag 16 – Min första kyss

Året var nog 1984 och jag var åtta år när jag fick min riktiga puss av en kille. I alla fall av en kille jag ville skulle pussa mig. Men min första kyss kom 1990 under en fest hos kompis M. Hennes storebror fyllde år och där var min första Daniel. Ja, jag har en passion för namnet och haft mer än en pojke som hetat så. Daniel var lång och ganska söt. Han smakade lite öl och salt men annars var det mysigt.

måndag 16 januari 2012

Dagens

Humör: Trött, en lite jobbig bihåleinflammation som ska fixas utan antibiotika. Mvh din läkare nära dig.

Gjort: Undervisat, ätit och åkt hem.

Planer: Sova och kanske läsa

Ser på: Top Gear

Lyssnar på: Samma som ovan

Läser: Flickan från Nova och lite annat just nu.

Dricker:
Te

Äter:
Kardemummaskorpa. Mmm.

Bästa:
Skrattat med elever

Sämsta:
Hur man kan bli nominerad utan att veta om det. Typ.

Fundering:
Hur ung är för ung när det kommer till bröstcancer?

Dag 15 – Mina drömmar

Tja, idag är de kanske inte så många. Jag drömmer om att vinna lite pengar och kunna resa. Jag drömmer om barn men har insett att det nog inte blir så. Jag drömmer om att vara smärtfri men det kommer nog aldrig att ske. Men så är det med livet ibland. Lite upp och lite ned.

söndag 15 januari 2012

Dag 14 – Vad hade jag på mig i dag?

Det var ingen bra dag idag. Jag tror jag blev lättmatförgiftad igår av äggen. I alla fall kläder idag. Pyjamas och mjukisbyxor samt en stor tröja. Det har inte varit något att se på bild. Ever.

Svar med filmtitlar

Hej! Hello Dolly!
Vem är du? Fröken Sverige
Hur önskar du att du kunde vara? Be Cool
Vad gör du helst en ledig dag? Surf's up
Beskriv ditt favoritdjur. The lion king
Hur ser du ut? Normal
Beskriv ditt humör idag. The hangover
Vad är viktigast i ditt liv? The family tree
Vad är helt oviktigt för dig? The fast and the furious
Beskriv en plats du trivs på. Hemma bäst

Beskriv något du tycker är vackert.Vinterviken
Vad längtar du efter mest just nu? This is England
Vad längtar du inte alls efter? Blizzard

lördag 14 januari 2012

Dag 13 – Den här veckan

Veckan efter ett lov är alltid tung. Många lektioner och mycket att planera. Sedan är det svårt att komma igång. Det har också hänt en hel del med mentorseleverna denna veckan. Så arbetsmässigt har det varit tungt. 

Mor har fyllt år och även min kusin. Det har varit lite fest och tårta. Lite presenter och lite hemlagad semifreddo med rocky roadsmak. 


Annars har jag blivit lite intresserad av en soffa på IKEA. Den är ganska snygg. Imorgon blir det att plocka ned julgranen och käka mammas ischoklad.

fredag 13 januari 2012

Dag 12 – I min handväska

Den här var lätt cos' I don't have none. Men när jag har en väska brukar jag ha med min mobil, min plånbok, min filofax, min kamera, två nyckelknippor och halstabletter samt två pennor. Bara för att det är alltid bra att ha pennor.



torsdag 12 januari 2012

Sveriges mästerkock 2012

Jaha, då var det klart. Jag gillar att det blev ett litet blandad fält. Unga förmågor och lite äldre. Både många män och kvinnor. Men vem ska jag heja på? Jag har några favoriter. Återkommer senare. 

Dag 11 – Mina syskon

Idag är det min mammas födelsedag så det passar ju att skriva om min syster. Jag har bara en syster som är tre år yngre än vad jag är. Hon är lite envis och gillar att bestämma över mig. Hon föddes en fredag precis samma tid som jag och det är något som vi båda tycker är lite kul. Pappa brukar säga att det är därför vi bråkar, för vi vill inte dela plats. 


Min syster är den enda jag kan bråka med på riktigt utan att något händer. Hon är utbildad ekonom men har svårt att få jobb eftersom just den grenen hon valde är smal. Hon, precis som jag, har ärvt våra föräldrars intressen som böcker, film och gamla saker. Hon är rolig att resa med och blir helt hysterisk när hon är full. Då kan hon skratta på sig. Ja, vad mer utan avslöja för mycket om henne som person. Inte mycket. Annat än att i elaka stunder kallas hon för Nasse, för att hon är ett väldigt litet djur.

onsdag 11 januari 2012

tisdag 10 januari 2012

Dag 09 – Min tro

Det är lite ibland fult att tro på Gud. Det är rationellt eller ens modernt. Jag har vänner som är kristna och tycker därför att mycket i tron och även kyrkan är godhet och snällhet. Jag har alltid stöttat kyrkans ideella arbete och när en arbetskamrat hade varit i Afrika för några år sedan så följde hon med mig till ett arbetsmöte sedan. Lite har hon ändrat sig.

Men min egen tro då? Jag tror på snällhet och godhet. Ärlighet är bra men den kan vara grym och det gynnar inte alltid alla. Är man generös med sig själv så får man tillbaka. Jag tror också på Gud för annars skulle inte världen vara vacker eller barn finnas. Men framförallt skulle vi inte vara så nyfikna och snara att inte tro på Gud. Det finns många olika sätt att tro och det gäller att hitta sitt eget. 






måndag 9 januari 2012

Dag 08 – Ett ögonblick

På väg hem en måndag i januari

söndag 8 januari 2012

Dag 07 – Min bästa vän

L och L är mina allra bästa vänner. Vi har känt varandra sedan låg- och mellanstadiet. Båda är mycket kristna och tillhör svenska kyrkan respektive pingstkyrkan. De är ganska lika som människor och otroligt olika mig båda två. L och L däremot är inte så bra vänner. De känner egentligen bara varandra genom mig och skulle aldrig umgås ensamma. Knepigt det där men jag tror att den religiösa tanken är för svår att överbrygga. Det är lite konstigt när två religiösa människor inte kommer överens.

Snabba svar



Morgonpigg eller nattuggla? Så himla mycket så det är lite skrämmande.

Bibliotek eller bokhandel?Alla underbara konstböcker mmm.....

Adlibris eller Bokus? Mitt konto fungerar igen och de har ett bättre söksystem.

Ljudbok eller e-bok? Bilen älskar bok.

Inbunden eller pocket? Bäst och vackrast.

Vampyrer eller zombies? Om jag måste välja.

Camilla Läckberg eller Jan Guillou? Absolut!

En i taget eller slalomläsning? Helst

Bokmärke eller hundöra? Hundöra är en dödssynd.

Chips eller choklad? I alla former 

Biografier eller memoarer? De är ofta skrivna av lite mer kompetenta skribenter.

Skräck eller chicklit? Comic relief.

Boken eller filmen? Oftast men jag tycker de lever egna liv. Allt handlar om skicklig adaptation.

Twitter eller Facebook? Nej, nada.

Strindberg eller Heidenstam? Av två onda ting så.

Kokbok eller Bakbok? Med bakdel.

Te eller kaffe? Te. Bara te.

Rött eller vitt?Vitt, då rött är migränframkallande.

Boklördag eller ViLäser? Den jag har tillgång till.

Man Booker Prize eller Augustpriset? De väljer ofta så bra att de ska ha en eloge.

lördag 7 januari 2012

Dag 06 – Min dag

Jag är född i mitten av april och jag är ett vårbarn. Jag älskar påsken och allt som har med min månad att göra. Det är lite speciellt att vara född på långfredagen men coolt. Jag skulle vilja fylla på Långfredagen igen. Mest för att jag vill ha en ledig dag för bara mig.

fredag 6 januari 2012

Dagens

Humör: Seg och trött. Jag har haft ont i magen och dessutom nacken just nu.

  
Gjort: Ätit pizza. Den var hemgjord på fullkorn och mycket god.

 
Planer: Måste nog rätta lite tror jag.

 
Ser på: Maria Wern

 
Lyssnar på: Tvättmaskinen

 
Läser: Min blogg just nu.

 
Dricker: Pepsi - kvar sedan pizzan.


Äter: Inget just nu.

 
Bästa: Att jag kan äta annan mat än buljong.
 
Sämsta: Nacken.




Fundering: Hur dumma får poliser i svenska serier bli?

Dag 05 – Vad är kärlek?

Kärlek är att tycka om någon annan och bry sig om allt i den andra personens liv på både gott och ont. Sedan är det alltid svårt att inte bli sårad eller något likande. Kärlek kan man känna mellan föräldrar, syskon och vänner. Det hela går egentligen ut på att ge mer av hela sitt hjärta.


torsdag 5 januari 2012

Dag 04 – Det här åt jag i dag

Det blev ingen bra bild men jag åt i alla fall köttfärspaj idag. Den var god och jag blev mätt. Det blev mor också. Det blev en råkostsallad till.

onsdag 4 januari 2012

Dag 03 – Mina föräldrar

Min pappa växte upp i ett litet samhälle nära den ort jag och min familj bor på idag. Han har en storebror och föddes faktiskt hemma i soffan. Han har arbetat med samma sak i nästan 45 år. Han är snäll och gillar film. 


Min mamma föddes på den ort där vi bor. Hon har inga syskon och var nog den första i sin klass som hade skilda föräldrar. Min mamma är snäll och gillar böcker. 


De träffades 1975 och ett år senare var de gifta och hade mig. De har bott på samma hus i 33 år. De är samlare båda två så därför passar de så bra ihop. De har två irriterande vanor. Mamma älskar att tvätta och pappa klipper gräset eller skottar sin uppfart med en passion. Det är fan inte normalt att göra det så ofta. 


Det enda de inte är överens om är husdjur. Mamma vill inga ha och pappa vill ha hund, katt och fågel. Vi har haft hund och fågel när jag var barn men känner jag mamma rätt så aldrig mer. Om inte pappa lyckas tjata ut henne.

Paganinikontraktet

När man städar eller är ute och går så är vissa deckare bättre. Det gör liksom inget om man missar lite handling. Det går att hänga med i alla fall.

Kepler börjar med att berätta om Paganini och om musik i största allmänhet. Jag måste säga att musiken är den största behållningen i denna bok. Vi får återigen träffa kommissarie Joona Linna och hans kollegor på rikskrim. Denna gång kommer Linna att arbeta ihop med Saga Bauer på Säpo.

Penelope, ordförande för Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, åker ut i skärgården med sin pojkvän Björn och lillasyster Viola. De ska tillbringa helgen därute. De lägger till vid en ö men snart befinner sig Björn och Penelope sig på flykt och Viola är död. Men detta är inte fallet som Linna blir inkopplad på utan Carl Palmcrona har hittats död i sin lägenhet. Det ser ut som ett självmord men snart inser alla att det inte är så lätt.

Jonas Malmsjö läser denna bok och det fungerar bra. Uppläsare ska ha mörka röster som gör det hela både lugnande och lättare att köpa hysteriska röster. Språket är både bra och mindre bra. Dialogerna är ibland lite väl högstadieberättande men det finns ett målande bildspråk.

Flera recensenter tycker att boken är bättre än den första men jag vet inte jag. Linna är en så machosnubbe att Guillou nog sitter och tycker att både Hamilton och Arn är värsta mjukisarna. Han verkar också oemotståndlig mot kvinnor och är en sådan jäkla besservisser att om jag var hans chef skulle han få sitta och titta på fortkörare på E20 utanför Ekolsund.

Bra med boken - det kändes som en mer sammanhängande berättelse denna gång.

Mindre bra med boken - Joona Linna är inte en karaktär som jag kan ta till mig.

Intressant med boken - hela delen med vapenexporten och musikdelen. Det var som att läsa något av Dan Brown egentligen.

tisdag 3 januari 2012

Dag 02 – Min första kärlek

Jag var tio år och det var Patrik som bodde granne. Han var söt och duktig på skateboard. Snacka om att man var lätt att lura. Sommaren var rolig men inte hösten i fyran. Patrik och hans polare mobbade mig varje dag. Love hurts. I min själ så blev han mindre söt. Idag är han okej att prata med men smärta är smärta oavsett hur gammal man är.

Korståg

Ja, Magnus Rosmann läser Robyn Youngs Korståg. Det fungerar för Rosmann har en mörk stämma. Men han låter hela tiden som om hans läppar är knastertorra. De är så torra att jag vill slicka mina läppar.

Okej, detta har egentligen inte något med boken att göra men det blir mycket när det tar 29 timmar att lyssna på boken.

Korståg handlar om Tempelriddarorden i Acco, Israel och i synnerhet om Will Campbell. Han är riddare och arbetar dessutom i hemlighet för ett sällskap som finns inom brödraskapet. Will har ett uppdrag och det är att behålla freden med muslimerna. Han har möten med Kalawun som är en av sultanens många emirer. Men det finns personer på både den muslimska och kristna sidan som arbetar för att freden ska brytas och att krig ska utbryta. Detta är den röda tråden genom hela boken. Det går ungefär 15 år i boken så det är många slag som utspelas innan det avgörande slaget står mellan sultan Kahlil och de kristna i Acco.

Det är ett stor persongalleri som återkommer från Youngs förra bok Brödraskapet men många introduceras också. Det är många sidospår ibland och de kan bli förvirrande. Det krävs att man läst den förra boken för att hänga med riktigt ordentligt. Sedan måste man fråga sig om det hade fungerat att göra boken lite kortare. Vissa delar känns inte alltid relevanta. Jag känner också att det kanske finns lite för mycket hat mellan muslim och kristna ibland. Ifall man inte har distans är det lätt att falla i fällan att alla muslimer hatar oss.

Berättandet är ibland lite långsamt, otroligt långsamt. Jag gillar bildspråket och beskrivningarna som inte alltid stämmer överens med dialogen.

Bra med boken - jag gillar att det känns som medeltid när man lyssnar på den.

Mindre bra med boken - det långsamma tempot och längden gör att den känns ännu längre.

Intressant med boken - jag väntar in den sista boken. Däremot lär jag nog inte läsa mer av Young efter del tre.




måndag 2 januari 2012

2011

Årets happening
Tja, det hände inte så mycket under 2011. Jag säger att få se Monets tavlor på Moderna.

Årets projektAtt köpa bil.  

Årets låt
Born this way med Lady Gaga. Min och elevernas fullåt att nynna i skolan.

Årets resa
Ingen speciell. Kanske att våga åka buss igen.

Årets hurra!
Min löneförhöjning. Äntligen.

Årets person
Tomas Tranströmmer. Jag saknade Fylking och hans Äntligen i december.

Årets slit
GY11. Seriöst. Det är mycket att ta in på en gång.

Årets plagg
Tunika och flera tunikor.

Årets bästa bok
Det får bli Mobergs Utvandrarsvit trots att den sista boken inte är utläst.

Årets sämsta bok
Nej, ingen på riktigt.

Årets köp
Min bil.

Årets lycka
Det var inte så farligt som jag trodde den där ryggvärken.

Årets tv-stund
På spåret.  


Årets förändring
Många kollegor som slutat. Jag saknar er.

Årets film
Det får bli King's speech eller X-men First Class. Svårt, svårt. 

Dag 01 – Om mig

Jag är en glad kvinna mitt i livet. Om resten av livet går lika fort så är det alldeles för kort. Jag är lärare och bor i en liten stad. Jag är ensamstående men trivs med det. Jag gillar böcker, filmer och att laga mat. Jag insåg sent i livet att jag är en liten husmor i själen men samtidigt feminist. 


Jag är lite sen ibland med saker och ting men det har att göra med att jag vill fundera på saker och ting innan jag bestämmer mig. Jag har fortfarande inte facebook t.ex. Jag lärde mig köra bil vid 28 års ålder. 


Jag gillar att resa och är faktiskt ganska lättroad. Jag klarar inte av solsemester utan blir då väldigt uttråkad. Jag har aldrig tågluffat utan har arbetat mig igenom både gymnasium och universitet.

UHV - den sista för julen 2011


söndag 1 januari 2012

Julklappar 3.0





En månad av mitt liv

Detta kommer att börja gälla från och med i morgon och 30 dagar framåt. 

Dag 01 – Om mig
Dag 02 – Min första kärlek
Dag 03 – Mina föräldrar
Dag 04 – Det här åt jag i dag
Dag 05 – Vad är kärlek?
Dag 06 – Min dag
Dag 07 – Min bästa vän
Dag 08 – Ett ögonblick
Dag 09 – Min tro
Dag 10 – Det här hade jag på mig i dag
Dag 11 – Mina syskon
Dag 12 – I min handväska
Dag 13 – Den här veckan
Dag 14 – Vad hade jag på mig i dag?
Dag 15 – Mina drömmar
Dag 16 – Min första kyss
Dag 17 – Mitt favoritminne
Dag 18 – Min favoritfödelsedag
Dag 19 – Detta ångrar jag
Dag 20 – Den här månaden
Dag 21 – Ett annat ögonblick
Dag 22 – Det här upprör mig
Dag 23 – Det här får mig att må bättre
Dag 24 – Det här får mig att gråta
Dag 25 – En första
Dag 26 – Mina rädslor
Dag 27 – Min favoritplats
Dag 28 – Det här saknar jag
Dag 29 – Mina ambitioner
Dag 30 – Ett sista ögonblick

Böcker jag läst 2011

1. Den värsta läsupplevelse du haft under året?
Seriöst måste jag säga Kepler. Kanske lite bättre med tiden men väldigt mycket hyp. Jag bara säger, too much. 


2. Vilken bok har påverkat dig mest under 2011? 
En bok jag läst i min kurs. Att handleda i praktik och teori. Svårt men intressant. 


3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av under året som gick?
Nej, kanske lite Hypnotisören av Kepler. Skrämmande när man är ute i mörkret och går. 


4. Vad använder du som bokmärke?
Det är nog vad som finns. Helst ett fint men papper går också bra. Kvitton är guld. 


5. Vad var den första bok du läste 2011?
Det var nog Är detta en människa? i min andra kurs. En så ledsam bok.


6. Vilken bok läser du nu?
Jag läser två. Det är slutet på Paganinikontraktet av Kepler och Alaa Al-Aswanys Yacoubians hus.

7. Och vilken sida är du på?
Båda är ljudböcker så skiva 10 och skiva två.