lördag 30 april 2011

Nej, inte riktigt

Träffade farfar när jag handlade i morse och vi pratade en liten stund. Han skulle till farmors grav och sedan vila innan vi träffas i kväll för att äta grillat hos mor och far.

Jag ska jobba fyra timmar i dag. Vi har ett projekt på jobbet som börjar idag och håller på till mitten av september. Just nu, känns det inte helt hundra att vara på med elever. Så, hellre sitta och plita på mitt näst sista PM på ett tag och kanske till och med dricka lite vin.

Nej, nu ska jag tvätta min bil så den ser ren ut.

fredag 29 april 2011

Friday, April 29, 2011

Which drink best describes your personality -- tea or coffee?

Jag är en passionerad tedrickare. Så jag tycker det passar mig. Det är lugnt och lite småute, jag i ett nötskal. 

Trött tröttare tröttast

Jag tror att jag är allt just nu. Bara fem veckor kvar.

Nysydda

Jag har under hösten och vintern fått till fyra tavlor. De ska bli mors dags present till mamma. Jag tror hon kommer att gilla dem.




torsdag 28 april 2011

Ha, ha

Ja, lite kul i lönetider.

På väg hem en torsdag

Hungrig efter en hel dag. Onödigt men gott. En McChicken blev det allt.










På gatan där jag bor.

Thursday, April 28, 2011


Talk about the best wedding you ever attended.

Kompis L gifte sig för några år sedan. Hon och blivande maken hade varit i hop i fem år och hade ett barn när de bestämde sig för att gifta sig. De gifte sig i kyrkan och L hade en blå klänning. Den var underbart vacker. Det var ett enkelt bröllop men en jäkla fest efteråt. Vi var nog kanske 50 personer som åt, drack och hade kul. Vi lekte en musiklek baserad på parets favoritlåtar gemensamma och egna. L:s storasyster vann, vilket fusk. Det var mitt i sommaren och det var varmt. Som tur var var lokalen sval och skön och vi höll på länge. Det var ett trevligt bröllop där skratt var det viktigaste.

Kulturfyra - om film och boxning

Här är Kulturfyran
1. Hur många filmer har du sett i år?

Tja, för många kanske för att det ska vara bra. Men jag ska räkna, vänta. 44 men jag har inte med alla i min lista så antagligen 50 kanske.

2. Vilken är den bästa film du sett hittills i år?

Det får bli Inception. Den var så komplex och typiskt tänkvärd Nolan. Me likey.

3. Har du sett boxning live någon gång?

Nej, brr.

4. Vad tycker du om boxning?

Jag tycker att det är en hemsk sport. Det är konstigt att ingen tycker att den är barbarisk.

onsdag 27 april 2011

Wednesday, April 27, 2011

Which piece of playground equipment would you go to first as a child -- the slides or the swings?

Vilken fråga. Idag som barn skulle jag välja gungorna för de gör mig mindre klumpig. Jag var ett så klumpigt barn. Det är minst lika kul fortfarande att gunga. Mitt i sommaren när det är varmt och gosigt. 

Vår hemma i min stad

Det är vår och parkförvaltningen hemma blir som förbytt. Nej, de är duktiga på att utsmycka staden. Det är blommor i rondellerna och vid broar. Det står blommor både här och där under de varma månaderna och nu är det påsk som är inspirationen. Det intressanta är att ingen någonsin förstör dessa kreationer. Trevligt tycker jag.



När det är som vackrast

Jag kan bli galen på mitt jobb. Det medger jag. Jag kan också bli galen på andra saker men i bland är det bara vackert och då är det som allra bäst. Som igår. Det kallas fördel och löneförmån. Så här ser det ut utanför mitt fönster. Enjoy.






tisdag 26 april 2011

Tisdagtema - påsk

Påsk är min helg. Min syster fyller runt nationaldagen, mamma vid jul och pappa vid midsommar. Jag fyller vid påsk och gillar starkt att fira helgen med både mat och skoj.

Min påsk här hemma.



Mitt ris


Mitt favvoägg



Mitt påskpar

Tuesday, April 26, 2011


How do you unwind after a hard day?

Jag ser på Tv eller en film. Jag dricker kanske en whisky och tar ett bad. Eller så kör jag ett pass yoga. 

Monday, April 25, 2011


What do you do while waiting in line?

Det beror på kö. Om jag står och ska handla mat så går jag igenom vad jag behöver göra. I andra köer så dagdrömmer jag lite. Kör jag bil så lyssnar på radio eller något annat. 

Carl Larsson

Följande tavlor har jag sytt till min pappa. Han har alltid gillat Carl Larsson och det har inte varit så svårt att hitta broderier med motiv av en av våra stora konstnärer. Frukosttavlan finns i 5 exemplar. Vi skickade fyra till släkten i USA. Det året var inte kul eftersom det var ganska tråkigt att sy samma tavla fem gånger.







måndag 25 april 2011

Snart jobb igen

Imorgon börjar slutspurten inför sommaren. Det är betyg, nationella prov och roligheter som ska klaras av samtidigt som utvecklingssamtal och implementering av GY11. Tur att vi är rätt så ensamma i religionsämnet ute hos oss. Vi och vi, jag är ensam menar jag och hur svårt är det att komma överens med sig själv om det centrala innehållet och hur det ska tolkas? Inte så svårt.

I helgen som kommer ska vi arbeta då det är en skolaktivitet. Veckan efter är det också en skolaktivitet och sedan är det mitten av maj. Det ska bli skönt när det blir kristi himmelsfärd och fem lediga dagar i följd. Efter betyg och efter all stress. Då blir det att skriva PM i min egen kurs. Snart klar med det också.

Friday, April 22, 2011


What qualities do you look for in a role model?

Någon som är ärlig och kan erkänna att han eller hon inte är bra på allt. Dessutom så tycker jag att det ska vara en människa med humor, självdistans och gärna någon som är en ledare.

söndag 24 april 2011

Thursday, April 21, 2011

What is your favourite song and why?

Detta var svårt. Jag tycker om många låtar är bra men en klar favorit är Åsa Jinders Av längtan till dig. Den är vacker och lite vemodig. Dessutom så finns det flera som har sjungit den bland annat Cajsastina Åkerström. Jag har hört den på en begravning och det var verkligen sorgligt.

Min stjärnbild

För några år sedan var jag inne på stjärntecken. Jag gjorde till alla i släkten, vänner och barn till vänner. Jag har broderat alla utom en. Nämligen min egen. Ha, så förra året gjorde jag äntligen klart den.

Påskpyssel en långfredag

Jag satt och påskpysslade i fredags och detta är vad som blev av det. Jag gillar mina tuppar. Det blev presenter på påskbordet igår.








Tisdagstema - vår

När vår parkförvaltning börjar pynta våra rondeller då vet alla att det är vår. I år blev det ett vårigt påsktema.


fredag 22 april 2011

Bokgeografi Afghanistan

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Wee, vi börjar med en bok som vållade stor debatt när den kom. Den bok jag tänker på är Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul. Om den är sann eller inte vet jag ej men att läsa om hur en västerländsk kvinna upplever kvinnors situation på nära håll är intressant. Tydligen har Seierstad blivit dömd att betala skadestånd för något år sedan.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Saira Shah är dotter till en av de författare som har skrivit mest om sufismen, Idries Shah. Sairas far är från Afghanistan men själv är hon född i London. Hon har gett ut boken Sagoberättarens dotter som handlar om hennes upplevelser i dels det av Sovjetunionen ockuperade Afghanistan, dels i talibanernas Afghanistan. Det är en intressant historia som berättas.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.
Det får bli Tålamodets sten av Atiq Rahimi. Mer om den kan du läsa här.

Glass med schweitzernötsmak

Vill du göra en liten annorlunda glass som påminner om schweitzernöt. Den går också att göra med mandel så påminner om toblerone.

Du behöver:

3 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
100 gr mjölkchoklad
100 gr hasselnötter

Dela vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Lägg stången också i kastrullen. Häll på ½ dl vispgrädde och sjud under omrörning, får ej koka. Ta av från plattan och låt svalna. Ta sedan bort vaniljstången.


Hacka nötter och choklad till småbitar, för hand eller med maskin. Blanda dem.







Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt.


Blanda ner den avsvalnade grädden i äggblandningen. Rör sedan försiktigt ner äggblandningen i den vispade grädden. Tillsätt nötter och choklad.

Häll i portionsformar eller i en sockerkaksform.

Frys minst 4 timmar.
Låt tina 10 minuter innan servering.


Jag tänker mig att vi ska äta den här med jordgubbar imorgon.  

torsdag 21 april 2011

Jag säger som mrs. Lovejoy

Jag läser som de flesta andra lärare tror jag om den debatt som förs om skolan. Det handlar om ras och lyft och många andra saker. Jag sitter och skriver PM i historia för att bli behörig i mitt tredje ämne. Varför? Jag älskar att undervisa. Jag älskar att diskutera elever och pedagogik och jag önskade att fler utanför skolan förstod vad man pratar om. Nu vet jag att vem som helst inte kan börja prata pedagogik utan att bli hätsk men jag tänker på alla de skolpolitiker som sitter i kommunerna. De som kanske väljs på fyra år för att sedan segla till tekniska nämnden eller något annat kul ställe om de sparat tillräckligt mycket. Låter jag bitsk? Ho, det är jag.

Som lokal ombud får jag vara med när gymnasieförvaltningen har sina möten ute hos oss eller ännu värre när det är skolkonferens. Jaha, tänker du, det är väl insiktsfullt. Nej, jag vet inte det jag. Skolkonferensen är ju för att diskutera med eleverna så det kan bli lite vad som helst. Matfrågor och varför vi inte har trådlöst internet är det som vi pratat om i år. Jag mot 15 elever och skolledningen som inte vill göra politikerna alltför sura. Jag vill lyfta diskussionen till att handla om undervisningen eller avsaknaden därav ibland. Eleverna kan verkligen tända till. Vår ledning kan möta eleverna alldeles för mycket. Som att det är okej att vara ute på facebook på lektion. Lärarna blev galna. Det omförhandlades till en stund, och bara i samband med rast. Vi har 90 minuters lektioner jämt så det behövs en paus mitt i.

Men till förvaltningen. Det finns en viss fördelning av platser beroende på hur stort partiet är i kommunen. M och S har två platser var, alla andra 1. 11 totalt. Vi har möte 2 gånger per år ute hos oss. Jaha, visst borde skolpolitiker vara lite pålästa? I alla fall när det snart är dags för Gy11? Jag menar lite, t.ex. att skolan ska göras om. Ingen av de 11 som satt där i höstas hade ens läst förslaget i kommunen om vilka program vi ska ha och var. Det blev en pinsam tystnad innan jag och kollegan från systerskolan tog till orda. Vi krävde mer, de tyckte att det just hade varit val. Tjänstemännen i vår kommun har nog ganska mycket makt över skolan för dessa 11 visste nästan ingenting. Om fyra år sitter det nog några andra där.

Det är egentligen inte skolan det är fel på i min värld. Det är de som styr och fördelar resurser som behöver tänka om. Sist handlade det om att inga klasser får vara mindre än 35 för det klarar man ju i friskolor. Skolan behöver styras av människor med förståelse och viljan att göra vardagen bra för både elever och lärare.

Som mrs. Lovejoy säger i the Simpsons - "Won't somebody please think of the children?"

onsdag 20 april 2011

Vår i olika former.

 Lite påskliljor

 Penséer i min gamla badbalja.
 Blå blommor i massor
 Vilsna blåsippor
 En knippe krokus.
 Violer, på rymmen.
Tusenskönor.

Wednesday, April 20, 2011

Tell about a time that made you believe that magic was real.

Det var nog när jag var typ åtta år och på en cirkus. Det kom ut en trollkarl som trollade bort en hund tror jag det var, eller en katt. Ett djur i alla fall. Då trodde jag att det var sant eftersom djuret dök upp i publiken. Jag antar att det var någon som jobbade för cirkusen men det fattade man ju inte då. Det är väl därför det kallas illusion. 

Bokalfabetet 2.0 E

Dagens bokstav är E, den femte i alfabetet.
1. Först ut är fem ord på E.

Din uppgift är att associera orden med böcker, fem ord kan bli fem titlar eller kanske en. Använd hur många ord du vill, det viktigaste är att få tips på böcker.
Elegant
Eufori
Erkänna
Enkel
Elefant

Okej, så till orden enkel, erkänna och elefant så kommer jag bara på en novell. Ernest Hemingway har skrivit en som heter Berg som vita elefanter. Vi läste den i svenska B för novellanalys för tre veckor sedan. Det är en enkel station där mannen och kvinnan sitter och väntar. De erkänner tyst, mellan raderna, för varandra att deras förhållande håller på att förändras och tja, elefanter är ganska uppenbart.

Till de andra två orden hade jag tänkt mig en bok men kom bara på en annan novell. Kanske är det för att vi har novellanalyserat en del i klasserna på sistone. Pälsen av Hjalmar Söderberg får symbolisera eufori och elegant. Doktor Henck får låna sin vän Richardts eleganta päls när han ska gå hem. Väl hemma får han uppleva sin frus eufori när hon kommer honom till mötes. Bitterljuv insikt kan man säga.

2. Som andra uppgift vill jag att du presenterar en litterär karaktär med för- eller efternamn på E. Vem tänker du på?
Jag tänker på Erik och Edmund i Håkan Nessers Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Pojkarna som lever med Eriks storebror ute vid familjens stuga under en sommar. Vem av pojkarna mördade Berra? Tja, mor och jag debatterar om detta fortfarande och ingen av oss håller med den andre.

3. Europa är världsdelen vi lever i och den här veckan vill jag att du lyfter fram en europeisk författare som du tycker får på tok för lite uppmärksamhet.
Men, vad svårt. Det finns så många okända författare som bara borde få mer cred än de får. Jag ska uppsöka mina hyllor.......och efter lite funderande tänker jag Carina Burman. I en inte helt ovetenskaplig undersökning har jag kommit fram till att nästan inga jag känner har läst böcker av henne. Hon skriver så bra om gamla ting och händelser. Det är för mig värt att läsa.