tisdag 30 november 2010

Få saker stör mig........

...så mycket som de idioter, här behöver jag inte vara politiskt korrekt, som förnekar förintelsen. Vilken planet lever ni på? sannhistoria.org är en revisionistisk sida som påstår att de skriver om seriös forskning. Ha. Visst man ska vara källkritisk men det finns måtta med det med. Tydligen är vi alla utsatta för en konspiration men vi har inte fattat det än. Åhhhhhhh, att mina elever kan läsa detta babbel. För det är vad det är. Babbel och dravel. Citera mig gärna.

måndag 29 november 2010

Skollucia

Vi har ingen kör på min skola utan vi kör med metoden att alla som vill får vara med. Det är inte alltid den bästa lösningen. För våra elever kan inte alltid sjunga. Inte ens dåligt. Man ska uppmuntra eleverna menar rektorn. Svårt när de andra skrattar åt dem. Förra året var vi tvungna att spärra tre sändningar på youtube. Jag är för elevdemokrati och elevers rätt att uttrycka sig men det vore kul med ett luciatåg som ändå sjöng samma sång samtidigt ett år i alla fall. Vilka krav jag har. Tre sjunger Staffan stalledräng och resten drämmer i med Jag såg mamma kyssa tomten jag. Musikerna spelar båda låtarna samtidigt. Båda sjunger klart sina sånger. Som ett exempel tänkte jag.

Feminism, sjukvård och en och annan kung

Kurser på distans blir ofta speciella. Just nu är det feminism som blandas med sjukvårdens framsteg under 1800-talets slut som ska avhandlas. Jaha, försök och koppla dem till varandra utan att vara allt för pretentiös. Det är näst intill omöjligt. Jag tänkte till slut att sjukvårdens betydelse för barnafödslar och möjligheten till utbildning som sjuksköterska och vidare en karriär och på så sätt möjligheten till att bli självförsörjande. Tror jag.

söndag 28 november 2010

Jag är realist

Ofta är jag den som säger; nja är ni säkra på det. Jag har ofta rätt. Surt sa räven. Men i detta fall är jag också realist om mitt läsande det kommande året. Fram till sommaren ska jag plugga så det lär bli lite litteratur nu med. Jag får nöja mig med att se Harry Potter; de två sista filmerna.

Saffranskaka

Idag är det första advent och då ska det smaka jul. Jag bakar alltid en saffranskaka enligt följande recept. Den ska bli lite kladdig så att man känner hur syndig man är.


Saffranskaka
Sätt ugnen på 175 grader
Ingredienser:
200 gr smör eller margarin
1 paket saffran och en sockerbit
2 ägg
3 dl socker
1 och en halv dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund form gärna med avtagbarkant.
Smält matfettet. Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten. Ha i saffranet i smöret precis när det har smält och rör om. Ta av spisen och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Rör om så det blandas. Blanda mjöl och bakpulver. Häv ned i smeten och rör om tills allt är blandat.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut när den är lite kladdig så blir den riktigt god. Om man vill kan man strö över lite florsocker. 

Dessvärre ingen blid men den är god ändå. Fungerar även andra årstider men godast nu.

lördag 27 november 2010

Okej

Okej vem bryr sig egentligen men när man bor i en stad där det mest upphetsande är att träffa allsvenska spelare i mataffären blir lite till sig i trasorna när hon kommer till Stockholm. Inte för att inte jag gillar staden men jag såg Emma Sjöberg-Wiklund på Åhlens. Ville bara säga det :). Sedan såg jag Kattis Ahlström och någon av systrarna Kallur. Inga bilder dock. Jag var upptagen med att äta i ett av fallen.

Årets julvärd..

..betyder inte så mycket för mig men i år blev det André Pops. Jag tycker han är bra så jag ser fram emot detta.
Läs mer här.

Stockholm

Nästan första advent och då bär det av till Stockholm för lite julhandel. Det blev några presenter och två till mig själv :).

Världens sötaste älgar på julmarknaden i Kungsträdgården

Glas jag vill ha.

Pepparkakshus muy grande - Centralstationen.

Snömodd i Gamla stan
Tvål i mängder i Gamla stan
 

fredag 26 november 2010

Snabba Cash

Vet du hur bra den här filmen är? Eller boken? Kommentaren kommer från en elev som aldrig läser men som älskar Jens Lapidus. Så kanske är den så bra som min elev tycker.

Johan "JW" Westlund pluggar på handelshögskolan och hänger på de hetaste ställena på Stureplan. Samtidigt så arbetar han med att köra svarttaxi för att kunna leva det liv han vill. Jorge har just rymt och gömmer sig från den jugoslaviska maffian. JW hittar Jorge nedslagen och misshandlad i skogen. Han tar med honom hem och nu börjar de båda tillsammans med Abdulkarim. Detta får maffian med Radovan i spetsen att skicka ut sin bästa torped Mrado för att ta hand om Jorge och skrämma de andra bort från affärerna.

JW fixar så de kan tvätta sina pengar via en bank. Samtidigt inleder han ett förhållande med Sophie. Det är inte lätt att leva två liv alla gånger.

Jag tycker att Snabba Cash är en bra film. Den är framförallt bra för att vara en svensk film med lite action i. Framförallt tycker jag att det är modigt att göra en film i Sverige där en mängd personer pratar två språk. Sedan tycker jag att det är kul att se en film utan Mikael Persbrandt/Nykvist. Det är bara ett plus. Filmen är uppbyggd på ett bra sätt. Det finns spänning och det finns en sorg i vad som sker. Jag ska nog erkänna för min elev att den var bra.

torsdag 25 november 2010

Bokgeografi Indien

På lågstadiet var min klass faddrar till en klass i Indien. Jag vet att vi fick snidade elefanter från klassen för att de fick pengar till skolböcker. Jag har kvar min elefant.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Indien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Den första bok jag kommer på är Djungelboken av Rudyard Kipling. Novellsamlingen är nog lite annorlunda än filmen från Disney men det är underbara djurskildringar som fungerar bra med elever som inte alltid älskar engelska.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Indien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag tänker på Arundhati Roy som skrev De små tingens gud. Hon är den förste indier som fått Bookerpriset. Roy arbetar med fredsfrågor, fattigas rättigheter och global rättvisa. Det gör att hon inte skrivit så många skönlitterära böcker de senaste åren utan mer faktaböcker.


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Indien, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har blivit rekommenderad att läsa Radhika Jhas Lukt. Det handlar om Leela som när hennes pappa dör skickas till sin farbror Krishenbhai i Paris medan hennes mor och bröder åker till släktingar i England. Hon tvingas arbeta åt farbrodern och rymmer den dag hennes mamma gifter om sig.

onsdag 24 november 2010

Jag gillar...

min blogg. Den lär mig att vara teknisk så att jag kan använda detta i mitt arbete så småningom. Det är bra.

Bokfrågornas ABC del 23

W som i Willy Wonka eller William Wordsworth.

Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?

Det får bli Morse, skapad av Colin Dexter, som dricker som ingen annan. Han är en hård man som sällan tycker att han har fel. Men han kan sin whisky.

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.


En bok där jag vet att de dansar är väl Emma av Jane Austen när Harriet blir kär i mr. Knightley. Det är den jag kommer på men jag har säkert läst flera.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?


Ja, det finns nog fler än jag kommer på men jag gillar en kvinna vid namn Ilse Weber som skrev för sjuka barn. Hon var en av de många judar som hamnade i Theresienstadt. Hennes son skickades till Sverige och han har skrivit en bok om sin mor. Hennes sånger har sjungits av bland annat Anne Sofie von Otter. Vi brukar lyssna på hennes sånger under historielektionerna

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?


 Jag tänker på Mogen för skrubben av Solja Krapu. Den handlar om en lärare som blir inlåst i kopieringsrummet en fredageftermiddag och måste stanna där. Jag tänker på den här för att som lärare kan man känna igen sig i lite av det hon tänker. En vardag för en lärare kanske.

tisdag 23 november 2010

I morgon ska vi....

.....ha arbetslagsmöte, ha egen arbetstid med eleverna, ha lektioner som vanligt.

Det är en vanlig dag men jag är trött och lite kinkig. Jag satt hela söndagen och bedömde nationella prov. Är mina kollegor klara? Nej.

Men man ska inte klaga. Jag har ju tid till annat nu. Om med annat menas att jag kan skriva lite hemtenta istället.

måndag 22 november 2010

Åh...

Jag tror jag är lite sjuk. Eller bara trött. Jag bedömde klart nationella proven i går. Jag höll på från 13 till 22. Det blir så när man funderar fram och tillbaka. Idag har jag haft dubbla lektioner hela dagen. Det kan också göra mig trött. Eller att jag har hemtenta i veckan. Eller sex utvecklingssamtal. Det är mycke nu, för att citera Dalle.

söndag 21 november 2010

Två gamla godingar

Här sitter jag och skriver seminarieinlägg och väntar på min lasagne samtidigt som Strul med Björn Skifs går i bakgrunden. Det finns två filmer av Skifs som jag gillar och efter Strul är Joker den andra.

Strul handlar om Conny, kemiläraren, som blir satt i fängelse eftersom man tror att han har tillverkat och sålt knark. Därinne kommer han i kontakt med ett gäng skurkar som kan ta sig ut och in fängelset och planerar en kupp mot myntverket. En dag när han är ute räddar han en tjej. En kvinnlig polis som Conny blir lite intresserad av och träffar under sitt alias Rutger Jönåker. Som han säger själv, det är struligt just nu.

Joker, är en film om en svensexa som går åt pipan med kidnappning, nazister, Globen och italienska hitmän. I centrum finns Nicke som planerat sin kompis Pelles svensexa och nu måste rädda honom innan något annat händer och innan bröllopet.


Jag gillar båda filmerna för de är lite gulliga och roliga på sitt sätt. De är bättre än många Sällskapsresan-filmer även om de aldrig kommer att gå till svenska filmhistorien som nyskapande.

lördag 20 november 2010

Dags för något nytt

Nu är det vinter och en ny bakgrund är inte helt fel. Jag hittade ingen vintrig som jag gillade men den känns lite julig i alla fall.

Det har snöat idag

Snön har fallit i omgångar idag och nu när jag var ute och gick låg den som ett skönt täcke över världen.


Ghost Writer

Filmen Ghost Writer handlar om en begåvad författare som ofta anlitas för att skriva memoarer åt andra. Han blir tillfrågad att skriva den nyligen avgående brittiske premiärministerns, Adam Lang, memoarer. Den förre spökskrivaren har omkommit i en olycka och boken måste bli klar. Ute i ett hus på en ö på den amerikanska östkusten bor premiärministern med sin fru och hela deras stab. Hit åker vår författare för att göra sitt jobb. Så en dag går den förre brittiske utrikesministern ut med ett uttalande där han anger att Adam Lang har begått krigsförbrytelser samt att han lämnat ut terrorister till USA. Sedan drar en härva igång som får vår käre författare att börja undersöka saker och ting. Det hela är inte vad det verkar vara.

Ewan McGregor spelar författaren som försöker ta reda på vad som händer. Pierce Brosnan spelar premiärministern. Det är välspelat och långsamt. Roman Polanski har gjort en bra film. Det låter alltid som om jag bara ser bra filmer men den intresserar mig eftersom jag tycker om smarta filmer. Det är en film som man kan se på om man vill bli lite överraskad men framförallt se en spännande film utan en massa exploderande hela tiden.

Bokgeografi Mexiko

Hola, mis amigos. Det är nog all spanska jag kommer ihåg för dagen. Veckans tripp är till Mexiko. Jag håller med att det ser bättre ut med C. Men det gör det mesta.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Mexiko eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag kommer att tänka på John Steinbecks The log from the Sea of Cortez som handlar om en resa som författaren gjorde med några vänner. De åkte båt till Mexiko där hans vän kom att leta efter nya djur. Det finns en del fiktion men det mesta hände på riktigt. Har jag för mig. Det var ett tag sedan jag läste den.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Mexiko. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Carlos Fuentes har skrivit en hel del. Han är en spännande man då han föddes i Panama där hans far var mexikansk diplomat. Han skriver i den magiska realism-klubben och jag tror mig tycka om Den gamle gringon bäst.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Mexiko, som du inte läst, men är nyfiken på.  
En svag doft av död av Guillermo Arriaga verkar intressant. Han har skrivit manus till Babel och 21 gram. Det handlar mycket om män och machokulturen som lever kvar och det hela utspelar sig kring ett mord på en ung flicka och pojken som ska hämnas hennes död. Kanske borde den få bo i min bokhylla.

En liten julenkät så här i väntan på

1. Vilken bok förknippar du med julen?
Det får bli Dickens klassiker En julsaga. Den är underbar. En annan är HC Andersens Flickan med svavelstickorna. Den är så sorglig. 
2. Önskar du dig någon speciell bok i julklapp?
Ja, Simon Scarrow som ljudbok. Den känns lagom att lyssna på i bilen. Jag är ju en historienörd.
3. Någon speciell bok du ska ge i julklapp, till vem och varför?
Jag brukar ge bort sagor till vänners barn. Men bara när jag vet att de inte har dem hemma. I vissa fall vet jag att jag är den enda eller första som har köpt böcker till barnen. En kompis trettonåring ska också få en bok, eller en bokserie när den nu väl kommer. Det blir hennes första böcker på engelska.
4. Vilken/vilka bokkaraktärer skulle du vilja fira jul med, varför?
Jag skulle nog vilja fira jul med Madicken och hennes familj. Det känns som en gammaldags svensk jul. Det vore kul att få uppleva det.
5. Välj 5 författare som du vill fira jul med och motivera varför.
Jag skulle vilja fira jul med Ernest Hemingway, för att han har säkert några rövarhistorier att berätta, Astrid Lindgren, för att hon skulle vilja ha en så svensk jul som möjligt, JK Rowling, för att hon skulle få prata med Astrid. Sedan skulle jag bjuda in Buchi Emecheta för att jag gillar hennes böcker och hon är stark kvinna samt Joyce Carol Oates för att hon inte fick Nobelpriset i år heller. Fem kvinnor och så Ernest.

Kulturfyra om digitala böcker

Denna vecka handlar det om digital böcker och ljudböcker. Håll till godo.

1. Läser du böcker digitalt?
Nej, jag har aldrig gjort det men jag har en far som har köpt en del. Han kan läsa dem via datorn med sina läsprogram. Jag förstår inte poängen med att läsa på en skärm eftersom det irriterar ögonen mer. Men jag har läst en hel del kurslitteratur digitalt då vissa artiklar endast går att ladda ned.

2. Kommer du att skappa en ipad när de kommer till Sverige?
Nej, tror inte det. Inte på en gång. Kanske om den blir ett bra arbetsverktyg och anpassningsbar till resten av världens PC-beroende.

3. Lyssnar du på ljudböcker?
Japp, jag pendlar varje dag med bil och tycker att det är lagom att lyssna på böcker då. Jag brukar också lyssna på sommaren när jag bakar eller syltar. Då kan jag göra två roliga saker samtidigt ;-).

4. Och sist men inte minst: vilken bok läser du nu? Och i vilket format är den: inbunden, pocket, digital, ljudbok?
Jag lyssnar på Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda. Det är Anders Ekborg som läser.

torsdag 18 november 2010

Nationellt prov, uppföljaren

Det gick bra. Eleverna skrev så pennorna och datorerna glödde. De kämpade och försökte göra allt så bra de bara kunde. Det blir spännande att läsa.

onsdag 17 november 2010

Bokfrågornas ABC del 22

Dags för bokstaven V och lite nytt att klura på:

Väder är centralt i vårt avlånga land. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Den första bok jag kom att tänka på var Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö. Där har snön i alla dess former stor betydelse. Det är väl passande att tänka på när man bor norr om den 40:e breddgraden. Annars kommer jag också att tänka på H.C Andersens Flickan med svavelstickorna där kyla och vinter har en stor del i handlingen. Jag har läst en bok om en storm som ändrar livet i en by i Sydamerika men jag kommer inte på vad den heter just nu.

Berätta om en bok som faller inom den ganska spretiga genren världslitteratur! Vad tycker du förresten om att kalla det en genre?
Världslitteratur skulle jag vilja kalla böcker som egentligen säger något till alla människor oavsett när boken är skriven eller var den är skriven. Annars är det väl ett begrepp som många gillar att slänga sig med när de vill verka som om de är allmänbildade. En bok som jag tycker är världslitteratur? Bibeln blir mitt svar.

Har du läst någon bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Åh, jag kommer att tänka på Patrik O'Brians serie om den brittiske sjökaptenen Jack Aubrey och läkaren Stephen Maturin som under Napoleonkrigen arbetar på samma brittiska skepp. Det handlar om deras arbete men främst om deras vänskap. De arbetar båda för den brittiska flottan. Som tonåring läste jag dessa på engelskan i årskurs nio. Bra och spännande om man är en stor historienörd som jag.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?


Doris Lessing har skrivit en underbar kort bok som heter Rufus. Den handlar om en katt som hon tar hand om och som ska in i hennes hem och samsas med hennes andra katter. Det är bra skildring om hur det är att ha en katt och hur egensinniga de kan vara. Det är liksom en berättelse om hur man tyr sig till ett djur. Den säger så mycket om katter och människor.

 

tisdag 16 november 2010

Sherlock Holmes

Baker Street, London, Robert Downey Jr, Jude Law och Guy Ritchie. Det är cocktailen som blir filmen Sherlock Holmes. Detta är en modernare och lite råare form av Holmes. Han slåss och boxas men är fortfarande samma analytiska snille. Dr. Watson är förlovad med Mary och håller på att flytta ut från Baker Street. Holmes känner sig lite lämnad och uttråkad. Han har just fångat en kvinnomördare, Lord Blackwood, och har inget fall som riktigt intresserar honom. En gamla bekant, Irene Adler, dyker upp och Blackwood verkar ha kommit tillbaka från de döda. De båda kommer något otroligt på spåret och hamnar i än de ena, än de andra problemen innan de är nära en lösning.


Nu är jag lite svag för Downey Jr. Jag tycker att han är underbar som Holmes. Lite lagom virrig och skarpsinnig när så behövs. Jag kan förstå att många fanatiker inte kanske är helt sålda men jag tycker att han passar som Holmes eftersom han ger ett bra ansikte till en man som ändå levde ganska hårt. Sedan är väl detta en av Jude Laws bättre rollprestationer. Han är bra som dr. Watson och han får faktiskt vara smart och visar att han är en nyttig tillgång till teamet.

Som sagt, jag gillar den här filmen. Den är klart värd att se och jag är lite kinkig att jag missade den på bio. Jag får vänta till tvåan kommer och se den på storduk. Jag uppmanar alla att se den och njuta.

I morgon...nationellt prov

I morgon är det provdags. Våra tvåor svettas och vi lärare svettas mer. Det är dags för svenska B-provet. Det som gör att man blir lite gråhårigare. Idag blev jag bara trött. Vi skulle hjälpas åt att kolla allt så här innan. Vem är kvar? Bara jag. Det gör mig arg.

lördag 13 november 2010

Valentine's Day

Det är den 14:e februari och staden Los Angeles vaknar. På olika ställen i staden vaknar människor ensamma eller tillsammans med någon. Sedan får vi följa dessa människor resten av dagen. Det är blomaffärsägaren som just friat till sin flickvän, skolfröken som har träffat sin drömman, kvinnan som åker hem för en dag, fotbollsspelaren som vill ha ett liv och tjejen som har en telefonsexfirma.

Huvudrollerna innehavs av bland annat Jennifer Garner, Ashton Kutchner, Jessica Alba, Jessica Biel, Patrick Dempsey, Julia Roberts och en hel del andra som jag inte kommer på namnet nu. Garry Marshall, mannen som gjorde Pretty Woman,, har regisserat och att göra en ensemblefilm kräver nog en mindre ensemble. Annars måste jag säga att han lyckas bra med att knyta ihop alla små berättelser till en helhet. Vissa trådar är lite mer oförutsägbara än andra, men de får en att må bra. Det är en film för en regnig dag, när man inte har så mycket annat för sig.

Dagens

Dagens mat: korvwok, när man är desperat fungerar allt.
Dagens bok: svensk historia
Dagens film: Valentines Day
Dagens skrik: va fan menar min dator med att stänga av sig själv?
Dagens väder: regn, mera regn och ännu mer regn.
Dagens uppgift: en PM, till.
Dagens dryck: några liter te.

Bokgeografi Danmark

Dagens resmål är Danmark. 


1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Undantaget av Christian Jungersen är en deckarthriller som handlar om centrum för information om folkmord i Köpenhamn. Där arbetar Camilla, Anne-Lise, Malene och Iben. En dag kommer ett hot via ett anonymt brev. Nu börjar alla fundera på varifrån det kommer och varför. Den är bra med en annorlunda utgångspunkt. Den går väldigt lätt att läsa på originalspråket om man vill utmana sig själv.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Leif Esper Andersen skrev ungdomsromaner och barnböcker. Han var lärare innan han började skriva. Han dog för nästan 30 år sedan men jag och farfar läste när jag var liten böckerna om Ditte.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.

Åh, jag är lite nyfiken på Gretelise Holm som har skrivit Ministermordet. Jag gillar att läsa danska böcker på original så det blir det nog om jag hittar den.

torsdag 11 november 2010

Bokfrågornas ABC del 21

Bokstaven U gäller den här veckan.

1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare?
Åh, vad svårt. Mina elever brukar tycka att jag har för gammal smak när vi läser böcker. Men några ska jag nog kunna skaka fram. Därför så tänkte jag på Tyll, svett och frusna själar av Jurij Korotkov. Boken handlar om Julka somi åtta år har tränat för att bli ballerina. Vi har läst den i historia för att visa på den besatthet som ändå fanns i det sovjetiska systemet och vad som händer med barn när man tvingar dem till saker.

2. Finns det några böcker som du undviker?
Jag undviker böcker som alla älskar att läsa. Det kan låta lite konstigt men jag har inte läst Damernas detektivbyrå eller någon Marklunddeckare eller någon hypad bok. Det gör mig ofta lite stirrig när så många människor älskar samma bok. Jag letar hellre själv i mina bokhyllor.

3. Berätta om en riktigt underhållande bok!
Åh, vad svårt. Jag kommer först att tänka på Filmstjärnor dör inte i Liverpool av Peter Turner. Den handlar om Peter som träffar en döende Gloria Grahame i sin hemstad. Det är förvirring och knäppa händelser. Detta har hänt Peter på riktigt om jag inte minns fel. Den här läste jag på gymnasiet och jag var nog den ende som tyckte den var kul.

4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är alldeles underbar!
Jag tycker så många böcker är underbara. Hur ska man välja blanda dessa? Så, en underbar bok. Jag tycker att, nu tänker jag ta en gamla goding, Stolthet och fördom av Jane Austen är en underbar bok. Jag gillar alla personerna och framförallt mrs. Bennet.

tisdag 9 november 2010

Påven Johanna

Påven Johanna är baserad på boken med samma namn. Boken är skriven av Donna Woolfolk Cross. Det hela börjar en snöig dag under tidig medeltid när Johanna föds som tredje barn i en fattig prästfamilj. Hennes bröder får lära sig läsa och skriva latin medan hon anses inte vara till någon nytta. Johanna övertygar sin äldste bror att lära henne latin, läsa bibeln och att skriva. Det går bra och en dag kommer en man, en munk till byn, för att egentligen hämta brodern som dött i lunginflammation. Johanna visar bevis på sitt intellekt och munken kommer att återkomma för att lära flickan mer. En dag blir munken hemskickad till Grekland och Johanna får löfte om att han ska försöka hjälpa henne att få gå i skola. Johanna får komma till biskopen i Dorstadt och får gå i skola. Mer om filmen kan man läsa här.


Jag gillade boken. Jag gillar faktiskt filmen lika mycket. Eftersom jag är lite svag för filmer och böcker som utspelar sig i historisk tid. Det är lite absurt att en amerikansk bok har köpts av ett tyskt filmbolag som gjort en filmatisering med nästan bara engelskmän i huvudrollerna samt en och annan amerikan. Men Johanna Wokalek som spelar Johanna är tyska samt några mindre biroller. Jag gillar den för att det handlar om en stark kvinna som får möjligheter inte många andra fick vid denna tid. En film värd att se om man är en riktig historienörd och kan acceptera att historien som vi känner den kanske inte alltid är helt sann.

söndag 7 november 2010

Individuell lön

Vi fick vår lön häromdagen. Det tog bara sex månader efter att det egentligen skulle vara klart. Det är ett framsteg för min arbetsgivare. Det känns alltid som ett lotteri när man går in. Det finns nästan aldrig några pengar och tja, man ska tänka på att ekonomin är ansträngd. Samma visa varje år.

Eftersom jag inte är med i några grupper, så som mobbningsarbete, likabehandling, eller internationellt utbyte menar min rektor att jag inte för skolan framåt. Detta är intressant samtidigt som jag är ålagd att arbeta med våra privelever extra mycket och att jag ska undervisa på distans samtidigt som jag läser in ett ämne för att bli behörig. Det är jag också ålagd att göra. Samt att jag undervisar i ett ämne jag inte är behörig till. Skolan behöver en lärare som är behörig i historia men vill inte anställa någon ny. Gnäll, japp. Detta är inget jag valt, om jag själv fick välja.

Nu min poäng, är inte individuell lön bara ett sätt att säga; olika lönekriterier gäller olika lärare? Jag tycker att jag är en ganska så bra lärare och borde få högre lön. Jag gör massor av saker men eftersom att jag inte skriker om detta från hustopparna så händer inget. Jag är för osynlig tydligen.

Men det är inte bara jag som missgynnas. Det är många på min arbetsplats som ser kollegor flyga iväg. Lärare som inte gör hälften så mycket som sina kollegor men som prisas och hyllas av rektorer. Att det kanske så att rektorer allt oftare, och då framförallt på min skola, har favoriter som man inte ser att dessa lärare åker på en räkmacka och ofta tar del i saker som de kanske inte alltid jobbat så mycket med men får beröm för.

Nej, bara att tröska vidare. Det går alltid att byta jobb men det värsta är att detta nog är ganska vanligt. Jag vill att bra lärare ska få bra lön. Jag vill att bra lärare ska få vara bra lärare. Inte bra på att gå på möten, eller att fortbilda sig.

Min plan för högre lön (skratta här)
- bli aktiv i mobbningsgruppen
- arbeta vidare med mitt jämställdhetsprojekt
- läsa in handledarkursen på universitetet och ta emot kandidater

Jag borde bli bättre...

..på att fota min mat. Idag blev det skinkstek med potatis och sås. Det var färsk timjan i såsen mmm...bara så gott. Mat, my passion.

lördag 6 november 2010

Bake

Bakpotatis, en räkröra och lite mer vitt vin är kvällens mat. Det lite paus från pluggande och lite Vita Huset. Det är min kväll det.

Vita Huset. Hur bra som helst.

Last song

Ronnies föräldrar skilde sig för några år sedan och pappan flyttade då i från dotter och son och bosatte sig i Georgia, vid kusten. Ronnie och hennes bror bodde kvar hos sin mamma och Ronnie slutade nästan prata med sin pappa. Sommaren efter high school ska hon och hennes bror bo med sin pappa. Det blir inte lätt vare sig för far eller dotter. Ronnie hittar några havsköldepaddeägg som hon bestämmer sig för att rädda och lär på så sätt känna Will, en pojke i stan som jobbar på akvariet. De lär känna varandra allt mer och blir till slut ihop. Sommaren blir bättre och bättre och förhållandena mellan både Ronnie och pappan, och Ronnie och Will blir starkare tills den dagen pappan faller ihop på golvet i köket. Mer om filmen här.

Huvudrollen spelas av Miley Cyrus och Greg Kinnear spelar hennes pappa. Det är väl inte den bästa film som gjorts men den är gullig och vill man gråta lite så är den bra. Jag grät lite, surplade lite vin och tittade på datorn. Men filmen passar nog tonåriga tjejer bäst.

Fisk

Jaha, det var dagens mat. Fiskgratäng med citronsås, dill, morötter samt ris. Ett, eller två, glas vin och solen som skiner in genom mitt fönster. Det är en fin dag idag.

fredag 5 november 2010

Måndag hela veckan

Groundhog Day är en må-bra-komedi med en lite seriös underton. Det hela handlar om Phil Connors, spelad av Bill Murray, som blir skickad till Punxutawney för att bevaka Groundhog Day, en årlig stadsfest tillägnad skogsmurmeldjur, groundhog, som sägs förutspå när våren kommer.Phil har fått en ny producent, Andie MacDowell, som han tycker om lika mycket som han hatar att göra detta reportage. Teamet gör klart jobbet och ska åka hem till Philadelphia men en snöstorm gör att de måste stanna en natt till i den lilla staden. På morgonen när Phil vaknar är det den andra februari igen och han måste uppleva samma dag igen. Detta pågår länge, men Phil är den ende som upplever samma dag om och om igen. Resten av staden kommer inte ihåg något.

Den här filmen gillar jag mest för att Bill Murray är så torr som kan tänkas bli men också för att det handlar så mycket om personlig utveckling. Phil blir till slut en ganska trevlig människa tack vare att han lär sig saker under sina måndagar. Det är intressant att få leva om samma dag och kanske göra  ifrån sig och inte upprepa sina misstag. Se den, du kommer inte att ångra dig.

torsdag 4 november 2010

Arbetslunch

Jag satt och arbetade vid biblioteket idag. De har en ganska bra servering. Jag åt en ost- och skinksallad. Den var god.

onsdag 3 november 2010

Bokgeografi Skottland

Today, Scotland.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Skottland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Trainspottning av Irvine Welsh kom jag att tänka på. Det handlar om en grupp heroinberoende som gör och upplever en massa galna saker. Jag älskar mannen som pratar med Sean Connery i sitt huvud eller det faktum att boken är uppkallad efter en av världens nördigaste hobby, trainspottning.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Skottland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Sheila Burnford har skrivit Den otroliga vandringen som handlar om två hundar och en katt som blir lämnade mitt ute i ingenstans och beger sig hemåt. En vacker berättelse om djur som älskar sina ägare och även om hur uppfinningsrika de kan vara. Jag gillade denna som barn. Burnford föddes i Skottland men bodde i Kanada som vuxen.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Skottland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag skulle vilja läsa Zoë Strachans Negative Space. Vad den handlar om kommer jag inte på just nu. Jag har fått henne rekommenderad av en kollega. Han läser bara på engelska och hans fru är från Skottland så han vet oftast vad han pratar om.

Studiebesök

Idag har mitt arbetslag varit på studiebesök. Vi var hos en kvinna som har får och gör bland annat egna kläder av fårskinn. Det var spännande. Men de här, de var bara söta.

tisdag 2 november 2010

Idag har vi....

...varit på föreläsning och lyssnat på två män från Borås som talade om Bedömning för lärande. Spännande.

Bokfrågornas ABC del 20

Veckans bokstav T.

Berätta om en bok som handlar om turism!

Jag kom först att tänka på The Beach av Alex Garland. Boken handlar om en ung backpacker som får en karta till en hemlig strand någonstans i Thailand. Han beger sig dit tillsammans med två vänner. Det blir inte riktigt som han har tänkt sig. Denna bok är väl något av en kultbok för min generation eftersom den kom när vi var runt 20 och skulle uppleva världen.

Jag har funderat en del kring trender inom litteraturen. När man studerar litteraturhistoria talas om olika stilar som romantik, naturalism och modernism. Vilka trender skulle du säga karaktäriserar litteraturen just nu?

Jag skulle säga att det finns många trender men en av de tydligaste är väl att vampyrer och änglar och andra övernaturliga varelser får allt större utrymme. Jag har inga läst men mina elever älskar dem. En annan trend är bokserier. Det skrivs inte en bra bok och sedan så blir det allt fler med samma personer som utsätts för nästan samma sak i bok, efter bok, efter bok.

Vilken är din favorittitel?

Jag gillar titeln En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar av Elisabet Höglund även om jag inte läst den. Annars har jag alltid tyckt om Peter Höegs galna titel Kvinnan och Apan. Jag gillade boken också.

Berätta om en bok där tillfälligheter spelar stor roll.

Den första boken jag kom att tänka på var Den tillfällige turisten av Anne Tyler. Det handlar om en reseskribent som lever i ett dött äktenskap efter sonen dog ung. Hans fru lämnar honom och han återvänder till sin hopplösa familj. Han träffar en hundpsykolog som är allt han och hans familj inte är. De blir förälskade och utifrån det så händer det en rad galna saker.  

The last templar

The last templar är en film baserad på Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury. Det är en miniserie i två delar. Det handlar om arkeologen Tess Chaykin som blir vittne till ett rån mot Metropolitanmuseet på Manhattan där en medeltida chiffermaskin på utlåning från Vatikanen är det som försvinner. Rånet utfördes av fyra män utklädda som tempelriddare.Tess jagar efter männen då de också tagit det kors hennes far en gång hittade åt Vatikanen.

Tess som vill veta vad som har hänt börjar utreda och kommer så småningom en sanning på spåren. FBI-agenten Sean Daly, utredaren i detta fall, vet inte om han ska kunna lite på Tess eller inte. Tess kommer i kontakt med en av hennes fars gamla vänner som är en expert på området tempelriddare. Samtidigt dör en och en av de fyra männen som var med vid rånet. Till slut börjar de två att arbeta ihop och i jakten på sanningen så kommer de att resa till ödsliga bergstrakter i Turkiet och in i Vatikanens innersta. Mer kan man läsa här.


Jag blev lite fascinerad över att det var en ganska så medioker filmatisering. Det hade lätt kunnat bli bra om lagt lite energi på att göra det bättre. Det finns några missförstånd och lite typiska amerikanska åsikter om världen som finns i filmen. Men den är okej som avkoppling om man tycker att DaVinci-koden var en bra film. Gillar man konspirationer är detta en bra film att se för att fylla på sitt intresse.

måndag 1 november 2010

jajamänsan

Jag har skrivit klart min uppgift. Jippiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!. Nu är det bara del två av kursen kvar. Jag ska vilja till imorgon kväll.