lördag 31 juli 2010

Steninge






Var på Steninge Slott igår. Vackret men blåsigt väder. Litet och gulligt slott.

fredag 30 juli 2010

Bokfrågornas ABC del 2

Veckans bokstav är B och det blev rätt många följdfrågor den här gången.

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?
Jag köper alldeles för mycket böcker. Räknar jag i mina bokhyllor är det nog numera fler olästa än lästa böcker. Jag köper begagnade böcker när det är en bok jag vill läsa men som inte nytrycks. Ibland sker detta när bibliotek har rensning, eller på ett bra antikvariat. Jag hittar ofta många Lagerlöf-böcker så. En del människor ger mig böcker och det är de som känner mig bäst. Jag läser gärna faktaböcker så jag brukar få det. Jag vill gärna äga böcker som jag tycker om eftersom jag kanske vill läsa om vid olika tidpunkter. När det gäller faktalitteratur vill jag gärna äga allt eftersom jag ofta kommenterar och använder dem i min undervisning. Jag läser helst om historia, religion och författarskap.

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

När jag var ny som lärare älskade mina elever Gömda av Liza Marklund. Jag bestämde mig för att läsa den också. Åh, jag kan inte med denna bok. Jag läste mig igenom den och sedan diskuterade vi den intensivt men inte är den bra. Allt från handlingen, språket och upplägget gav mig kalla kårar. Det var sådan tvångsläsning. Mina elever läste den som om det var den enda bok som fanns. Numera är de flesta lite mer nyanserade och läser allt möjligt men visst kommer den tillbaka ibland. Kanske är det inte boken så mycket som Liza Marklunds sätt att skriva som stör mig.

3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

Ja, det finns mer eller mindre fin litteratur men jag tror att tanken om vad som är vad är i läsarens öga. Det du själv tycker om är fin litteratur medan det andra läser är mindre fin. Jag läser det mesta med en förkärlek för ryska, portugisiska och udda författare. Jag har läst Nobelpristagare och tycker att en del är bra, andra inte. Klassiska verk har också passerat mina ögon och en del författare har jag fastnat för medan andra var en pina att ta sig igenom. Jag läser också chick-lit och science fiction och en och annan udda deckare. Det är en salig blandning i min bokhylla och Hemingway får leva med att stå bredvid Keyes. Att det finns fin litteratur är väl den diskussion om en kanon ett bevis på. Jag undrar bara vem som bestämmer vad det är och när. Litteratur som beskriver och förklarar det mänskliga beteendet på ett bra och nytt sätt är det som i mina ögon är bra, oavsett vem som har skrivit det.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

Jag har läst en och annan historisk biografi. En av mina favoriter är Bengt Liljegrens Adolf Hitler men också Nelson Mandelas Long walk to freedom - The autobiography of Nelson Mandela. Så en bra biografi kan vara upplyftande. Jag har en kollega som älskar biografier så det finns en stor källa till förslag. Jag skulle vilja läsa en biografi av Robert Hutchinson som heter Young Henry - The Rise of Henry VIII. Detta eftersom jag gillar Tudortiden och Henrik den åttonde är en av Englands intressantaste monarker. När det kommer till böcker som handlar om politiker, då framförallt svenska, har jag inga problem att hoppa och lämna kvar i affär eller bibliotek.

Joyce Carol Oates Blonde är bra, mycket bra. Jag läste den samtidigt som en elev som läser mycket mer numera. Det gör mig glad. Jag gillade den för att den visade på Monroes själ.

Mina solrosor

Varje år planterar jag och min syster solrosor i våra föräldrars trädgård så även i år. De blev inte stora men de är fina.


onsdag 28 juli 2010

Blommor........

.....som mår bra. Nu när solen är framme igen efter några dagars ihärdigt regnande. Blommorna har gillat regnet.


tisdag 27 juli 2010

Kulturfyra

Jag är hopplöst efter i att följa med i kulturfyran. Därför väljer jag några som har varit under året.
Denna handlade om starka kvinnor.

1. Vad betyder ordet stark för dig?
Att vara stark betyder för mig att ibland behöva göra saker som ingen annan kan eller vill. Det kan också betyda att göra opopulära saker om man är chef eller överleva hemska saker och ändå komma ut som en människa på andra sidan. Det kan lika väl betyda att möta sina värsta mardrömmar. Jag hade en elev som flytt från tre länder innan han kom hit. Han var alltid rädd för mörkret trots att han var nästan tjugo år. Innan studenten följde han med sin klass och campade i skogen, där det var mörkret. Att göra detta krävde en hel del av honom men han ville. Det var hans sätt att visa styrka och att växa.

2. Vilken är din favorit bland kvinnliga författare eller bland musiker eller konstnärer?
Åh, svårt. Jag tror jag väljer Joyce Carol Oates. Hon är en otrolig författare som skriver så starka böcker. Jag vill också klämma in Elin Wägner som skrev bra och intressanta böcker om bland annat rösträtten och rätten att vara sin egen kvinna. Sedan satt hon ju i Svenska Akademien. Det är beundransvärt.

Jag beundrar Edith Piaff och Ella Fitzgerald. De hade enorma röster men kämpade på sitt sätt. Piaff var en udda, inte så vacker sångfågel och Fitzgerald var svart i ett land där hudfärg hade stor betydelse. Både lyckades trots detta bra och gjorde sig ett namn.

Jag gillar fotografen Annie Leibovitz som avbildat många kända personer. Ofta med ett intressant perspektiv. Sedan måste jag lyfta min favoritglaskonstnär, Ulrica Hydman Vallien som inte alltid gör så vackra saker men som gör dem med sin egen speciell touch.

3. Vilken är din favorit bland kvinnliga politiker?

Jag gillar Maria Wetterstrand som har växt med sin uppgift och mycket kunnig i det hon gör. Jag hoppas att miljöpartiet med s och v lyckas ta sig till regeringsmakten. Att få Maria som miljöminister vore något.

4. Finns det någon kvinna som inspirerat/inspirerar dig?

Jag beundrar min mamma, mormor och farmor men den kvinna som inspirerar mig är min kompis L:s mamma. Hon har kämpat för sin yngsta dotters rättigheter i flera år och det är en kamp som nog aldrig kommer att ta slut. Det har blivit bättre men denna glöd är något som alltid imponerat på mig.

Bokfrågornas ABC del 1

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Zorba av Nikos Kazantzakis läste jag på gymnasiet på engelska. Jag antar att det var för att vår skola hade en uppsättning men jag gillade den. Sedan såg vi också filmen. Det är inte så stor skillnad mellan film och bok även om filmen är mer omtalad tack vare Anthony Quinn. Boken tar upp socialistiska tankar och skillnaden mellan de som har utbildat sig och de som inte gjort det. Det som mest slog mig var att det fanns en livsglädje, som jag förknippar med greker, närvarande i boken. Genom min vän G, svenskgrekiska, har jag upplevt just detta. En kärlek till sina medmänniskor skulle jag säga.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Jag läste Lilith - Adams första hustru av Anita Gustavsson för några år sedan. Jag hade hittat boken på en rea någonstans och den låg i bokhyllan och väntade på mig. Titeln tilltalade mig så jag började läsa och blev lite fast. Den handlar om en viljestark kvinna som vill ha samma rättigheter och möjligheter som sin man. Lilith omnämns ofta i litteratur som något hemskt men i Gustavssons bok får hon ta form av en tidig feminist.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Jag hörde nog böckerna om Heidi, av Johanna Spyri, mest som barn. Det var vad jag och min syster tyckte om och stackars farfar fick läsa dem ofta. Jag själv började i sexårsåldern att läsa Astrid Lindgren och på den vägen är det. Jag har inte läst Heidi men väl Astrid för många barn, däribland några av mina elever.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Jag gillar Buchi Emechta starkt. Den bok, Destination Biafra, som grep mig starkast är den bok som handlar om Biafrakonflikten på sextiotalet. Man får följa Debbie Ogedembge, som är dotter till landets mördade finansminister. Hon skickas till Biafra för att försöka tala kuppledaren Abosi till rätta. Det är hennes väg man får följa. Boken handlar mycket om pengar, kolonialismens arv, makt men framförallt hur bortglömda civilbefolkningen, och då främst barnen, blir. Att läsa om Afrika ur ett kvinnligt perspektiv är alltid viktigt. Deras kamp för rätten till sig själva är på en helt annan nivå än vår och det kan vara bra att inse att kvinnor vill vara sin egen oavsett var de lever.

måndag 26 juli 2010

Mitt nittiotal del tjugonio





Jag gillar mycket men jag fattade aldrig Beverly Hills 90210 eller Melrose Place. Det kändes som om jag såg min sista såpa när Falcon Crest lades ned. Vem orkar annars se detta. Men nog om det. The West Wing såg dagens ljus 1999. Den serien är så bra. Andra serier som kom detta år var Family Guy, Angel och underbara Queer as Folk. Den senare är den brittiska versionen.

Investering


Jag har köpt en kombinerad fläkt. Den ska ge i från sig värme och kyla samt dra ut fukt. Fukten hittar den, märkte det före resan.

Rågkaka

Den ser ut så här och det blev fyra.




Jag ska erkänna att jag har ätit av en av dem redan. Lite varm med smör och ost. Mmmm.

Statusrapport..

Våfflor gjorda och ätna.

Bullar klara

På g - brödkakor.

Regn................


.....har det kommit ned sedan jag kom hem. Skönt efter Österrike men jag känner att något annat väder vore kul.

söndag 25 juli 2010

Killing spree.....


...eller kollar spree. Jag ska snart se säsong tre av Dexter. Jag är efter då Dexter försvann från mitt tv-utbud för ett tag sedan och jag missade hela tredje säsongen. Men nu är den inhandlad och ligger och väntar på mig.

Mitt nittiotal del tjugoåtta


I slutet av förra århundradet kom en mycket bra bok. Det är P.O. Enquists Livläkarens besök. Den är så bra och så speciell. Jag bläddrar i den ibland eftersom den talade till mig. Historiska romaner talar till mig på ett speciellt sätt. Läs den.


lördag 24 juli 2010

Mitt nittiotal del tjugosju



Rädda menige Ryan - en film att titta på om och om igen. Scenerna med stormningen av Omaha Beach ska vara otroligt autentiska. Krigsveteraner satt och grät vid premiären sägs det. Det är starkt. Spielberg gör två saker bra. Filmer om andra världskriget och Indiana Jones.

Fabuland - minns ditt åttiotal -del 3

Jag lovade Ivan dessa bilder också. Bäst att lyda.





mitt nittiotal del tjugosex

Shakespeare in Love är en underbar film. Jag är lite kär i denna författare så när filmen kom blev jag lycklig. Dessutom är det en bra filmatisering av Romeo och Julia. Mina elever gillar också den här filmen.


Mitt nittiotal del tjugofem

Håkan Nesser kom ut med sin, i min mening, bästa bok 1998. Det var KIm Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Jag gillar den här boken och jag gillade filmen med. Jag har lyssnat på den med mina elever och de gillade boken. Det är en liten vacker berättelse om en uppväxt och ett mord. Jag och min kompis C samt min mamma diskuterar ibland vem som är mördaren. Vi är fortfarande inte överens. Jonas Karlsson är bra i filmen.


Namnsdag

Idag är det Kristina och min namnsdag. Jag ska handla hallon och plocka lite blåbär och sno ihop en tårta. Alltid tårta på min namnsdag. Det har nog att göra med årstiden. På syrrans är det pannkakor, pappas våfflor, mammas varm choklad och farfars glass. Smarr.

Fabuland - minns ditt åttiotal uppföljare

Jag hittade fler bilder ;-). Jag lekte lite med dem också.





fredag 23 juli 2010

Mitt nittiotal del tjugofyra


My so called life - mitt så kallade liv. Detta var en serie som levde alldeles för kort tid. Underbara skådespelare och underbar handling. Det är alltid pengar som styr så serien lades ned efter en säsong. Men den var stilbildande för många i min systers ålder.



Hemma...

...igen. Från varma, vackra Wien.

Bilder kommer att komma. Men nu ........Schwedenplatz.




fredag 16 juli 2010

Min nya.....


....digitalkamera










Fast min är svart.

Fabuland - minns ditt åttiotal

Jag älskade lego som barn. Jag och bästa polarn L lekte mycket med det och när jag var på Legoland hittade jag Fabuland. Jag handlade och vi blev helt sålda. Än idag är det kul att kolla. Jag lät L:s lille Ivan leka med det. Puh, kul att någon har kul i värmen. Jag fick sitta och bygga med honom i några timmar. Men, jag tyckte också det var lite kul ;-P.





torsdag 15 juli 2010

Mitt dockskåp -

Jag samlar på Lundby dockskåp. Det låter fånigt men jag tycker det är kul. De är ganska nedgångna men för ett par år sedan kom Gotland. Jag gillade den och köpte en upplaga. Det bästa med det var att jag inte behövde renovera huset. Sedan har jag också lekt lite med photo filtre. Det är ett bra gratis program för att ändra bilder med. Kanske inte världens bästa men lite kul.



Åska och spöregn

Åskan brakar loss hejvilt utanför mitt fönster och det regnar som om syndafloden var nära. Jag kan säga att alla i rummet hoppade tre meter när knallen kom. Jag borde inte vara på nätet men äh, slår den ned så slår den ned.

Nu lite regnbilder.


Mitt nittiotal del tjugotre


Jag gillade alltid Charmed och det var väl för att det gick på söndagar när jag tog paus från pluggandet och inte gjorde något. Sedan gillar jag alltid lite övernaturliga serier.


Mitt nittiotal del tjugotvå

Den går fortfarande. Jag såg den före alla andra i Sverige för jag var på semester i USA året innan trean köpte den. Jag gillar den även om den har har sina toppar och dalar. Men jag gillar mina fem gula vänner. The Simpsons. Galen pappa, småarg mamma, problemtokig bror, och en smart syster och en som aldrig pratar. Me likey. Jag älskar denna serie fortfarande. Andra må tycka att det finns bättre tecknade serier men det vete f...n. Många gäststjärnor och en underbar ensemble av röster. Värt att titta på. Jag är lycklig ägare till alla DVD:er som finns ute på den svenska marknaden.

Mitt nittiotal del tjugoett



JA, jag vet. Jag ska väl nämna Vänner. Jag hittade den här serien ungefär tre år efter alla andra eftersom jag inte hade femman på den tiden man började visa Vänner i Sverige. Jag gillade alltid Chandler mest. Kanske för att han är lite gullig, lite borta och ändå så snäll på sitt sätt. Jag gillade också Matthew Perry mest eftersom jag tycker han ser bäst ut och är roligast. När Chandler och Monica skulle gifta sig så grät jag lite. Det var vackert.

Lite kritik dock. Denna serie var inte alltid kul, ibland gick den på tomgång och var helt - va? Och jag tycker att Jennifer Aniston var för hypad. Så nu har jag kommit ut ur min "vänner-var-inte-så-bra"-garderob.

Mitt nittiotal del tjugo

Buffy - the vampire slayer kom 1997. Jag gillar den här serien. Syrran köpte den för några år sedan på DVD och det blev lång titt. Egentligen är den lite fånig men en stark tjej som spöar alla är okej i min bok. Antagligen var det här som vampyrsjukan bland unga tjejer startade eftersom, tja, Angel är en babe. Snygg och plågade, vad kan man inte älska? Sedan att de gjorde ett musikalavsnitt, hur kul var inte det?



Enkel äppelpaj

Detta går fort och är gott ;-). Det är två bra saker i en. Ta en vanlig pajform och smöra botten. Ta 100 gr smör och se till att det är rumstemperarat. Tärna och blanda med 2 dl mjöl och 2 dl socker. Det ska bli som en deg när det är klart. Ställ undan och skala och skiva äpplen tills dess att formen är full. Det brukar bli ungefär 5 beroende på storlek. Blanda 1 dl socker och 1 msk kanel. Strö över äpplena. Tycker man att det ser lite ut kan ha på mer efter smak. Ta nu degen och gör som ett lock. Stoppa in i ugnen i 225 grader i 20-30 minuter. När sockret kokar och locket är gyllenbrunt ska det ut. Låt vila en stund och avnjut med vaniljsås, grädde eller glass.

Me likey a lot.

Snart dags........




Om cirka 48 timmar kommer jag att sitta på ett flyg till Österrike och Wien. Det ska bli kul att besöka staden. Historia är en passion så det är inte lite man har att göra. Jag hoppas det är lagom varmt. Jag pallar inte allt för varmt väder.

onsdag 14 juli 2010

Mitt nittiotal del nitton


"Jag fattade på en gång att det var han som var skurken". Det var en av de vanligaste kommentarerna när det gäller De misstänkta. Okej, jag fattade inte det så snabbt men jag gillade denna film. Den var smart gjord med många bra skådespelare och se Kevin Spacey i den här rollen är helt underbart.

Mitt nittiotal del arton


Året är 1997 och jag läser litteraturvetenskap. Vi får i uppdrag att hitta böcker som passar unga människor och som kan läsas i skolan. Jag har ingen aning om vad jag ska läsa så jag trallar in på min bokhandel där jag praoat under högstadiet. Vi kollar och funderar tills dess att en av de som arbetar där kommer på den där nya boken som kommit. Boken var Harry Potter och de vises sten. Den boken var underbar och jag läste den på kanske två dagar, samtidigt som all kurslitteratur.

Jag fick otroligt bra betyg på den här uppgiften och jag blev fast i Harryvärlden. Jag gillar alla böckerna och saknar att det inte kommer att komma en ny.

måndag 12 juli 2010

Mitt nittiotal del sjutton


Johanna Nilsson debuterade under 1996 med Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Det handlar om en ung kvinna som sitter på ett mentalsjukhus och när hon är där tänker hon tillbaka på sin skolgång. Denna kvinna, Hanna, var mobbad i skolan. Jag upplevde boken som hemsk. Jag var själv mobbad i skolan och att läsa denna bok var som att uppleva allt om och om igen. Både med Hanna och för min egen del. Det tog mig ungefär ett år att läsa boken. Varje kapitel fick mig att gråta och minnas. För alla som vill läsa en riktigt bra bok, läs denna. Har ni eller någon i omgivning upplevt mobbning så kan den vara tung men tänkvärd.

lördag 10 juli 2010

Mitt nittiotal del sexton



Detta är en bra bok. Nick Hornbys High Fidelity fick jag på engelska när min bästa kompis hade varit i London över sommaren och jag blev kär. Ja, så kär man nu blir i en författare. Jag har läst allt sedan som jag hittat. Jag gillar faktiskt att läsa av honom på både svenska och engelska eftersom jag tycker att översättningar kan vara kul. Allt är som vanligt i betraktarens öga. Filmen var väldigt bra den med.